Συγκρατημένη η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκρατημένη η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια
Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς η προσοχή στρέφεται στα επόμενα βήματα της Federal Reserve, μετά το «σήμα» του Τζερόμ Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων. 

Τελευταία ενημέρωση 20:40

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς η προσοχή στρέφεται στα επόμενα βήματα της Federal Reserve, μετά το «σήμα» του Τζερόμ Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται 0,26% χαμηλότερα στις 33.861 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 4.364 μονάδες, με τον Nasdaq να κερδίζει 0,42% στις 13.558 μονάδες, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στις τεχνολογικές μετοχές.

Οι επενδυτές, την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται πως σπεύδουν να αποκομίσουν κέρδη, εστιάζοντας το «βλέμμα» στα των επιτοκίων, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, για πιθανές νέες αυξήσεις. Αυτό, μετά την απόφαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για παύση, που καλλιέργησε την ελπίδα στην αγορά ότι θα μπορούσε να πλησιάζει το τέλος της σύσφιξης.

«Ο πληθωρισμός έχει καταπολεμηθεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους. Παρ’ όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο» ήταν τα λεγόμενα που έβαλαν στον «πάγο» τις προσδοκίες της αγοράς.

Μάλιστα, ο Πάουελ επανήλθε σήμερα, «δείχνοντας» μάλιστα μία ή δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Όπως είπε ο ίδιος, η επαναφορά του πληθωρισμό στον στόχο του 2% είναι κρίσιμη, προκειμένου να στηριχθεί η υγεία της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Fed «θα χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια ξανά φέτος και ενδεχομένως, δύο φορές».

Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επεσήμανε ότι αν και ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί από μέσα της περασμένης χρονιάς, οι πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές.

Παράλληλα, νέο μήνυμα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed απέστειλε σήμερα και η Μισέλ Μπόουμαν.

«Υποστήριξα την απόφαση της FOMC την περασμένη εβδομάδα» είπε η ίδια, αναφερόμενη στην τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. «Ωστόσο, πιστεύω ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο μας» τόνισε.

Επίσης, οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία μάκρο. Στο επίκεντρο τίθενται τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, διευρύνθηκε κατά 1,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 1 τρισ. δολάρια τα στοιχήματα των «σορτάκηδων» ενάντια στις αμερικανικές μετοχές

«Βουτιά» για την τουρκική λίρα - Σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά την αύξηση των επιτοκίων

Ακόμη υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC - Νέες τιμές στόχοι - Προτιμά την Alpha Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider