Τελ. ενημέρωση 15:30
Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και κατακόρυφης αύξησης της συναλλακτικής δραστηριότητας, αναμένεται σήμερα στο Χρηματιστήριο, εν μέσω της υλοποίησης των αλλαγών στους δείκτης MSCI.
Συγκεκριμένα, αλλαγές ως προς τη βαρύτητα και τη στάθμιση της εγχώριας αγοράς (μέσω της παρουσίας δέκα εισηγμένων εταιρείων στο δείκτη MSCI Greece Standard) στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών (EM), αναμένεται να επιφέρει η ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς και η διαγραφή - υποβιβασμός της Τέρνα Ενεργειακής, μετά το τελευταίο rebalancing.
Συμφωνα με τη Morgan Stanley, η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξήσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,04% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ενώ η υποβάθμιση της Τέρνα Ενεργειακής από τον MSCI Greece Standard στον Small Cap θα μειώσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,01%.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές στο 0,47% από 0,46% προηγουμένως, ενώ πιο σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση της στάθμισης στον δείκτη που αφορά την Αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Αφρική - ΕEΜΕΑ, καθώς η «παρουσία» του εγχώριου δείκτη MSCI θα ενισχυθεί στο 3,8% από 3,6% προηγουμένως.
Οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 168 εκατ. δολάρια (166 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing) ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας), σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, για την ένταξη της Πειραιώς. Από την άλλη, οι εκροές από τη διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακής από το δείκτη MSCI Greece Standard αναμένεται να φτάσουν τα 63 εκατ. δολάρια (64 εκατ. δολάρια ανέμενε η M.S πριν το rebalancing), ή κάλυψη συναλλαγών 18 ημερών.
Επιπλέον, αναδιάταξη θέσεων επήλθε στις κεφαλαιοποιήσεις με τη Eurobank (5,96 δισ. ευρώ) να προσπερνά τον ΟΤΕ (5,89 δισ. ευρώ) που συνεχίζει να δείχνει εκ νέου μια κακή συμπεριφορά στο ταμπλό, υποχωρώντας πλέον στα 13,82 ευρώ.
Παράλληλα, την κάλυψη της μετοχής της μεγαλύτερης ολοκληρωμένης ελληνικής εταιρείας κοινής ωφέλειας, όπως χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ, ξεκίνησε η JP Morgan, θέτοντας σύσταση «overweight» με τιμή στόχο τα 13,50 ευρώ.
Στα επιχειρηματικά - αποτελέσματα, το επόμενο τρίμηνο τοποθέτησε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, την «τύχη» της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το πρότζεκτ της πλωτής μονάδας «υποδοχής» LNG (FSRU) «Διώρυγα Gas», την οποία εξάρτησε από την κρατική ενίσχυση που θα καταφέρει να εξασφαλίσει ο Όμιλος για το έργο.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισήμανε στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και 1ου εξαμήνου 2023, η Motor Oil βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν. Πιο συγκεκριμένα, η Motor Oil έχει λάβει ένα πρώτο ερωτηματολόγιο από την DG Comp, το οποίο πρόκειται να απαντήσει εντός Σεπτεμβρίου. Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κριθεί κατά πόσο το έργο θα μπορεί να λάβει κρατική στήριξη, στην οποία με τη σειρά της θα βασισθεί το κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι επενδυτικό «πράσινο φως» για την υλοποίηση του FSRU.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, τεχνικά, η αγορά έχει καταφέρει να συντηρήσει το μεσοπρόθεσμο επιθετικό του Momentum με την διόρθωση στο ημερήσιο να είναι βατή και περισσότερο κατοχύρωση κερδών και έλλειψη αγοραστών. Σήμερα κλείνει ο Αύγουστος με τον Ιούλιο να είχε τερματίσει στις 1.335 μονάδες. Μία κατοχύρωση του 1.310 σε ημερήσιο είναι πολύ πιθανό να βγάλει και πάλι πιο επιθετικούς αγοραστές. Οι 1.260-1.280 μονάδες είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης και μόνο κατοχύρωση του επιπέδου θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση.
Στο ταμπλό, καταγράφεται μια ευρύτερη νευρικότητα με τον ΓΔ να σημειώνει ήπια πτώση 0,20% συνεχίζοντας τη συσσώρευση πέριξ των 1.310 - 1.320 μονάδων με τον τζίρο στα 67 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,18% στις 3.191,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός σημειώνει άνοδο 0,46% στις 1.075,26 μονάδες.
Στις τράπεζες πρωταγωνιστεί η Πειραιώς με άνοδο 1,36% στα 3,276 ευρώ, με την Alpha στο 1,29% και τα 1,572 ευρώ, και την ΕΤΕ στο -0,94% και τα 6,33 ευρώ. Κέρδη 0,5% για τη Eurobank στα 1,613 ευρώ.
Ήπια πτωτικά συνεχίζουν Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΔΕΗ με την τελευταία στα 10,20 ευρώ, ενώ πιέσεις ασκούνται και σε Jumbo (-1,18%) και Aegean (-0,89%).
Profit taking και σε Τιτάν, Cenergy και Intrakat.
Απώλειες 1,58% για ΕΛΧΑ και -1,10% για την Lamda.
Διαφοροποίηση για ΜΟΗ (+1,3%), Autohellas (0,71%) και Τέρνα Ενεργειακή (0,12%).