Υποτονικές και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποτονικές και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο
Προσεκτικές και επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο.

Προσεκτικές και επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να συνεχίζουν σε χαμηλότερο τέμπο εν μέσω θερινής ραστώνης και αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες.

Παρόλα αυτά η αγορά κατέφερε να παραμείνει μακριά από τις υψηλότερες απώλειες που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές και ιδιαίτερα ο DAX και ο CAC 40 εν μέσω μιας μεγαλύτερης αποδυνάμωσης της γερμανικής μεταποίησης και του σκέλους των υπηρεσιών στη Γαλλία.

Το ΧΑ κινείται στους δικούς του ρυθμούς με και έχει σαφώς τη δύναμη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και η κρίσιμη ημερομηνία της 4ης Αυγούστου, όπου η Scope θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr πρόσφατα μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που είχε τονήσει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, αύριο Πέμπτη, ανακοινώνουν αποτελέσματα η Μυτιληναίος και η Τιτάν και τη Δευτέρα οι Eurobank, Πειραιώς και ΕΧΑΕ.

Τα βλέμματα στράφηκαν στη Γ.Σ της Aegean σήμερα. Όλα δείχνουν πως το 2023 θα είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ για την Aegean, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών και επιβατικής κίνησης όσο και σε κερδοφορία, όπως ανέφερε η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Όπως είπε ο CEO της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της κερδοφόρο α’ εξάμηνο καθώς όπως φαίνεται η αύξηση των μεγεθών του β’ τριμήνου του 2023 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 θα είναι «κατ’ ελάχιστο αντίστοιχη» με αυτή που καταγράφθηκε σε ετησία βάση και το α’ τρίμηνο.

Ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο δικαίωμα προαίρεσης που έχει το ελληνικό δημόσιο για την απόκτηση μετοχών που αντιστοιχούν περίπου στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 3,2 ευρώ (σ.σ. ίση με την τιμή που πραγματοποιήθηκε το 2021 η τελευταία ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ). Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αυτών των warrants μέχρι τις 3 Ιουλίου του 2026.

Επιπλέον, ένα μεγάλο ντιλ ολοκληρώθηκε. Η Enel ενεργώντας μέσω της πλήρως ελεγχόμενης θυγατρικής της Enel Green Power S.p.A., υπέγραψε συμφωνία με την Macquarie Asset Management, μέσω του Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2 (“MGREF2”), για την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas ("EGPH"), πλήρους ιδιοκτησίας θυγατρικής της EGP στην Ελλάδα, με τίμημα περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,10% στις 1.344,55 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 85,7 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 3,94 εκατ.

Ο FTSE 25 σημείωσε οριακές απώλειες 0,02% στις 3.261,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διατηρήθηκε στις 1.106,30 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η ΕΤΕ και η Alpha Bank κινήθηκαν υψηλότερα με κέρδη 0,57% στα 6,372 ευρώ και 0,27% στα 1,665 ευρώ αντίστοιχα.

Κατοχύρωση κερδών σε Πειραιώς στο 0,96% και στα 3,49 ευρώ πλέον, όπως και σε Eurobank στο 0,12% και τα 1,618 ευρώ.

Τιτάν (2,03%) και Μυτιληναίος (1,44%) κράτησαν την αγορά, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αυριανά αποτελέσματα, δείχνοντας έτοιμοι να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα και τις δύο.

Σε ρυθμούς ράλι συνεχίζουν Viohalco (1,47%), ElvalHalcor (0,86%) και Cenergy (1,29%). χτυπώντας νέα ιστορικά υψηλά.

Μέτριο profit taking σε ΔΕΗ, ΕΕΕ, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επιθετικότερες ρευστοποιήσεις σε Sarantis, Autohellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση JP Morgan για δημιουργία «φούσκας» στο AI - Υπερβολική η ευφορία των αγορών

Ευ. Βασιλάκης (Aegean): Προς νέο ρεκόρ το 2023 – Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε τα warrants του Δημοσίου

Στην Macquarie Asset Management το 50% της Enel Green Power Hellas - Στα 345 εκατ. ευρώ το τίμημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider