Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ - Επιτόκια και τράπεζες «φοβίζουν» εκ νέου τους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ - Επιτόκια και τράπεζες «φοβίζουν» εκ νέου τους επενδυτές
Σε «κόκκινο» έδαφος τερμάτισαν οι ευρωαγορές, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, αποστέλlοντας εντούτοις σήμα για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Σε «κόκκινο» έδαφος τερμάτισαν οι ευρωαγορές, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, αποστέλlοντας εντούτοις σήμα για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,47% στις 460,34 μονάδες.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με «βουτιά» 1,10%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,51% «διολισθαίνοντας» στις 15.734,24 μονάδες και ο CAC 40 στo Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,85% «κατρακυλώντας» στις 7.340,77 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,61% φθάνοντας στις 26.670,29 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,32% χαμηλότερα στις 9.048,10 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής στράφηκε, σήμερα, η απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, την 10η αύξηση από το καλοκαίρι του 2022 στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε το μήνυμα ότι η σύσφιξη δεν έχει φθάσει στο τέλος της.

Η απόφαση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Fed, η οποία προέβη σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ανοίγοντας «παράθυρο» για πιθανή παύση.

Αυτά, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ κλιμακώνεται, με τις μετοχές του κλάδου να γνωρίζουν sell off.

Στο «μέτωπο» των μάκρο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών διαμορφώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Μάιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της S&P Global για τον σύνθετο PMI στις χώρες του ευρώ.

Σημαντική κάμψη κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο, σε ένα δείγμα αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Eurostat, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,9% έναντι 13,3% τον Μάρτιο του 2022.

Παράλληλα, στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ήλθαν στη δημοσιότητα, η Shell ξεπέρασε άνετα τις προβλέψεις. Ειδικότερα, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός, ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισ. δολ..

Πτώση στα κέρδη και άνοδο στις πωλήσεις οχημάτων εμφάνισε η Volkswagen για το α' τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας βελτίωση στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής αλλά και απώλειες στην αγορά της Κίνας.

Άνοδο στα κέρδη και στα έσοδά της εμφάνισε η BMW για το α' τρίμηνο του 2023, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να ωφελείται από τις αυξήσεις στις τιμές στις οποίες προχώρησε και από τις ενισχυμένες πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της.

Ακόμα, υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη ανακοίνωσε η Anheuser-Busch InBev, η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, καθώς οι καταναλωτές απορροφούν υψηλότερες τιμές μπύρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φλερτ» με ιστορικά υψηλά για τον χρυσό, στα ύψη ο δείκτης φόβου VIX - Νέος γύρος αβεβαιότητας στις αγορές

Καθησυχάζει η PacWest μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία: «Είμαστε σε συζητήσεις με επενδυτές»

Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι για την Western Alliance - «Βουτιά» ως και 45% για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider