Η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές των περισσότερων ποικιλιών ρυζιού που διαθέτει, οδηγώντας ακόμη υψηλότερα τις ήδη αυξημένες τιμές παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του μεγαλύτερου εξαγωγέα ρυζιού διεθνώς, επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα βάζει μπρος την απαγόρευση των εξαγωγών όλου του ρυζιού που δεν είναι Basmati, λόγω της αύξησης των εγχώριων τιμών και υπό τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων.
Εάν εφαρμοστεί, η απαγόρευση θα επηρεάσει περίπου το 80% των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας, ενώ αν και θα ρίξει τις τιμές στα εδάφη της, το παγκόσμιο κόστος θα σκαρφαλώσει ακόμη υψηλότερα. Το ρύζι αποτελεί βασικό προϊόν για περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, με την Ασία να καταναλώνει περίπου το 90% της διεθνούς προσφοράς. Οι τιμές έχουν ήδη αγγίξει υψηλό δύο ετών λόγω των φόβων ότι η επιστροφή του El Niño θα βλάψει τις καλλιέργειες. Η Ινδία κρατά στα χέρια της περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού ενώ έχει επίσης περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού και ζάχαρης.
Οι μετοχές των ινδικών ρυζοβιομηχανιών υποχώρησαν μετά την είδηση της πιθανής απαγόρευσης. Η KRBL, η μεγαλύτερη εταιρεία ρυζιού του κράτους της Νότιας Ασίας, είδε την μετοχή της να υποχωρεί έως 3,7% ενώ η Chaman Lal Setia Exports κατέγραψε απώλειες 1,4%, με τη Kohinoor να χάνει 2,9% ενώ η LT Foods διολίσθησε 4,4%.
Το σχέδιο της Ινδίας έρχεται μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιούνιο κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο της τομάτας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ινδικής κουζίνας και το κόστος της εκτοξεύθηκε κατά 445%, κοστίζοντας πλέον κοστίζει και από τη βενζίνη.