Χρηματιστήριο: Ανοδική συνέχεια με έμφαση στο stock picking

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανοδική συνέχεια με έμφαση στο stock picking
Νέα υψηλά για Μυτιληναίος. Επιθετικό profit taking σε Intrakat. Στο πράσινο τα blue chips.

Το ανοδικό σερί συνεχίζει στη Wall Street αλλά και το Χρηματιστήριο αρχίζει να συγκεντρώνει ακόμη πιο ισχυρές δυνάμεις για υψηλότερα επίπεδα και την αναρρίχηση προς τις 1.375 μονάδες.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και κυρίως σε ΗΠΑ και πλέον κάπως και στη Βρετανία, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό «οδηγό» του ράλι. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε επίσης -3,8 μονάδες βάσης στο 3,75%, έχοντας πλέον υποχωρήσει λίγο περισσότερο από 30 μονάδες βάσης από το υψηλό του 2023 στις 7 Ιουλίου. Επιπλέον, οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί επιτέλους να πλησιάσουν στο τέλος του τρέχοντος κύκλου αύξησης των επιτοκίων, ιδιαίτερα μετά από ορισμένους θετικούς αριθμούς για τον πληθωρισμό τις τελευταίες ημέρες.

Οι αγορές έλαβαν περαιτέρω υποστήριξη από την τελευταία ανακοίνωση του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου χθες, η οποία είδε τη μεγαλύτερη θετική έκπληξη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Και παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην G7, το γεγονός ότι ήταν χαμηλότερος από τις προσδοκίες βοήθησε να ενισχυθεί η ιδέα ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός πλέον μειώνεται διαρκώς.

Στα εγχώρια, ανακατάξεις καταγράφονται στα blue chips με τις τράπεζες να φουλάρουν και τις μετοχές των Mytilineos, Jumbo, Cenergy και Aegean να σπάνε τα κοντέρ και να φτάνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο κλάδος των κατασκευών παραμένει στο επίκεντρο με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Intrakat και την Ελλάκτωρ να ανεβάζουν ρυθμούς.

Επιπλέον, σε ακόμη πιο ουσιώδεις και σταθερές βάσεις αρχίζει να στηρίζεται το «ράλι» των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, όπως υποστηρίζει η Pantelakis Securities, σε νέα ανάλυσή της για τις προοπτικές του κλάδου. Η Pantelakis διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θέτοντας τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 4,65 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 2,15 ευρώ για τη Eurobank.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,28% στις 1.335,21 μοναδες με τον τζίρο στα 5 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 3.246,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,21% στις 1.092,98 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,74% στα 3,474 ευρώ και η ΕΤΕ κατά 0,32% στα 6,20 ευρώ με την Alpha Bank στα 1,626 ευρώ. Στα 1,63 παραμένει η Eurobank.

Ευρύτερα, καταγράφεται ένα ήπιο stock picking με τη Μυτιληναίος να πατά τα 36,10 ευρώ στο 0,95%, και τον ΟΤΕ στο 1,78% και τα 14,85 ευρώ.

Κέρδη 1,22% για τη Jumbo, 0,74% για τον ΟΠΑΠ, και 1% για Viohalco.

Επιθετικό profit taking σε Intrakat μετά το ισχυρό ράλι, που φτάνει στο -5,18% στα 2,94 ευρώ.

Αντίστοιχα και σε Ελλάκτωρ στο -1,87% και τα 2,62 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider