Χρηματιστήριο: Κυριαρχούν νευρικότητα και μεταβλητότητα - «Αναζητούνται» αγοραστές

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κυριαρχούν νευρικότητα και μεταβλητότητα - «Αναζητούνται» αγοραστές
Πετρέλαιο, κεντρικές τράπεζες αλλά και οι ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης προβληματίζουν τους επενδυτές.

Τελ. ενημέρωση 13:20

Αποτυχάνει η όποια προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανακατάληψης κρίσιμων στηρίξεων που επιχείρησε αρχικώς το Χρηματιστήριο μετά το διήμερο sell off και με τις τράπεζες αλλά και τον ΟΠΑΠ να βρίσκονται στο επίκεντρο για διαφορετικούς λόγους.

Oι πωλητές και οι βραχυπρόθεσμοι ενεργοποίηθηκαν άμεσα στη χθεσινή συνεδρίαση και όπως και την Παρασκευή, εντείνοντας το το αίσθημα νευρικότητας και συμπαρασύροντας ακόμη περισσότερα χαρτοφυλάκια προς την επιλογή του profit taking. Παράλληλα, η ενεργοποίηση stop long έφερε ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και κάποιες επιμέρους μετοχές που υπεραπέδωσαν από τι αρχές του χρόνου.

Αίσθηση έκανε το ότι οι αγοραστές και οι long δεν ενεργοποιήθηκαν σε κανένα σημείο της συνεδρίασης, αφήνοντας ουσιαστικά τους βραχυπρόθεσμους να κλείνουν μαζικά θέσεις, και την αγορά να σβήνει, έτσι απλά, ότι κέρδισε προς τα τέλη Αυγούστου. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση κατά τη σημερινή συνεδρίαση μιας και σε ημερήσιο διάγραμμα ο RSI δείνει ένα σήμα αγορών, αλλά με τον MACD να «κροσάρει» τον trigger και να περνά σε αρνητικά επίπεδα, πιθανώς αρκετά χαρτοφυλάκια να κρατήσουν μια στάση αναμονής, αποφεύγοντας ωστόσο τη διάσπαση άλλων κρίσιμων στηρίξεων.

Πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι το ράλι των τιμών πετρελαίου, φαίνεται να δείχνει προς την κατεύθυνση τυχόν υψηλότερων αναθεωρήσεων για τον πληθωρισμό παγκοσμίως, αλλά από την άλλη, οι ελληνικές μετοχές είναι πάνφθηνες και σαφώς δεν συγκρίνονται με τα επίπεδα αποτιμήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών ή ακόμη και των αναδυόμενων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό οδήγησε σε κάπως περισσότερες εικασίες σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Επί του παρόντος, οι αγορές εξακολουθούν να θεωρούν ως απίθανη μια τέτοια προοπτική και τιμολογούν με πιθανότητα 25,7% μια αύξηση, αλλά αυτό είναι υψηλότερο από το 23% της προηγούμενης ημέρας, επομένως είναι σαφές ότι οι επενδυτές δεν προεξοφλούν πλήρως τις προοπτικές μιας νέας αύξησης.

Οι αγορές εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα να προσπεράσει η ΕΚΤ μια αύξηση στην επικείμενη συνεδρίαση όπως έκανε η Fed τον Ιούνιο, καθώς τιμολογούν επίσης με πιθανότητα 50% μια αύξηση μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Περνώντας στα εταιρικά αποτελέσματα, συνεχίστηκαν και στο α' εξάμηνο του 2023 οι ισχυρές επιδόσεις του ΟΠΑΠ, καθώς η εταιρεία είδε τα κέρδη της να καταγράφουν «άλμα» 34% στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, ενώ συνεχίζεται με επιτυχία και η υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών της εταιρείας. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα χρήσης 2023 με ημερομηνία αποκοπής τη 2α Νοεμβρίου 2023 και έναρξη πληρωμής την 9η Νοεμβρίου 2023.

Ευρύτερα, ο Σεπτέμβριος μπορεί να κρίνει πολλά. Αφετηρία αποτελεί η ετυμηγορία της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου (BB (high) - σταθερό outlook), με τη Moody's να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου («Ba3» - θετικό outlook) και τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου («BB+» - θετικό outlook). Τόσο η DBRS όσο και η Moody's έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, ενώ οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor's και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook). Σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,44% στις 1.261,76 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 40 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,43% στις 3.047 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται χαμηλότερα από τις 1.000 μονάδες που έχασε χθες, στις 988 μονάδες.

Στις τράπεζες ασκούνται νέες πιέσεις με την ΕΤΕ στο -0,17% και τα 5,79 ευρώ την Alpha στα 1,4335 ευρώ και τη Eurobank στο -0,93 και τα 1,496 ευρώ. Απώλειες άνω του 1,5% για την Πειραιώς.

Συνεχίζονται σε ένα βαθμό οι ήπιες ρευστοποιήσεις σε τίτλους όπως η Μυτιληναίος, τα διυλιστήρια, η Autohellas και ο ΟΤΕ.

Κέρδη για ΟΠΑΠ στο 2,62% και τα 16,03 ευρώ αλλά και για Aegean στο 0,95% και τα 12,74 ευρώ. Ήπια ανοδικά κινούνται επίσης η ΤΙτάν, η Viohalco, η ΕΧΑΕ και η Σαράντης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο στοίχημα της ανάπλασης - Πώς θα αναβαθμιστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

H Mytilineos ανακοινώνει την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ - Πλήρης καθετοποίηση στη μεταλλουργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider