DW: Αντέχουν οι αγορές την τεχνητή νοημοσύνη;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Αντέχουν οι αγορές την τεχνητή νοημοσύνη;
Η φωτογραφία του Πενταγώνου στις φλόγες ήταν ψεύτικη, όπως αποδείχθηκε. Δημιουργήθηκε από μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως δήλωσαν οι ειδικοί.

Δευτέρα πρωί, λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές μετά το υποχρεωτικό διάλειμμα του Σαββατοκύριακου. Στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί μία φωτογραφία του Πενταγώνου που… φλέγεται. Πολύ γρήγορα η φωτογραφία φτάνει και σε δημοφιλείς επενδυτικούς ιστοτόπους. Κι έτσι, ξαφνικά, οι δείκτες στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ κάνουν βουτιά.

Έγινε πράγματι επίθεση στο Πεντάγωνο; Όχι βέβαια. Αλλά αυτό πίστεψαν προσωρινά οι επενδυτές (ή μήπως οι αλγόριθμοί τους;) Είναι κανόνας ότι οι μετοχές υποχωρούν κατά τα πρώτα στάδια των διεθνών συγκρούσεων. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ την ίδια στιγμή ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, ανέβηκε κατά 0,3%.

Ένα ποσοστό 0,3% δεν φαίνεται σημαντικό, εκ πρώτης όψεως. Αλλά αν αναλογιστούμε τον όγκο συναλλαγών στις αμερικανικές χρηματαγορές, αυτό σημαίνει ότι άλλαξαν χέρια, μέσα σε δευτερόλεπτα, 500 δισεκατομμύρια δολάρια!

Σε ελάχιστο χρόνο όλα επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Η φωτογραφία του Πενταγώνου στις φλόγες ήταν ψεύτικη, όπως αποδείχθηκε. Δημιουργήθηκε από μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπως δήλωσαν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο πανικός των επενδυτών εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να επηρεάσει τη σταθερότητα της αγοράς, τη στιγμή που οι ψεύτικες εικόνες γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικές, αλλά και δημιουργούνται πολύ ευκολότερα.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Το timing είναι το παν μετά το «διάλειμμα» της Fed - Τι έχει δείξει η ιστορία

Πουγιάν (CEO TotalEnergies): «Άδικες» οι κατηγορίες για greenwashing

Το ράλι στη Wall Street «διαγράφει» τις απώλειες που προκάλεσε η Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider