Τελ. ενημέρωση 13:00
Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφηκε χθες στη Wall Street, με τους κορυφαίους δείκτες αλλά και ολόκληρη την αγορά - από τα mid caps μέχρι τα mega caps - να βρίσκεται στο πράσινο.
Οι αγορές φαίνεται να αναλαμβάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο συνεδρίαση με συνεδρίαση αυτή τη στιγμή, αντί να έχουν κάποια στρατηγική αίσθηση για το πού πηγαίνουν τα πράγματα. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο και ευαίσθητο μοτίβο προς το παρόν, αλλά χωρίς σημαντικές εξελίξεις από το πεδίο του Ισραήλ και το σκηνικό εκκένωσης από τους κατοίκους της Γάζας την Παρασκευή, οι αγορές έχουν αποβάλει τα όποια hedges του Σαββατοκύριακου.
Παράλληλα, οι αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέταζε ένα ταξίδι στο Ισραήλ, εκλήφθηκε ως ένα θετικό σημάδι ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση ή ότι δεν θα συμβεί όσο θα βρίσκεται στην περιοχή. Αυτή η επίσκεψη από τον Μπάιντεν επιβεβαιώθηκε έκτοτε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στη διάρκεια της νύχτας και πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο.
Το sell-off των ομολόγων συνδυάστηκε με την αυξανόμενη προσδοκία ότι η Fed θα μπορούσε να επιτύχει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων το 2023 τελικά, με την τιμολόγηση για μια αύξηση μέχρι τον Δεκέμβριο από το 32% στο κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα, να φτάνει στο 37% χθες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ θα είναι μια ευκαιρία σήμερα για τα μακροοικονομικά να ανταγωνιστούν ξανά τη γεωπολιτική στα ομόλογα.
Στο ΧΑ, παρά τους εγχώριους καταλύτες της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας και των υπέρβασης των φορολογικών εσόδων, στην αγορά επικρατεί μια κατάστασης φθοράς και αφθαρσίας, με περιορισμένο τζίρο και αναζήτηση κατεύθυνσης, ενώ διάφορες μετοχές πιέζονται υπερβολικά (βλ. Τέρνα Ενεργειακή) από τα διάφορα σενάρια μέσων για deals κτλ και την παντελή έλλειψη παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που μπορεί να προσφέρει μια ορατότητα στους επενδυτές, που παραμένουν έρμαια των διαφόρων που συνεχίζουν να χειραγωγούν την αγορά.
Από την άλλη, προς ένα έτος ορόσημο οδεύουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όσο αφορά την κερδοφορία τους σε συνδυασμό με άλλους υποστηρικτικούς παράγοντες, όπως τα αυξημένα επιτόκια, την ευνοϊκή δομή της αγοράς και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η Alpha Finance.
Οι νέες τιμές - στόχοι της Alpha Finance είναι υψηλότερες από πριν κατά 32% κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για τα επίπεδα κερδοφορίας. Επομένως, η Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει (με COE - κόστος κεφαλαίου - στο 13% και μηδενικό growth), προτιμώντας σε αυτή τη φάση την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή στόχο στα 3,92 ευρώ (από 2,82 ευρώ) λόγω των επιπέδων αποτίμησης - προφίλ κερδοφορίας και τη Eurobank με τιμή στόχο στα 2 ευρώ (από 1,53 ευρώ) λόγω των πρωτοβουλιών επέκτασής της. Παράλληλα, εξακολουθεί να βλέπει σημαντικά ανοδικά περιθώρια για την Εθνική Τράπεζα - θέτοντας τιμή στόχο στα 7,10 ευρώ (από 5,60 ευρώ) - αν και κάπως χαμηλότερα από τις υπόλοιπες.
Σύμφωνα με τη Fast Finance, «τεχνικά τώρα η αγορά πέρασε πρόσκαιρα κάτω από τον 200αρη και πλέον τον έχει και πάλι στα νώτα του. Το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι τα ημερήσια stop στους κλαδικούς και στους περισσότερους τίτλους έχουν κατέβει στα υψηλά της Πέμπτης με τον τραπεζικό ήδη να έχει δώσει αγοραστικό και να χρειάζεται την κατοχύρωση του 940 σε κλείσιμο για συνέχιση. Πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο 15νθήμερο του μήνα και σταδιακά ερχόμαστε πιο κοντά στα κλεισίματα βιβλίων των ξένων που διψάνε για αποδόσεις έστω και από την περιφέρεια στην πολύ δύσκολη χρονιά παγκοσμίως για τις αγορές».
Παράλληλα, πολλοί αναλυτές εστιάζουν στο γεγονός πως στο ΧΑ θα πρέπει να επανέλθει η ηρεμία και οι επενδυτές να επιδιώξουν μια στροφή προς τους εγχώριους καταλύτες, τα θεμελιώδη και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους. Να σημειωθεί άλλωστε, πως την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις επερχόμενες αξιολογήσεις της Standard & Poor's την Παρασκευή αλλά και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, αναμένει η JP Morgan.
Ως προς τα εταιρικά, έμφαση στους παράπλευρους τομείς δραστηριοποίησης του, μέσω των θυγατρικών του, δίνει ο Όμιλος ΟΤΕ, κάνοντας το επόμενο βήμα στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα για την OTE Estates, την εταιρεία που διαχειρίζεται όλο το κτιριακό απόθεμα του Οργανισμού. Μια γεύση από τις επόμενες κινήσεις στις δύο αυτές θυγατρικές έδωσε μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της ανακαίνισης του εμβληματικού Μεγάρου.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης σβήνει τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και πλέον ενισχύεται μόλις κατά 0,27% στις 1.176,98 μονάδες, με τον τζίρο στα 21 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,29% στις 2.875,46 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 0,36% στις 930,28 μονάδες.
Στις τράπεζες ισχυρή άνοδο καταγράφει η Alpha Bank στο 1,35% και τα 1,28 ευρώ σχεδόν, με τη Eurobank στα 1,482 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,33% και τα 5,432 ευρώ και την Πειραιώς στο 0,94% και τα 2,806 ευρώ.
Ευρύτερα, άνοδο καταγράφει η Μυτιληναίος στο 0,63% και τα 35,34 ευρώ και η Aegean στο 2,17% και τα 10,36 ευρώ. Περιορίζουν τα κέρδη τους ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Κέρδη για ΕΧΑΕ στα 1,56% και τα 4,57 ευρώ.
Έσβησε τα κέρδη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από 13,30 ευρώ υποχωρεί κατά 0,77% στα 12,94 ευρώ τη στιγμή που Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει να υποαποδίδει, προσπαθώντας να διαπεράσει τα 14 ευρώ.
Μέτρια πτώση για Autohellas και Lamda.