Έκοψε μερικώς ταχύτητα το Χρηματιστήριο προς τα μισά της συνεδρίασης, καθώς στα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 1.101,19 μονάδων, πυροδοτήθηκαν οι πρώτες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με φόντο και τις αργίες που έπονται λόγω Πάσχα.
Πάρολα αυτά, η απομάκρυνση των ξένων χαρτοφυλακίων τόσο από την αμερικανική αγορά αλλά και κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές και η στροφή τους προς τις αναδυόμενες ευνοεί το ΧΑ, ενώ και ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενισχύει το σήμα στο ραντάρ των ξένων.
Συγκεκριμένα, αν και μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι αρκετά δύσκολη έως απίθανη, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ισχυρό ράλι, όπως εκτιμά η Societe Generale.
Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που θεωρείται πιο πιθανό για την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ή το πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία αναβάθμιση αξιολόγησης και σε ευθυγράμμιση με τον μέσο ρυθμό των S&P και Fitch από το 2015. Επιπλέον, ενώ οι εθνικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν τάχιστα. Ως εκ τούτου, η προσεχής αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές και όχι σε μια πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.
Παράλληλα, τη θετική της στάση ως προς τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνεχίζει να διατηρεί η Morgan Stanley μετά και το «πάγωμα» των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια στα επίπεδα του τέλους Μαρτίου, καθώς δεν αναμένει κάποια ουσιώδη αρνητική επίπτωση στο consensus των εκτιμήσεων.
Επιπλέον, τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και οι κινήσεις των εισηγμένων στο μέτωπο των deals, συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στους επενδυτές. Motor Oil και Jumbo έσπασαν τα κοντέρ.
Συγκεκριμένα, εκτίναξη όλων των οικονομικών μεγεθών καταγράφηκε στα αποτελέσματα της Motor Oil για τη χρήση του 2022, με συνέπεια η καθαρή κερδοφορία σε επίπεδο Ομίλου να διαμορφωθεί στα 967,209 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 377,96% από το 2021, όταν ήταν 202,363 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 16,63 δισ. ευρώ, έναντι 10,266 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 61,99%.
Παράλληλα, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Jumbo για το σύνολο του 2022. Η διοίκηση της Jumbo εκτιμά ότι για το 2023, το σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου θα αυξηθεί κατά +15% και η κερδοφορία θα κυμανθεί ανάμεσα στα 270 εκατ. και 275 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη στο διεθνές μέτωπο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5% από 6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,1%. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%. Ωστόσο παρά την αποκλιμάκωση του επίσημου πληθωρισμού, ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,6%, οριακά ανοδικά από το 5,5% του Φεβρουαρίου, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,5% τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.
Να σημειωθεί πως αρκετά δυσοίωνα ήταν τα όσα περιέγραφε η BlackRock σχετικά με το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό πιο κοντά στους στόχους που έχουν θέσει.
Όπως επισήμανε, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια επιλέγοντας πιθανώς να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση ως «αναγκαίο κακό», προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Μάλιστα οι αναλυτές στρατηγικής του ισχυρού αμερικανικού οίκου, προειδοποιούν πλέον, πως μια κίνηση του πληθωρισμού προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, απαιτεί πλέον μια βαθιά ύφεση, η οποία θα βοηθήσει στη μείωσή του, με τη Fed να εμμένει στις αυξήσεις των επιτοκίων ακόμη και όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες χρηματοοικονομικές ρωγμές και να σταματά τις αυξήσεις όταν το οικονομικό πλήγμα γίνει πιο εμφανές και σοβαρό.
Επιστρέφοντας στο ΧΑ, η αγορά έκανε το 9x9 φτάνοντας ένα βήμα από το να γκεμίσει και το οχυρό των 1.100 μονάδων, με τους ξένους να συγκεντρώνονται σε αρκετά βαριά χαρτιά και στις τράπεζες. Ιδιαίτερα σημαντικό πως ακόμη και με την περιοσμένη δράση των εγχώριων παικτών λόγω Πάσχα, οι ξένοι συνεχίζουν ακάθεκτοι στέλνοντας και το τζίρο σε επίπεδα υψηλά για την εποχή (ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις τη διάσπαση των 805 μονάδων που θα τον επαναφέρει σε ξεκάθαρη long τροχιά.
Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,29% στις 1.095,91 μονάδες, με τον τζίρο στα 101,27 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,25% στις 2.650,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε ελαφρώς με κέρδη 0,72% στις 799,82 μονάδες.
Επιμέρους στις τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 0,85% βλέποντας και υψηλότερα επίπεδα, με τη μετοχή της ΕΤΕ στο 0,32%, της Eurobank στο 0,64% και της Πειραιώς να αλλάζει και τα δύο πρόσημα και να κλείνει τελικά με άνοδο 1,39% στα 2,19 ευρώ.
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε εκ νέου η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γράφοντας ένα +2,03% σήμερα μετά το χθεσινό +7% φτάνοντας στα 12,08 ευρώ πλέον. Ράλι για τη μετοχή της Jumbo στο 4,07% και στα 20,44 ευρώ, ενώ υψηλές πτήσεις άνω του 2% κατέγραψε τόσο η Titan όσο και η Viohalco.
Διορθωτικές κινήσεις και κλείδωμα κερδών σε Ελλάκτωρ, Intrakat και Μυτιληναίο, ενώ πιέσεις 3,28% δέχθηκε η μετοχή της ΜΟΗ.
Αδυναμία και υστέρηση κίνησης για τη μετοχή του ΟΤΕ που δείχνει να εγκλωβίζεται και να μην αποτελεί ένα ελκυστικό χαρτί στα μάτια των επενδυτών.