«Μπέρδεμα» στην Wall Street μετά από τις δηλώσεις του Πάουελ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπέρδεμα» στην Wall Street μετά από τις δηλώσεις του Πάουελ
Στο επίκεντρο της προσοχής για το αμερικανικό χρηματιστήριο οι κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση: 18:09

Μεικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα καταγράφει για την Τετάρτη η Wall Street, καθώς το αμερικανικό χρηματιστήριο πιέζεται από το κλίμα στον τεχνολογικό κλάδο ενώ οι αναλυτές προσπαθούν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις σχετικά με το μέλλον των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,46% ή 155,10 μονάδες στις 33.771 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί οριακά 0,02% ή 0,88% μονάδες στις 4.377 μονάδες.

O Nasdaq ενισχύεται 0,48% ή 66,90 μονάδες στις 13.622 μονάδες.

Τεχνολογικές μετοχές και... Σίντρα

Σημειώνεται πως οι μετοχές των τεχνολογικών μετοχών βρίσκεται ψηλά στην προσοχή των επενδυτών, στον απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal για το ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει την επιβολή νέων περιορισμών στις εξαγωγές μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Το υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται ακόμη και τον επόμενο μήνα να σταματήσει τις εξαγωγές των μικροτσίπ που παράγουν η NVIDIA και άλλες εταιρείες σε πελάτες στην Κίνα και άλλες χώρες, χωρίς πρώτα να γίνεται η έκδοση της σχετικής άδειας. Η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει μέρος των τελικών κανόνων που κωδικοποιούν και επεκτείνουν τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο.

Το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται και στη Σίντρα της Πορτογαλίας και στις παρεμβάσεις που κάνουν οι επικεφαλής των ισχυρών κεντρικών τραπεζών του κόσμου, στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως «πιστεύομε ότι χρειάζεται περαιτέρω σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής. Ο ίδιος ανέφερε πως εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ακόμα αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του 2023.

Ακόμα, ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ώστε η Fed να «λάβει δράση» σε διαδοχικές συνεδριάσεις της νομισματικής της επιτροπής, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να προχωρήσει σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της General Mills αφότου η εταιρεία τροφίμων ανακοίνωσε κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις των επενδυτών.

Μάκρο

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών αγαθών των ΗΠΑ για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη.

Εξάλλου, μια εκτίμηση των αποθεμάτων χονδρικής έδειξε πτώση 0,1% τον Μάιο. Τα αποθέματα λιανικής σημείωσαν άλμα 0,8% τον μήνα, μετέδωσε το MarketWatch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider