Bloomberg: Άσχημα νέα για τους «γλυκατζήδες» - Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή της σοκολάτας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Άσχημα νέα για τους «γλυκατζήδες» - Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή της σοκολάτας
Ο καιρός και και μια ασθένεια που προκαλεί σήψη στους καρπούς έχουν ρημάξει τις καλλιέργειες, προκαλώντας ελλείψεις στην αγορά κακάο.

Άσχημα νέα προέκυψαν αυτή την εβδομάδα για τους λάτρεις της σοκολάτας: Η ικανοποίηση του ουρανίσκου γίνει πιο ακριβή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος χονδρικής των κόκκων κακάο εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, την ώρα που οι κατασκευαστές στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η παραγωγή στη Δυτική Αφρική- μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής κακάο- παραπαίει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και μια ασθένεια που προκαλεί σήψη στους καρπούς έχουν ρημάξει τις καλλιέργειες εκεί, πυροδοτώντας ανησυχίες για την προσφορά. Η επεξεργασία των κόκκων κακάο έχει επίσης υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο - η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παρασκευή σοκολάτας - υποδηλώνοντας ότι τα εργοστάσια δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Αυτό ώθησε στελέχη της βιομηχανίας να προειδοποιήσουν αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, ακόμη και όταν οι καταναλωτές έχουν ήδη αναγκαστεί να πληρώνουν υψηλότερα κόστη για τα προϊόντα τους.

«Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Paul Joules, αναλυτής κακάο στη Rabobank στο Λονδίνο. «Θα μπορούσαμε να δούμε εταιρείες σοκολάτας να παράγουν μικρότερες μπάρες σοκολάτας, σε δυνητικά υψηλότερες τιμές».

Ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, Ακτή Ελεφαντοστού, αναμένεται να δει την επερχόμενη συγκομιδή της να συρρικνώνεται σχεδόν κατά το ένα πέμπτο, σε σχέση με πέρυσι ενώ έχει αναστείλει τις πωλήσεις που δεσμεύουν τους αγρότες να παραδίδουν αγαθά σε καθορισμένους χρόνους στο μέλλον. Στην Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κακάο, η παραγωγή αναμένεται να πέσει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

«Για τους περισσότερους παίκτες της αγοράς, ο αντίκτυπος των πολύ απότομων μελλοντικών αυξήσεων των τιμών του κακάο θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2023», είπε ο Οικονομικός Διευθυντής της Lindt, Μάρτιν Χουγκ, σε αναλυτές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Εκείνοι που αισθάνονται πρόσθετη πίεση κόστους «πιθανότατα θα αισθανθούν την ανάγκη να προσαρμόσουν τις τιμές», πρόσθεσε, προϊδεάζοντας για τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές του τελικού προϊόντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider