Wall Street: Τα ανησυχητικά μηνύματα της οικονομίας και των αγορών έπληξαν τον Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τα ανησυχητικά μηνύματα της οικονομίας και των αγορών έπληξαν τον Dow Jones
Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα «μηνύματα» που στέλνει ο πληθωρισμός, οι κεντρικοί τραπεζίτες και η συνολική εικόνα της οικονομίας και των αγορών.

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street με τον Nasdaq να διασώζεται και τον Dow Jones να είναι ο μεγάλος χαμένος, αν και ενδοσυνεδριακά κατάφερε να περιορίσει την πτώση, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα «μηνύματα» που στέλνει ο πληθωρισμός, οι κεντρικοί τραπεζίτες και η συνολική εικόνα της οικονομίας και των αγορών.

Υπενθυμίζεται πως οριακή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, δείχνοντας πως οι προσπάθειες για «επιβράδυνση» στην άνοδο των τιμών από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) αποδίδουν. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα σημαντικά πιο πάνω από τα επίπεδα που θέλει η Fed, εγείροντας ερωτήματα για τη συνέχιση της νομισματικής της πολιτικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,9% έναντι 5% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%.

Σε σημερινά στοιχεία, σε πολυετές υψηλό διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 264.000 έναντι 242.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 245.000 αιτήσεις. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 1,81 εκατ. έναντι 1,80 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,82 εκατ. αιτήσεις.

Oι ανησυχίες, εξάλλου, δεν λείπουν από την αγορά των ΗΠΑ καθώς σε πολυετές υψηλό έφτασαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για χρεοκοπία του αμερικανικού κρατικού 5ετούς ομολόγου, εν μέσω των ανησυχιών που επικρατούν στις αγορές για το «ταβάνι» χρέους της χώρας. Τα CDS για το αμερικανικό 5ετές έφτασαν την Πέμπτη στις 74 μονάδες βάσης έναντι 73 μονάδων βάσης την Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Market Intelligence της S&P Global.

Σε αυτό το πλαίσιο, προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε στην παγκόσμια οικονομία το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ έστειλε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ζητώντας παράλληλα μια συμφωνία για την αύξηση του «ταβανιού» του ομοσπονδιακού χρέους της χώρας που ανέρχεται σε 31,4 τρισ. δολάρια. Σε προδημοσίευση ομιλίας που θα κάνει σε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία, η Γέλεν είπε ότι «μια χρεοκοπία θα μπορούσε να απειλήσει τα κέρδη που έχουμε καταφέρει μέσω σκληρής δουλειάς τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, θα σηματοδοτούσε μια παγκόσμια επιβράδυνση που θα πήγαινε σημαντικά πιο πίσω.

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε και ο ισχυρός άνδρας της JPMorgan. Έτσι, για το ενδεχόμενο οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να αντιδράσουν υπερβολικά απέναντι στις τραπεζικές αναταραχές (δρομολογώντας περισσότερους κανονισμούς σε έναν κλάδο που ήδη βρίσκεται υπό πίεση), προειδοποίησε ο CEO, Τζέιμι Ντάιμον. «Πιστεύω ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες, με περισσότερους κανονισμούς, περισσότερους κανόνες και περισσότερες απαιτήσεις» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, μιλώντας στο Bloomberg. Ο ίδιος εξέπεμψε το μήνυμα ότι ήλθε η στιγμή οι ρυθμιστικές Αρχές να βοηθήσουν προκειμένου να μπει τέλος στις τραπεζικές αναταραχές. «Πρέπει να τερματίσουμε την τραπεζική κρίση» υπογράμμισε. «Ό,τι και αν πρέπει να κάνουν, για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να το κάνουν» επεσήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχώρησε 226 μονάδες ή 0,68%, στις 33.304 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά 0,19% στις 4.129 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,18% στις 12.328 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Σημειώνεται, πως σε ανακοίνωση που ακολούθησε την χθεσινή λήξη των συναλλαγών στη Wall Street, η Disney είδε μεγάλη μείωση των συνδρομητών της αλλά περιόρισε σημαντικά τις ζημίες της κατά το α' τρίμηνο, και συγκεκριμένα περισσότερο από 400 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, ο τηλεοπτικός γίγαντας ανακοίνωσε απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή στα 93 σεντς, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών στη Refinitiv. Παράλληλα, ο τζίρος της κινήθηκε οριακά καλύτερα των εκτιμήσεων, με έσοδα στα 21,82 δισ. δολάρια έναντι μέσης πρόβλεψης για 21,79 δισ. Ωστόσο, ο αριθμός των συνδρομητών της υπηρεσίας streaming Disney+ υποχώρησε κατά 4 εκατομμύρια από το προηγούμενο τρίμηνο στα 157,8 εκατ. σημαντικά λιγότεροι από τους 163,17 εκατ. που περίμενε η αγορά. Η μετοχή έχασε περίπου 9%.

Επιστρέφοντας στην Πέμπτη, «βουτιά» 9,5% σημείωσαν οι καταθέσεις της PacWest, την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική τράπεζα βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές. «Οι τίτλοι των ειδήσεων αύξησαν τους φόβους των πελατών μας γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεών τους» ανέφερε η PacWest. Πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα, την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι η τράπεζα εξετάζει μια σειρά από στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης. Η πτώση στις καταθέσεις, στο μεγαλύτερο μέρος της, σημειώθηκε τις δύο ημέρες αφ' ότου αυτές οι πληροφορίες είδαν το «φως» της δημοσιότητας. Σημειωτέον ότι η PacWest επιβεβαίωσε αργότερα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετούς πιθανούς επενδυτές. Η μετοχή κατρακύλησε άνω του 21%.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός υποχώρησε την Πέμπτη, καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο και αντιστάθμισε την υποστήριξη για το μέταλλο από τους παρατεταμένους οικονομικούς κινδύνους, ενώ οι επενδυτές αφομοίωσαν τον αντίκτυπο των αδύναμων στοιχείων στις προοπτικές των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Ο χρυσός στην αγορά σποτ υποχώρησε 0,8% στα 2.013,84 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,8% στα 2.020,50 δολάρια. Σε άλλα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε 4,9% στα 24,18 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 2% στα 1.091,86 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 3,4% στα 1.551,96 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% σε χαμηλό μίας εβδομάδας την Πέμπτη, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία για ύφεση στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ και τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία επιβάρυναν το κλίμα. Τα συμβόλαια του brent υποχώρησαν 1,43 δολάρια ή 1,9% στα 74,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό υποχώρησε 1,69 δολάρια ή 2,3% στα 70,87 δολάρια. Αυτά ήταν τα χαμηλότερα κλεισίματα και για τους δύο δείκτες αναφοράς από τις 4 Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Και ο υποκείμενος πληθωρισμός θα υποχωρήσει - Δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις

Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό: Η μάχη δεν έχει τελειώσει

Η Google παρουσίασε τα νέα AI προϊόντα της - Σε 180 χώρες επεκτείνεται το Bard

gazzetta
gazzetta reader insider insider