Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον γερμανικό DAX - Κέρδη 18,7% μέχρι στιγμής φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον γερμανικό DAX - Κέρδη 18,7% μέχρι στιγμής φέτος
Στους πρωταγωνιστές της ημέρας, ξεχώρισαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με την Ericsson να σημειώνει «άλμα» 4,4% μετά τη συμφωνία με την AT&T και την Nokia απώλειες 8,4%.

Σε θετικό έδαφος και περιορισμένο εύρος μεταβολών, έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς αρχίζει να υποχωρεί το ισχυρό momentum που πυροδότησε έναν ιδιαιτέρως κερδοφόρο μήνα τον Νοέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,4% μετά από θετικό γύρισμα το απόγευμα, ενώ ο Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,85% στις 4.452 μονάδες, με τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύονται κατά 1,2%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,9% σημείωσαν οι μεταλλευτικές.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,78% στις 16.533 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Σημειώνεται ότι ο γερμανικός δείκτης έχει κερδίσει 18,7% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας τον Stoxx 600 που μετρά σωρευτικά κέρδη 10% το 2023. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 7.386 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,31% στις 7.489 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 10.238 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,56% στις 30.082 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη 0,06% έκλεισε στην Πορτογαλία ο PSI.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας, ξεχώρισαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με την Ericsson να σημειώνει «άλμα» 4,4% μετά τη συμφωνία με την AT&T για τη δημιουργία ενός δικτύου τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, ενώ αντίθετα «βουτιά» 8,4% κατέγραψε η μετοχή της Nokia ως αποτέλεσμα των συνεπαγόμενων αναμενόμενων ζημιών.

Στο μεταξύ, νωρίτερα στις πρωινές συναλλαγές, διεκόπη προσωρινά, για μια ώρα περίπου, η διαπραγμάτευση των μετοχών μικρότερων εταιρειών στο London Stock Exchange, γεγονός που απεδόθη από τον χειριστή του χρηματιστηρίου σε ένα «περιστατικό», χωρίς δίνονται περισσότερες πληροφορίες. Είναι η δεύτερη διαδοχική παύση διαπραγμάτευσης μετοχών τους τελευταίους μήνες.

Μάκρο

Σε έδαφος συρρίκνωσης παρέμεινε για έναν ακόμα μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, καθώς παρά τα σημάδια βελτίωσης που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τον Οκτώβριο, η οικονομία του μπλοκ εξακολουθεί να κινείται σε υφεσιακή τροχιά για το δ' τρίμηνο του έτους.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης PMI που καταρτίζει η S&P Global ενισχύθηκε στις 47,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα -στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο- σε σχέση με τις 46,5 μονάδες του Οκτωβρίου, επίδοση που συνιστούσε χαμηλό σχεδόν τριών ετών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, παρά την αύξηση, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον σύνθετο PMI στις 47,1 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 48,7 μονάδες από 47,8 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων - μία βασική ένδειξη για την πορεία της ζήτησης - παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για πέμπτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στις 46,7 μονάδες από 45,6 τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider