Χρηματιστήριο: Ήπια επαναφορά των αγοραστών με φόντο τις κάλπες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ήπια επαναφορά των αγοραστών με φόντο τις κάλπες
Βγάινουν αγοραστές στο ΧΑ. Νέα κέρδη σε Aegean. Επάνοδος για ΕΧΑΕ, Intrakat.

Επανέρχονται σταδιακά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, μετά τις διορθωτικές κινήσεις σε τράπεζες αλλά και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους. Φυσικά οι επενδυτές στις δύο ακόμη συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τις κάλπες, λαμβάνουν θέσεις μάχης, αναμένοντας την έναρξη μιας νέας ανοδικής κίνησης υπό το φόντο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, και της εξάλειψης του πολιτικού ρίσκου.

Μπορεί το κλείδωμα κερδών στις τράπεζες, αλλά και στα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου να οδήγησαν την αγορά μέχρι και στις 1.253,96 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση, με την αγορά να διασπά αρχικώς τα επίπεδα των 1.263 μονάδων, ενεργοποιώντας μεγαλύτερο φάσμα πωλήσεων, αλλά η απορρόφηση της προσφοράς και η υψηλότερη κίνηση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και Μυτιληναίο - ΜΟΗ κράτησαν την αγορά, στρώνοντας το χαλί για την επαναφορά προς τις 1.270 μονάδες και με δεύτερο στόχο τις 1.300.

Το ενδιαφέρον σήμερα πέρα από τις τράπεζες, μετατοπίζεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και στη μετοχή της Ideal μετά την εξαγορά της Attica Πολυκαταστήματα. Συγκεκριμένα, σε μια νέα μεγάλη εξαγορά προχωρά ο εισηγμένος όμιλος Ideal Holdings, υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό του με μια νέα επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica. Η συμφωνία προβλέπει και εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited, η οποία ελέγχει το σύνολο των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα. Η εξαγορά θα καλυφθεί τόσο από τραπεζικό δανεισμό όσο και από ίδια κεφάλαια της Ideal, η οποία εισέρχεται δυναμικά στο retail.

Παράλληλα, «ανάσες» μετά το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συστήνει στα χαρτοφυλάκια η Deutsche Bank, που προχωρά σε αλλαγή των συστάσεών της ως προς αυτές αλλά και των τιμών στόχων.

Tο εντυπωσιακό «ράλι» που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους και που φτάνει στο 59% για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη, έναντι περίπου 10% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 Banks, αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο, μετά από τη σταθερή βελτίωση που καταγράφηκε στα καθαρά έσοδα από τόκους (διαψεύδοντας θετικά τους αναλυτές), εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, των αποτελεσματικών μέτρων που τέθηκαν για τον έλεγχο του κόστους, της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαιακών επιπέδων, οδηγώντας έτσι σε σημαντικές αναβαθμίσεις ως προς τους στόχους.

Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές βλέπουν πλέον δείκτες αποτίμησης που θα ήταν αδιανόητοι μόλις πριν από λίγους μήνες, με τους δείκτες P/E να βρίσκονται πλέον στο εύρος του 6x - 7x περίπου και τους δείκτες P/TBV στο 0,6x - 0,8x για το 2024, με δείκτες ROTE στο 9% - 12% περίπου.

Στο ταμπλό, ο Γενικος Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,25% στις 1.268,39 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,10% και στις 3.066,63 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει ήπια άνοδο 0,21% στις 995,13 μονάδες.

Στις τράπεζες, ανοδικά ΕΤΕ (0,52%), Alpha Bank (0,33%) ενώ ήπιες μεταβολές καταγράφονται σε Πειραιώς και Eurobank.

Τα βλέμματα κλέβει η Aegean με κέρδη 1,16% στα 10,46 ευρώ, ενώ ήπιες αγορές πραγματοποιούνται σε ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, Titan και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ισχυρή επάνοδος των αγοραστών σε Ιntrakat με κέρδη 2,87% στα 2,14 ευρώ πλέον αλλά και σε ΕΧΑΕ στο 2,26% και τα 4,97 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Ανάσες» μετά το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Αλλαγή συστάσεων και νέες τιμές στόχοι

Ideal Holdings: Με deal 100 εκατ. ευρώ εξαγοράζει τα Αττικά Πολυκαταστήματα

Εκδόσεις ομολόγων από τράπεζες, επιχειρήσεις και Δημόσιο φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider