Wall Street: 3ος μήνας απωλειών για τους δείκτες - Το χειρότερο σερί από το 2020 για Dow Jones και S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: 3ος μήνας απωλειών για τους δείκτες - Το χειρότερο σερί από το 2020 για Dow Jones και S&P 500
Ο Dow Jones και ο S&P 500 απώλεσαν τον Οκτώβριο περισσότερο από 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 3%.

Καταστροφικός αποδείχθηκε ο Οκτώβριος για τη Wall Street, παρά τα κέρδη της Τρίτης, καθώς αποτελεί τον τρίτο διαδοχικό «κόκκινο» μήνα για τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, σε ένα αρνητικό σερί (για τους 2 πρώτους δείκτες) που είχε να παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω της εκτίναξης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, σε υψηλά άνω των 16 χρόνων.

Στα ταμπλό σήμερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,38% στις 33.052 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,65% στις 4.193 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,48% στις 12.581 μονάδες. Ωστόσο ο Dow και ο S&P 500 απώλεσαν τον Οκτώβριο περισσότερο από 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 3%.

Οι απώλειες του Οκτωβρίου έρχονται εν μέσω μιας ταχείας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτό το μήνα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το επίπεδο - ορόσημο του 5% για πρώτη φορά από το 2007. Οι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την άνοδο σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η FOMC της Fed πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τα επιτόκια την Τετάρτη. Oι αναλυτές σχεδόν στο σύνολό τους εκτιμούν πως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα. «Αν η Fed βγει και πει ότι πιθανότατα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023, θα μπορούσε να αποτελέσει μια δήλωση που πραγματικά βοηθάει το επενδυτικό κλίμα», υπογράμμισε ο Ρος Μέιφιλντ, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. «Αλλά πιστεύω ότι χρειάζεστε κάποια πτωτική πίεση στα επιτόκια για να επιτύχετε μια πιο βιώσιμη κίνηση στις μετοχές» έσπευσε να προσθέσει.

Ιστορικά μιλώντας, ο Νοέμβριος είναι ένας ισχυρός μήνας για τις αγορές και οι traders ελπίζουν ότι οι εποχικοί ουραίοι άνεμοι θα υποστηρίξουν ένα ράλι στο τέλος του έτους. Ωστόσο, αναμένουν ότι θα χρειαστεί κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων προτού δουν κάποια ανακούφιση στην αγορά μετοχών και αρχίζουν τα ισχυρά κέρδη.

Μάκρο

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά της ημέρας, νέα υποχώρηση για τρίτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, εν μεσώ της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 102,6 μονάδες, από τις 104,3 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, καθώς αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μία μέτρηση στις 100 μονάδες. Την ίδια στιγμή, αύξηση 1,1% κατέγραψε το μισθολογικό κόστος στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο βήμα, ενώ σε ετήσια βάση το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 4,3%, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Επιχειρηματικά νέα

Στο μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων, σήμερα η Caterpillar ανακοίνωσε κέρδη γ' τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ωστόσο ανέφερε ότι τα έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι μόνο οριακά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, προκαλώντας ανησυχίες σε συνδυασμό βέβαια με την παράλληλη μείωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών της, που υποδεικνύει ότι η ζήτηση μπορεί να μειωθεί. Ειδικότερα, ο αμερικανικός χωματουργικός κολοσσός ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 5,52 δολαρίων ανά μετοχή, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση 4,77 δολαρίων από 23 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η Caterpillar σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα στον βραχίονα κατασκευαστικού εξοπλισμού της, ενώ οι πωλήσεις από τον βραχίονα εξόρυξης, καθώς και τις δραστηριότητες ενέργειας και μεταφορών της ήταν πιο αδύναμες απ' ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι απεργίες από το συνδικάτο United Auto Workers κόστισαν στην Stellantis περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα το γ' τρίμηνο, όπως γνωστοποίησε η εταιρία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Η Stellantis, ανέφερε παγκόσμια έσοδα την Τρίτη, αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο σε περίπου 48,08 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων κατά την περίοδο των απεργιών επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 750 εκατ. ευρώ. Οι αποστολές της κατά το τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκαν 11% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Παρά τις απεργίες των εργαζομένων, η Stellantis διατήρησε το guidance της για το 2023, εδραιώνοντας το «στίγμα» του παγκόσμιου αποτυπώματός της σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές της με έδρα τις ΗΠΑ. Τόσο η Ford όσο και η GM αναθεώρησαν επί τα χείρω το outlook τους για το 2023 λόγω της αστάθειας που προκλήθηκε από τις στάσεις εργασίας.

Eμπορεύματα

Ισχυρές απώλειες τον Οκτώβριο βίωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με τους φόβους για ανεξέλικτη κλιμάκωση της κρίσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς να εξακολουθούν να πλανούνται πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,6% και έκλεισε στα 81,02 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε μηνιαία βάση οι τιμές κατρακύλησαν 10,8% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Αυγούστου. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, απώλεσε 0,1%, για να κλείσει στα 87,41 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με απώλειες 8,3% για τον Οκτώβριο μετά από τέσσερα διαδοχικά μηνιαία κέρδη. Το Brent παράδοσης Ιανουαρίου διολίσθησε 1,5%, στα 85,02 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου, παρουσίασε άνοδο 0,1% στα 2,22 δολάρια το γαλόνι, αλλά έχασε 8,9% για τον μήνα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε 0,8% στα 2,99 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 11%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου έκανε άλμα σχεδόν 6,7% στα 3,58 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με εκτίναξη 22,1% για τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αιματηρός» ο Οκτώβριος για τις ευρωαγορές: Ο χειρότερος μήνας από τον Σεπτέμβριο του 2022

Χρηματιστήριο: Κατάφερε να αντέξει τον Οκτώβριο - Απώλειες 1,34% στο μήνα

Έρχεται... ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ – Θα ξεπεράσουν τα 114 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider