Οι ξένες αγορές συμπαρασύρουν προς τα κάτω και το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ξένες αγορές συμπαρασύρουν προς τα κάτω και το Χρηματιστήριο
Έξωθεν πιέσεις δέχεται και το Χρηματιστήριο. Στο κόκκινο οι τράπεζες.

Η πτώση της Wall Street και η σημερινή των ευρωπαϊκών αγορών φαίνεται να συμπαρασύρει και το Χρηματιστήριο, παρά τους «καταλύτες» που μπορούν δώσουν συνέχεια στο ράλι.

Απόρροια όλων τα όσα είπα ανέφεραν στελέχη των κεντρικών τραπεζών αλλά και ο ίδιος ο Πάουελ ως προς την πορεία του πληθωρισμού και τα επιτόκια.

Οι επιθετικές παρατηρήσεις από τον πρόεδρο της Fed Πάουελ, έδωσαν πάτημα για ρευστοποιήσεις καθώς επανέλαβε την πρόθεση της Fed να διατηρήσει το ρυθμό αυξήσεων στα επιτόκια. Αυτό σήμαινε ότι οι επενδυτές κινήθηκαν και πάλι για να αποτιμήσουν τις προοπτικές για μείωσεις στα επιτόκια το 2023. Αλλά επιπλέον, είχαμε αρκετούς κακούς τίτλους μακροοικονομικών ειδήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μια ακόμη ανοδική έκπληξη για τον πληθωρισμό αύξησε την πίεση για άλλη μια φορά και οδήγησε σε αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο στασιμοπληθωρισμός βρίσκεται κοντά.

Οι αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στο πόσο άσχημα είναι τα νέα από τη Βρετανία, καθώς τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός ΔΤΚ έκπληξαν ανοδικά για 4ο συνεχόμενο μήνα. Αυτό άφησε τον επίσημος πληθωρισμό στο +8,7% (έναντι +8,4% που αναμένονταν) και από πολλές απόψεις η πιο ανησυχητική ιστορία ήταν ο δομικός ΔΤΚ που έφτασε σε υψηλό 31 ετών στο +7,1% (έναντι +6,8% που αναμένονταν).

Στο ταμπλό του ΧΑ, με την Ευρώπη να διορθώνει, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες και κυρίως η Πειραιώς και η Alpha Bank, με την ΕΤΕ να βγάζει σημαντικές άμυνες. Η Eurobank εξίσου υποχωρεί έχοντας δεχθεί και χθες πιέσεις.

Ωστόσο αγοραστικές κινήσεις καταγράφονται εκ νέου σε μεγάλα χαρτιά όπως η Μυτιληναίος, η ΜΟΗ και Aegean, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν από τις πιέσεις, οι αγοραστές και όσοι έχουν μείνει εκτός θα πρέπει να σκεφτούν και την επόμενη ημέρα από τις εκλογές.

Ξένοι θεσμικοί περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης για να τοποθετηθούν με μεγαλύτερη ένταση ενώ και οι όποια διόρθωση έγινε και γίνεται δίνει ακόμη πιο ελκυστικά σημεία εισόδου σε κεφάλαια και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,59% στις 1.265,01 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,71% και τις 3.055,09 μονάδες. Την ίδια στιγμή, την αγορά προς τα κάτω τραβάζει ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 1,43% στις 981,62 μονάδες.

Απώλειες 2,15% για Alpha στα 1,5035 ευρώ, με την Περαιώς στο -2,12% και τα 2,77 ευρώ και τη Eurobank στο -1,4% και τα 1,476 ευρώ. Άμυνες από ΕΤΕ στο -,45% και τα 5,774 ευρώ.

Στο κόκκινο επίσης ElvalHalcor, Lamda, Titan, ΟΠΑΠ και Jumbo. Αντίθετη κίνηση και νέα υψηλά για τη μυτιληναίος που ενισχύεται κατά 1,04% στα 33,10 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακόμη υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά την Alpha Bank

Lamda: Πόσο πωλούνται οι κατοικίες στον Riviera Tower – Το sold out στο Ελληνικό, η χρηματοδότηση, τα χρονοδιαγράμματα των υποδομών

IDEAL Holdings: Τι αλλάζει με την εξαγορά των Attica – Τα σχέδια για νέα καταστήματα στο Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider