Κέρδη 3,7% στην εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη 3,7% στην εβδομάδα για το Χρηματιστήριο
Με κέρδη 3,7% αποχαιρέτησε την εβδομάδα το ΧΑ. «Έτρεξαν» οι τράπεζες. Ράλι για τον κλάδο κατασκευών.

Συνέχεια στο stock picking αλλά και επιθετικές αγοραστικές κινήσεις προς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να διατηρεί ένα «μαξιλάρι» πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Γενικότερα, οι συναλλαγές ήταν πιο μέτριες, με το τζίρο να μη ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε ένα ήπιο rotation προς τον κλάδο των κατασκευών, με την Intrakat, την ΑΒΑΞ, τη Μυτιληναίος και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να σπρώχνουν την αγορά προς υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη, οι επενδυτές επέλεξαν να κατοχυρώσουν κάποια κέρδη σε Εθνική που διαφορποιήθηκε και σήμερα έναντι του υπόλοιπου τραπεζικού κλάδου που σημείωσε κέρδη.

Παράλληλα, στις δημοπρασίες υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση σε Μυτιληναίο, Intrakat και Eurobank.

Ευρύτερα, το κλίμα στις μεγάλες διεθνείς αγορές είναι άκρως θετικό. Η αγορά συνεχίζει σε ρυθμούς πάρτι σαν το 1999 αυτή την εβδομάδα, με το «ράλι» να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης, με τα ομόλογα και τις μετοχές να αυξάνονται χάρη στις αυξανόμενες ελπίδες για μια «ήπια προσγείωση». Είναι δύσκολο να σταθεί κανείς εμπόδιο σε αυτό το αφήγημα αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τελικά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ώθηση έδωσε τόσο ο πληθωρισμός, αλλά οι επενδυτές πήραν μια επιπλέον δόση αισιοδοξίας από μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη εικόνα του δείκτη PPI, καθώς και από τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας που ήταν χαμηλότερες από το consensus. Ο δείκτης PPI σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 1,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι -0,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Παράλληλα, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο της κερδοφορίας τους για το δεύτερο τρίμηνο. Η JP Morgan ανακοίνωσε αύξηση κερδών εν μέσω του περιβάλλοντος των ενισχυμένων επιτοκίων στις ΗΠΑ.Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 41,30 δισ. δολάρια έναντι 30,71 δισ. στο β' τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 38,63 δισ. δολάρια. Η BlackRock που αποτελεί το μεγαλύτερο διαχειριστή assets του κόσμου ξεπερνώντας τα 9 τρισ. δολάρια σε αξία των συνολικών κεφαλαίων που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. έφτασε στα 4,4 δισ. δολάρια τα έσοδα της, αυξημένα κατά 1,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022.

Περνώντας στα εγχώρια, προς μια δεύτερη κατά σειρά αναβάθμιση του guidance για φέτος φαίνεται να οδεύει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τάσεις του δευτέρου τριμήνου φανερώνουν μια άκρως βελτιούμενη εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών.

Επιπλέον, θετικό τόνο γύρω από την περαιτέρω προσπάθεια διεύρυνσης και ενίσχυσης του ελληνικού επενδυτικού «story», εν αντιθέσει με τις όποιες πιέσεις δέχεται ευρύτερα το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα, διατηρεί ο Filippo Taddei, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη, επικεφαλής για τη Νότια Ευρώπη και Εκτελεστικός Διευθυντής της Goldman Sachs.

Μιλώντας στο insider.gr και σε ερώτημα για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει σε περισσότερες θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους ακόμη και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο Taddei αναφέρει πως «είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης ως μια πιο σταδιακή και step by step διαδικασία», στο πλαίσιο της οποίας οι αναλυτές εξετάζουν πότε η οικονομία ξεπερνά τα εμπόδια που την επιβάρυναν στο παρελθόν. Επομένως, τα επόμενα τρίμηνα θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, προτού επαναφέρουμε το ερώτημα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα τέσσερα έως πέντε έτη. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές, οι οίκοι όπως και η κυβέρνηση, αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει σημαντικά έναντι της Ευρωζώνης το 2023. Σε συνδυασμό με τον υψηλότερο - του ιστορικού μέσου - πληθωρισμό, αυτή η πρόσθετη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μια απότομη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες για φέτος. Αυτό οφείλεται επίσης στην πιο συνετή και προσεκτική δημοσιονομική στάση που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και στα χαμηλά πραγματικά επιτόκια που πληρώνει η χώρα χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές πρέπει να γίνουν πραγματικότητα προτού η χώρα πραγματοποιήσει το τελικό της βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 1.325,61 μονάδες, με τον τζίρο στα 89,98 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 10,08 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,41% στις 3.212,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 1.090,40 μονάδες, υπό το βάρος κυρίως της ΕΤΕ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 3,7%, ο FTSE 25 κατά 4,3% και ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 6,56%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς συνεχίζει απτόητη σπάζοντας το νέο ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς σήμερα ενισχύθηκε κατά 1,18% στα 3,42 ευρώ. Η Eurobank σημείωσε κέρδη 1,51% στα 1,6515 ευρώ και η Alpha Ban κατά 0,78% στα 1,6065 ευρώ. Δεύτερη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση για την ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 1,44% στα 6,18 ευρώ.

Αντέδρασε μετά τη χθεσινή πτώση η Μυτιληναίος με κέρδη 2,56% στα 32,82 ευρώ, ενώ υψηλά κινήθηκε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,53% και τα 14,60 ευρώ.

Στο 0,87% η ΔΕΗ και τα 10,44 ευρώ, ενώ τα 12 διεκδικεί η Aegean. Κέρδη 1,04% για την ΕΧΑΕ που είδε μέχρι και τα 5,90 ευρώ, ενώ ολοταχώς προς τα 2,90 και τα 3 ευρώ βαδίζει η Intrakat τρέχοντας με ένα πολύ bullish ρυθμό και καταγράφοντας «άλμα» 5,47% μόνο σήμερα με τζίρο 1,07 εκατ.

Η ΑΒΑΞ ακολούθησε με κέρδη 2,7% σήμερα στα 1,674 ευρώ ενώ αρχίζει να ρολάρει και η Intracom με άνοδο 4,5% στα 2,205 ευρώ.

Οι αγορές συνεχίστηκαν σε Τεχνική Ολυμπιακή, Premia, Πλαστικά Θράκης και EpsiloNet. Profit taking σε Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Taddei (Goldman Sachs): Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας δεν αποτελεί εγγύηση της επιτυχίας - Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα

ΔΕΣΦΑ: Ευρωπαϊκή πύλη αερίου χρίζουν την Ελλάδα τα «σήματα» της αγοράς – Η επίπτωση στα τιμολόγια

ECOFIN: Πρόοδος Ελλάδας αλλά και περιθώρια βελτίωσης στις μακροοικονομικές ανισορροπίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider