Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με εκτόξευση τζίρου άνω των 400 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με εκτόξευση τζίρου άνω των 400 εκατ. ευρώ
Το rebalancing της MSCI εκτόξευσε το τζίρο πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Στα 453,7 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, την Πέμπτη, στη τελευταία συνεδρίαση ενός δύσκολου μήνα, εν μέσω της υλοποίησης των αλλαγών στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Και επίσημα πλέον, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συγκαταλέται στο τοπ10 του MSCI Greece, ενώ την πόρτα της εξόδου είδε η Τέρνα Ενεργειακή, με το ύψος των συναλλαγών στην πρώτη να ξεπερνά τα 179 εκατ. και στη δεύτερη τα 107 εκατ.

Φυσικά, η ένταξη της Πειραιώς φέρνει και ανακατατάξεις στις σταθμίσεις με τον εγχώριο δείκτη να έχει και τις 4 τράπεζες πλέον, ενώ αρκετές μετοχές θα έκαναν χώρο (μείωση στάθμιση) για να μπει και η Πειραιώς.

Συμφωνα με τη Morgan Stanley, η προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξήσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,04% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, ενώ η υποβάθμιση της Τέρνα Ενεργειακής από τον MSCI Greece Standard στον Small Cap θα μειώσει τη στάθμιση της χώρας κατά 0,01%.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές στο 0,47% από 0,46% προηγουμένως, ενώ πιο σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση της στάθμισης στον δείκτη που αφορά την Αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Αφρική - ΕEΜΕΑ, καθώς η «παρουσία» του εγχώριου δείκτη MSCI θα ενισχυθεί στο 3,8% από 3,6% προηγουμένως.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, «ανοδική παραμένει συνολικά η τάση του Γενικού Δείκτη, με την διόρθωση του Αυγούστου να μην ανατρέπει τη γενική εικόνα. Οι λόγοι της υποχώρησης του ΓΔ από τα υπερεννιαετή υψηλά του ήταν κυρίως η πρόσφατη αδυναμία της Wall Street, οι «υπεραγορασμένοι» μετρητές και η καλοκαιρινή απουσία νέου αγοραστικού όγκου.

Δεδομένων των συνθηκών, οι Επενδυτές μακρόπνοης διακράτησης μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι από τον Αύγουστο της λεωφόρου Αθηνών.

Όπως έχουμε πει, τα Χρηματιστήρια θέλουν "φρέσκο χρήμα" για να ανέβουν, κάτι που δεν ισχύει για τις πτώσεις.

Ακόμη και το γεγονός ότι αφουγκραζόμαστε κάποιον κορεσμό από την πορεία των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύει ότι οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές παρά τις φετινές εντυπωσιακές αποδόσεις και μάλιστα εν μέσω των αρνητικών μακροοικονομικών επιδόσεων της Ευρωζώνης (επίμονος πληθωρισμός, ισχνή ανάπτυξη, γεωπολιτικές προκλήσεις).

Τα χαμηλά του Αυγούστου δείχνουν το επίπεδο στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν τα ενδεικτικά stop-long επί του ΓΔ (πέριξ των 1.260 μονάδων).

Βραχυπρόθεσμα θα αναμένουμε την ολοκλήρωση του rebalancing το οποίο «αναστατώνει» τους όγκους συναλαγών προς και μακριά από ελληνικούς τίτλους, η στάθμιση των οποίων αυξάνεται και μειώνεται, αντίστοιχα, για όσα παθητικά χαρτοφυλάκια είναι εκ του καταστατικού τους υποχρεωμένα να ακολουθούν τη στάθμιση διεθνών μετοχικών δεικτών-«καλαθιών».

Σε διεθνές επίπεδο, ο τεχνολογικός Nasdaq έχει «βγάλει από τα ρούχα τους» όσους μετράνε το ιστορικό κάποιων θεμελιωδών, με τις αποτιμήσεις να βασίζονται πλέον σε ισχυρές δόσεις momentum και... επιστημονικής φαντασίας και τους Επενδυτές να αγνοούν τα μεγάλα εταιρικά «κανόνια» στην Κίνα αλλά και αυτά που προηγήθηκαν στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,34% στις 1.312,49 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στις δημοπρασίες στα 453,7 εκατ. ευρώ (πακέτα 16,23 εκατ. ευρώ μόλις). Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,48% στις 3.182,11 μονάδες, με τον τραπεζικό να υποχωρεί κατά 0,67% στις 1.063,13 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 1,72%, ο FTSE 25 στο -1,6% και ο τραπεζικός στο -2,18%.

Στις τράπεζες όπου καταγράφηκε και η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 1,82% στα 6,274 ευρώ, η Πειραιώς κατά 1,24% στα 3,192 ευρώ και η Eurobank κατά 0,12% στα 1,603 ευρώ. Μόνη με θετικό πρόσημο η Alpha στο 0,29% και τα 1,5565 ευρώ.

Ισχυρές πιέσες πέρασα στη ΔΕΗ στο -1,75% και τα 10,10 ευρώ πλέον, με τη GS να ταλαιπωρεί και αυτή αρκετά το χαρτί, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ενώ και ο ΟΠΑΠ έκλεισε με πτώση 2,01% στα 15,58 ευρώ.

Στα 13,20 ευρώ υποχώρησε η Aegean και στα 7,07 ευρώ η Cenergy.

Αμετάβλητη στα 37,44 ευρώ έκλεισε η Μυτιληναίος ενώ ήπια πτωτικά έκλεισα ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Τιτάν, και Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider