Στην πρώτη θέση «σκαρφάλωσε» το Χρηματιστήριο Αθηνών σε δύο χρονικές βάσεις σύγκρισης, τόσο το Μάιο όσο και για ολόκληρο το 2023 - μεταξύ των 43 assets (μετοχές, ομόλογα, FX και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών.
Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο για το μήνα Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 12,4%, όσο και από τις αρχές του έτους, έχοντας ενισχυθεί κατά 31,8%, αφήνοντας το Nasdaq στη δεύτερη θέση με άνοδο της τάξεως του 24,1% για το 2023. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διαχωρίσει σημαντικά τη θέση και την πορεία της, έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 «αποχαιρέτησε» το Μάιο με απώλειες 2,3%, ο DAX υποχώρησε κατά 1,6%, ο FTSE 100 κινήθηκε κατά 5% χαμηλότερα, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τόσο ο FTSE MIB όσο και ο IBEX 35.
Όπως επισημαίνει ο γερμανικός οίκος, οι ελληνικές εκλογές οδήγησαν σε μια σημαντική υπεραπόδοση των ελληνικών assets τον Μάιο, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο 12,4% στο μήνα. Σημαντικά καλύτερα κινήθηκαν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με το spread μεταξύ του εγχώριου δεκαετούς και του Bund να υποχωρεί κατά 38 μονάδες βάσης, στις 150 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.
Ευρύτερα και σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, ο Μάιος ήταν ένας αρκετά «πλούσιος» και γεμάτος μήνας από άποψη γεγονότων, στη βάση της κλιμάκωσης ανησυχιών γύρω από την κατάσταση και την πορεία των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών (πτώχευση της First Republic Bank - η JP Morgan απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της, είχαν προηγηθεί τα «κανόνια» των Silicon Valley Bank και Signature Bank), στις νέες αυξήσεις στα επιτόκια από τη Fed και την ΕΚΤ, στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους, στο μεγάλο ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και σε ορισμένα ολοένα και πιο αρνητικά δεδομένα που προέκυψαν από οικονομίες, εκτός των ΗΠΑ (η οικονομία της Γερμανίας ήταν σε ύφεση αυτό το χειμώνα, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo σημείω πτώση το Μάιο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο - στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα (δείκτης PMI μεταποίησης της NBS) και οι λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο βρέθηκαν χαμηλότερα από το consensus των αναλυτών).
Όλα αυτά συνδυαστικά, διαμόρφωσαν μια αρκετά αδύναμη εικόνα στις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, κατά τη διάρκεια του μήνα, με τα εμπορεύματα, να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενώ απώλειες καταγράφηκαν τόσο στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων όσο και στις μετοχές. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν μερικοί κλάδοι που κατάφεραν να υπεραποδώσουν σε μεγάλο βαθμό, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Σε επιμέρους κατηγορίες και ως προς τα κρατικά ομόλογα, τη μεγαλύτερη υποαπόδοση κατέγραψαν τα Gilts, τα οποία υποχώρησαν κατά 3,8% το Μάιο. Συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή προήλθε από τη έκπληξη που επιφύλασσε η πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έφτασε στο +8,7%, αντί του +8,2% που ανέμενε το consensus. Αυτό οδήγησε τις αγορές στο να τιμολογήσουν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας τους επόμενους μήνες, αναμένοντας περισσότερες από τρεις ακόμη, μέχρι στιγμής.
Όσον αφορά τις μετοχές, καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίνουσες επιδόσεις, αλλά οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας υπεραπέδωσαν σημαντικά. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον ολοένα και μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, με την Nvidia να αναβαθμίζει τις προοπτικές της, σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το consensus, χάρη στη ζήτηση για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, «πυροδοτώντας» ένα ισχυρό ράλι κατά μήκος του ευρύτερου κλάδου. Αυτό οδήγησε άλλωστε και τον Nasdaq στο 5,9% το Μάιο, φέρνοντάς τον στις κορυφαίες θέσεις από άποψη επιδόσεων, μέχρι στιγμής για εφέτος.
Αυτό το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο υψηλό για τον δείκτη FANG+, των δέκα μετοχών τεχνολογίας megacap, ο οποίος σημείωσε άνοδο 17,2% το Μάιο, με τα κέρδη από τις αρχές του έτους να φτάνουν στο 61,3%. Ωστόσο, εκτός του κλάδου τεχνολογίας, οι αποδόσεις ήταν γενικά πολύ πιο υποτονικές. Για παράδειγμα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο μόλις 0,4%, ενώ οι αποδόσεις σε αρκετές άλλες περιοχές ήταν γενικά αρνητικές, με τον Stoxx 600 (-2,3%) και τον Hang Seng (-7,9%) να καταγράφουν απώλειες.
Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεχιζόμενη αδυναμία των τιμών των εμπορευμάτων το Μάιο, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Στην πραγματικότητα, ο δείκτης Commodity Spot του Bloomberg έκλεισε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021. Οι τιμές της ενέργειας είχαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό, με τις τιμές του Brent (πτώση 8,6%) να συνεχίζουν τη πτωτική τους τάση (πτωτικά κάθε μήνα) από τις αρχές του έτους, ενώ και στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 30,3%, κλείνοντας το μήνα στα 26,85 ευρώ ανά MWh. Γενικότερα, απώλειες σημειώθηκαν και στα μέταλλα, με το χρυσό (πτώση 1,4%) και τον χαλκό (πτώση 6%) να χάνουν έδαφος, καθώς και στα αγροτικά προϊόντα, με πτώση για το σιτάρι (πτώση 4,1%), το καλαμπόκι (πτώση 6,6%) και τη σόγια (απώλειες 10%).