«Μουδιασμένο» ξεκίνημα για το δ' τρίμηνο στην Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μουδιασμένο» ξεκίνημα για το δ' τρίμηνο στην Wall Street
Σε θετικό έδαφος για τέταρτη σερί συνεδρίαση ο Nasdaq. Τι δείχνουν οι απώλειες του δείκτη Russell 2000.

Με μικτά πρόσημα έκανε ποδαρικό στο νέο τρίμηνο η αμερικανική αγορά, καθώς η επιφυλακτικότητα συνεχίζει να είναι κυρίαρχη στους επενδυτικούς κύκλους, παρά το γεγονός πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη απέφυγε στο παρά ένα το shutdown, εν μέσω του κύκλου νομισματικής σύσφιξης που είναι σε εξέλιξη από την Fed, κάτι που έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,22% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 33.433 μονάδων, ενώ ο S&P 500 παράμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4.288 μονάδες. Καλύτερη εικόνα για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,67%, κλείνοντας στις 13.307 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αρνητικό έδαφος για το 2023 πέρασε ο δείκτης Russell 2000, ο οποίος περιλαμβάνει χιλιάδες τίτλους μικρής και μεσαίες κεφαλαιοποίησης και που αποτελεί ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά. Ο δείκτης έκλεισε την Δευτέρα, στις 1.751 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,88%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 0,5%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρή άνοδο σχεδόν 5% σημείωσε η μετοχή της Discover, ενώ κέρδη άνω του 3,5% σημείωσαν και οι Viatris και DXC Technology από τον κλάδο της Υγείας.

Tην ίδια στιγμή, σημαντικές πιέσεις στην αγορά ασκεί και η νέα εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με το 10ετές να βρίσκεται στο 4,689%, σε νέα υψηλά 16 ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα υποχρεώσει την Fed να κρατήσει τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο.

Σημειώνεται πως o Σεπτέμβριος και κατ' επέκταση το γ' τρίμηνο ολοκληρώθηκε με τους τρεις κυριότερους δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο «βαθύ κόκκινο», καθώς ο S&P 500 ολοκλήρωσε τον μήνα με απώλειες 4,9% και το τρίμηνο με πτώση 3,7%. Ο Nasdaq έχασε 5,8% τον Σεπτέμβριο και κινήθηκε στο -4,1% για το τρίμηνο, με τους 2 δείκτες να σημειώνουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους για φέτος. Από την πλευρά του, ο Dow Jones διολίσθησε 3,5% τον Σεπτέμβριο ενώ στο τρίμηνο αποδυναμώθηκε κατά 2,6%.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου, η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε έκτακτο μέτρο με το οποίο θα επιτραπεί να συνεχιστεί να χρηματοδοτείται προσωρινά και για 45 ακόμα ημέρες το ομοσπονδιακό κράτος, μόλις τρεις ώρες προτού ενσκήψει το shutdown, η αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών, που θα έθετε χιλιάδες εργαζομένους από τεχνική άποψη στην ανεργία και θα διέκοπτε την επισιτιστική βοήθεια σε μέρος των δικαιούχων, μεταξύ άλλων.

Μάκρο

Υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global για τις ΗΠΑ, καθώς πλέον απέχει οριακά από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης ενισχύθηκε στις 49,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μία ενίσχυση στις 48,9 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) έδειξε πως ο μεταποιητικός PMI στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2022 και συγκεκριμένα στις 49 μονάδες έναντι 47,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν οριακή αύξηση στις 47,7 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλά τριών εβδομάδων το πετρέλαιο με απώλειες 2%

Η Birkenstock μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Las Vegas Sphere: Η τεράστια LED σφαίρα κόστισε 2,3 δισ. και ήρθε για να κάνει disruption στην ψυχαγωγία

gazzetta
gazzetta reader insider insider