Άνοδος στις ευρωαγορές την Τετάρτη, «αγνοώντας» τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στις ευρωαγορές την Τετάρτη, «αγνοώντας» τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων
Κέρδη κοντά στο 1% για τους περισσότερους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες για τη συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας.

Κέρδη κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τετάρτη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πρόθυμοι για να «χτίσουν» θετικό σερί μετά και από την άνοδο της Τρίτης.

Η διάθεση για τοποθετήσεις στα ταμπλό «αγνόησε» τις δηλώσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζιτών από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Τόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, τάχθηκαν υπέρ της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στα όσα θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ για τα δημοσιονομικά. Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης για την Ένωση το 2024.

Εξάλλου, οι αναλυτές αναμένουν την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Ιούνιο, ώστε να έχουν μια εικόνα για το κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν «κρυώσει» την άνοδο των τιμών.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,69% στις 456,04 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,94% στις 4.345 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,49% στις 7.498 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,68% στις 15.954 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε κέρδη 0,98% στις 7.286 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,87% στις 27.639 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,94% στις 9.481 μονάδες.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των 14 τελευταίων μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Ιούνιο, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι, καθώς η ΕΚΤ αναμένει τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση και πρόκειται για ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 8% που κατεγράφη τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider