Taddei (Goldman Sachs): Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας δεν αποτελεί εγγύηση της επιτυχίας - Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Taddei (Goldman Sachs): Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας δεν αποτελεί εγγύηση της επιτυχίας - Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα
Μιλώντας στο insider.gr, ο Filippo Taddei, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη, επικεφαλής για τη Νότια Ευρώπη και Εκτελεστικός Διευθυντής της Goldman Sachs, διατηρεί θετικό τόνο γύρω από την περαιτέρω προσπάθεια ενίσχυσης του ελληνικού επενδυτικού «story». Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να καλύψει το επενδυτικό της κενό.

Θετικό τόνο γύρω από την περαιτέρω προσπάθεια διεύρυνσης και ενίσχυσης του ελληνικού επενδυτικού «story», εν αντιθέσει με τις όποιες πιέσεις δέχεται ευρύτερα το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα, διατηρεί ο Filippo Taddei, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη, επικεφαλής για τη Νότια Ευρώπη και Εκτελεστικός Διευθυντής της Goldman Sachs.

Μιλώντας στο insider.gr και σε ερώτημα για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει σε περισσότερες θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους ακόμη και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο Taddei αναφέρει πως «είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης ως μια πιο σταδιακή και step by step διαδικασία», στο πλαίσιο της οποίας οι αναλυτές εξετάζουν πότε η οικονομία ξεπερνά τα εμπόδια που την επιβάρυναν στο παρελθόν. Επομένως, τα επόμενα τρίμηνα θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, προτού επαναφέρουμε το ερώτημα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα τέσσερα έως πέντε έτη. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές, οι οίκοι όπως και η κυβέρνηση, αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει σημαντικά έναντι της Ευρωζώνης το 2023. Σε συνδυασμό με τον υψηλότερο - του ιστορικού μέσου - πληθωρισμό, αυτή η πρόσθετη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μια απότομη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες για φέτος. Αυτό οφείλεται επίσης στην πιο συνετή και προσεκτική δημοσιονομική στάση που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και στα χαμηλά πραγματικά επιτόκια που πληρώνει η χώρα χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές πρέπει να γίνουν πραγματικότητα προτού η χώρα πραγματοποιήσει το τελικό της βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τον Taddei, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι τίποτε άλλο, από μια αξιολόγηση του μακροοικονομικού κινδύνου και της δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Φυσικά πέρα από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, από τη μείωση της αξιολόγησης του μακροοικονομικού κινδύνου, θα επωφεληθούν και άλλα εγχώρια assets. Πρώτον, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό για διάφορα funds και χαρτοφυλάκια που απλά δεν μπορούν να θεωρήσουν την Ελλάδα ως έναν επενδυτικό στόχο. Δεύτερον, συγκεκριμένοι κλάδοι και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων επωφελούνται έμμεσα από την κίνηση αυτή: το πιο προφανές παράδειγμα είναι οι ελληνικές τράπεζες. Οι αναλυτές που καλύπτουν τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα τον κλάδο, διατηρούν μια άκρως εποικοδομητική στάση για τον κλάδο και η εκτίμησή τους για την πορεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου παραμένει θετική. Ωστόσο μόλις επιτευχθεί ο στόχος του «investment grade», τα δυνητικά μεγαλύτερα «flows» (ροές) θα διευρυνθούν και σε άλλους κλάδους, προσφέροντας μια πρόσθετη ώθηση στις εγχώριες επενδύσεις.

Ευκαιρία και όχι εγγυημένη επιτυχία

Ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Taddei εκτιμά πως το χαμηλό πραγματικό κόστος δανεισμού, η ισχυρή δέσμευση ως προς το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που περικλύεται γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πολύ θετική «κυκλική» δυναμική που ενισχύεται από τον κλάδο των υπηρεσιών, προσφέρουν στην Ελλάδα ένα πολλά υποσχόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» για να διορθώσει - καλύψει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό. «Πρέπει ωστόσο να είμαστε ξεκάθαροι: αυτό αποτελεί μια ευκαιρία και όχι την εγγύηση της επιτυχίας», τονίζει ο Taddei.

Οι επενδύσεις σε ετήσια βάση φτάνουν περίπου στο 6% του ΑΕΠ, ήτοι λιγότερο από την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη. Οι επενδύσεις και η συσσώρευση κεφαλαίου δεν μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη, αλλά η απουσία επενδύσεων κεφαλαίων εγγυάται ότι η οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με υποτονική παραγωγικότητα και με μια πτώση του βιοτικού επιπέδου τα επόμενα χρόνια. Η πόρτα είναι ανοιχτή και οι αγορές απλώς αναμένουν από τη χώρα να περάσει το κατώφλι της και να κινηθεί με ένα διαφορετικό ρυθμό αυτή τη δεκαετία από αυτόν της προηγούμενης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα βασικά σημεία των ελληνικών τραπεζών στα οποία εστιάζει η Goldman Sachs

Έτοιμη η Τράπεζα Πειραιώς για μια ακόμη αναβάθμιση των στόχων της

Τα θετικά μηνύματα της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία από το ταξίδι της στην Αθήνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider