«Κόκκινη» η Wall Street με τεχνολογικό sell off: «Βαρίδι» η Tesla με -6%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινη» η Wall Street με τεχνολογικό sell off: «Βαρίδι» η Tesla με -6%
Ο Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 1,16% στις 13.335 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,45% στις 4.328 μονάδες και ο Dow Jones διολίσθησε οριακά 0,04% στις 33.714 μονάδες.

«Kοκκίνισε» η Wall Street τη Δευτέρα, στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα sell off τεχνολογικών μετοχών, οι αποδόσεις των οποίων είναι ιδιαιτέρως ανεβασμένες φέτος, όμως το πρόσημο για τη συνολική εικόνα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης για το α' εξάμηνο παραμένει θετικό.

Ο Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 1,16% στις 13.335 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,45% στις 4.328 μονάδες και ο Dow Jones διολίσθησε οριακά 0,04% στις 33.714 μονάδες.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες Nvidia, Alphabet και Meta κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά, ενώ η Tesla έχασε 6% καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε σε neutral από buy της μετοχή της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επικαλούμενη αντίθετους ανέμους στην αγορά.

«Η αγορά βρίσκεται σε λειτουργία πέψης», δήλωσε ο Άνταμ Σαρχάν, Διευθύνων Σύμβουλος της 50 Park Investments. «Είχαμε μια πολύ μεγάλη πορεία φέτος, με επικεφαλής κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τον Nasdaq 100» πρόσθεσε. Μια υποχώρηση φαίνεται υγιής μετά από ένα σημαντικό ράλι, εφόσον οι μετοχές απέχουν από τις «καταρρακτώδεις» πωλήσεις που παρατηρήθηκαν πέρυσι, συμπλήρωσε

Οι μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν φέτος μετά από ένα δύσκολο 2022, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και ελπίζουν για ένα τέλος στην εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Πάντως, ο Nasdaq στο πρώτο μισό του 2023 έχει κάνει «άλμα» 28%, βαδίζοντας προς το καλύτερο α' εξάμηνό του από το 1983.

Ο S&P για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχει κέρδη 13%, ενώ ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περίπου 2%. Από το επενδυτικό «μικροσκόπιο» δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει το 24ωρο «πραξικόπημα» του Πριγκόζιν της Wagner στη Ρωσία που ενίσχυσε τις αβεβαιότητες σχετικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ παράλληλα οι traders ζυγίζουν το εάν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα ωθήσουν τις παγκόσμιες οικονομίες σε ύφεση με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα είναι πλούσια και στα επιχειρηματικά μεγέθη, με τα αποτελέσματα της Nike να βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας την προσεχή Πέμπτη.

Εμπορεύματα

Κέρδη σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού και ασημιού τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας ορισμένες από τις πρόσφατες απώλειές τους, καθώς η απόπειρα ανταρσίας το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία βοήθησε στην τόνωση της ζήτησης για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Το πολύτιμο μέταλλο επωφελήθηκε επίσης από το ασθενέστερο δολάριο, καθώς ο δείκτης ICE US Dollar υποχώρησε κατά 0,2% στις 102,70 μονάδες. Έτσι, οι τιμές στα συμβόλαια χρυσού παράδοσης Αυγούστου κέρδισαν 4,20 δολάρια ή 0,2%, κλείνοντας στα 1.933,80 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Τα συμβόλαια ασημιού παράδοσης Ιουλίου αυξήθηκαν 47 σεντς ή 2,1%, στα 22,83 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια του παλλαδίου παράδοσης Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 23,70 δολάρια, ή σχεδόν 1,9%, στα 1.302,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας παράδοσης Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 4,90 δολάρια ή 0,5%, στα 928,60 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια χαλκού παράδοσης Σεπτεμβρίου έχασαν οριακά, ή 0,3%, στα 3,80 δολάρια ανά λίβρα.

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο τη Δευτέρα καθώς η εξέγερση της Βάγκνερ στη Ρωσία πυροδότησε ανησυχίες για τη σταθερότητα της παραγωγής ενός εκ των κορυφαίων παραγωγών «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε 0,3% και έκλεισε στα 69,37 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent κέρδισε 0,5% και σκαρφάλωσε στα 74,18 δολ. το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Με ήπια πτώση ξεκίνησε την εβδομάδα ο Stoxx

Διάγγελμα Πούτιν για ανταρσία Wagner: Οι εγκληματίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

Alpha Finance: «Βλέπει» πιθανότητα profit-taking μετά το ισχυρό ράλι στο ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider