Χρηματιστήριο: Διακόπτει το ανοδικό σερί - Profit taking και υποχώρηση στις 1.110 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Διακόπτει το ανοδικό σερί - Profit taking και υποχώρηση στις 1.110 μονάδες
Στα χέρια των long η κίνηση του ΧΑ. Πέριν των υψηλών 9ετίας. Μπορεί το 11x11 να δώσει μια διόρθωση που κρίνεται απαραίτητη.

Τελευταία ενημέρωση 15:20

Παρά τις πιέσεις και τη νευρικότητα που επικράτησε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (Wall Street), το Χρηματιστήριο δείχνει αξιοσημείωτη, πρωτίστως αντοχή, και δευτερευόντως μια ισχυροποίηση της μεγάλης εικόνας.

Η ευρύτερη αναδιάταξη θέσεων από τα χαρτοφυλάκια και η έστω και διστακτική - προς ώρας - απομάκρυνση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες εντάσσεται και το ΧΑ, φέρνοντας φρεσκάδα και κεφάλαια.

Διεθνώς οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εντυπωσίασαν με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, ενώ ένας μεγάλος όγκος εταιρικών αποτελεσμάτων βρίσκεται στο ράνταρ επεξεργασία των επενδυτών. Εξού και η Wall δεν έχει δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα ακόμη καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές δεν έχουν βγάλει ακόμη συμπέρασμα.

Στην Ευρώπη, οι επιδόσεις ήταν λίγο πιο δυνατές χθες, αν και εν μέρει αυτό αντικατόπτριζε ένα catchup στο ράλι των ΗΠΑ. Για τα ομόλογα υπήρχε επίσης λίγο μεγαλύτερος τόνος κινδύνου και η απόδοση του 10ετούς Bund έκλεισε με άνοδο +0,4 μονάδες βάσης. Αυτό ακολούθησε τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Λέιν, ότι «νομίζω ότι η βασική θέση και γραμμή της ΕΚΤ είναι ότι πρέπει πράγματι να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Μάιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΧΑ έκανε το 11x11 με οδηγό μεν τις τράπεζες αλλά και υπό τη συνοδεία τίτλων όπως η Aegean, η Viohalco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το ανοδικό «τρένο» του ΧΑ στηρίζεται από εκατέρωθεν δυνάμεις, καθώς όλες οι μετοχές πάνε πάνω, με ένα rotation που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, ότι τα υψηλότερα είναι μπροστά μας. Ισχυρή κερδοφορία, τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα και την αναβάθμιση του ΧΑ, υψηλότερη ανάπτυξη, επιστροφή σε πρωτεγενή πλεονάσματα, αποτελούν τους καταλύτες ανόδου.

Ως προς τις τράπεζες, κανένα αντίκτυπο ως προς τις αξιολογήσεις τους δεν επιφέρει η κίνηση υιοθέτησης του μέτρου στήριξης των δανειοληπτών, με τον καθορισμό ενός πλαφόν στο επιτόκιο των ενήμερων στεγαστικών δανείων, όπως αναφέρει η Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το μέτρο θα περιορίσει τα οφέλη στην κερδοφορία από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού περιορίζοντας τις πιέσεις καταβολής των υψηλών δόσεων από τους δανειολήπτες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διακόπτει το ανοδικό σερί - κίνηση αναμενόμενη υπό την έννοια της κατοχύρωσης κερδών και της αποφόρτισης των ταλαντωτών που βρίσκονται σε υπεραγοαρσμένα επίπεδα - με πτώση 0,9% στις 1.110,25 μονάδες, με τον τζίρο στα 65,37 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,89% για τον FTSE 25 στις 2.686 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει με πτώση 1,39% στις 827,94 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, ΕΤΕ και Alpha Bank υποχωρούν κατά 0,8% και κατά 1,76% με τη Eurobank στο -1,15% και την Πειραιώς στο -2,28%.

Κέρδη 1,13% για την Coca Cola ενώ κινήσεις κλειδώματος κερδών καταγράφονται σε Mytilineos, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και Titan.

Cenergy, Jumbo και Sarantis συνεχίζουν ανοδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch για ελληνικές τράπεζες: Τα συν και τα πλην από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

HSBC: Υψηλότερη κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες φέτος - Νέες τιμές στόχοι με κορυφαία επιλογή την Εθνική Τράπεζα

Τράπεζες: Ώθηση από την άνοδο των επιτοκίων - Τι θα κρίνει την κερδοφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider