Μικρά κέρδη κατάφερε να αποσπάσει ο Stoxx 500 στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από μεταβολές «μέσα και έξω» σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον επόμενο μήνα, με το βλέμμα στην επιτοκιακή πολιτική και των υπόλοιπων Κεντρικών Τραπεζών.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,26% στις 468,66 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 0,53% στις 4.407 μονάδες.
Στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,13% φθάνοντας στις 7.913 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 7.538 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται 0,56% στις 15.884 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB διαμ0ορφώθηκε 0,40% υψηλότερα στις 9.423 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,29% στις 9.423 μονάδες.
- Διαβάστε ακόμα: Tesla: Ανεβάζει τις τιμές στις ΗΠΑ, μετά τη «βουτιά» της μετοχής
Οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου σημείωσαν βουτιά 3,7%.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις και καθώς συνεχίστηκαν οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, η γερμανική SAP ανακοίνωσε αύξηση εσόδων και κερδών, ενώ η ελβετική Holcim κατέγραψε επίσης άνοδο σε έσοδα και κερδοφορία το α' τρίμηνο.
Στο «μέτωπο» των μακροοικονομικών στοιχείων, «ανέβασε ταχύτητα» η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, τον Απρίλιο, βρίσκοντας στήριξη στις υπηρεσίες, όπου η ενισχυμένη ζήτηση αντιστάθμισε την αποδυνάμωση της μεταποίησης.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της HCOB - ο οποίος θεωρείται «βαρόμετρο» για τη γενική οικονομική κατάσταση - σημείωσε «άλμα» τον Απρίλιο, φθάνοντας στο 54,4 (από το 53,7 του Μαρτίου), ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών.
Όσον αφορά στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τα στοιχεία έδειξαν «άλμα» για τον τομέα των υπηρεσιών στη Γερμανία και στη Γαλλία, η οποία όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με «πλήγμα» στην εργοστασιακή παραγωγή.
- Διαβάστε ακόμα: PMI: Σε υψηλό 11 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη με «οδηγό» τις υπηρεσίες
Παράλληλα, στη Βρετανία υποχώρησε κατά 0,9% ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Μάρτιο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (που ανέμεναν πτώση 0,5%). Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, σύμφωνα με έρευνα της GfK, η οποία πάντως κάνει λόγο για «συνεχιζόμενες ανησυχίες των καταναλωτών για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση».
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα της ΕΚΤ, καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τα επιτόκια.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκρουσε χθες νέο «καμπανάκι» για τον υψηλό πληθωρισμό.
«Έχουμε έναν πληθωρισμό που είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με τον στόχο μας και είναι εδώ και αρκετό καιρό» δήλωσε. «Υπάρχει ακόμα λίγος δρόμος» σημείωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις προσπάθειες αναχαίτισης του πληθωρισμού.
- Διαβάστε ακόμα: Νέο «καμπανάκι» Λαγκάρντ για τον υψηλό πληθωρισμό - «Υπάρχει ακόμα λίγος δρόμος μπροστά»
Από την πλευρά, ο Κλάας Κνοτ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, άνοιξε «παράθυρο» για αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο - πέρα από τον Μάιο.
«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για παύση» σημείωσε ο ίδιος.