Πάνω από τις 1.300 μονάδες το ΧΑ με Jumbo - ΔΕΗ - Titan

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάνω από τις 1.300 μονάδες το ΧΑ με Jumbo - ΔΕΗ - Titan
Ποιες μετοχές έστειλαν τον ΓΔ πάνω από τις 1.300 μονάδες. Στο στόχαστρο νέα υψηλά.

Τα βαριά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκαναν την διαφορά σήμερα στέλνοντας την αγορά υψηλότερα από τις 1.300 μονάδες με πρώτο στόχο τις 1.336 μονάδες και δεύτερο τα ιστορικά υψηλά που πέτυχε στις 1.351,68 μονάδες στα τέλη Ιουλίου.

ΔΕΗ (νέο υψηλό), Τιτάν, Jumbo και Aegean ξεχώρισαν σήμερα παίρνοντας τη σκυτάλη από τις τράπεζες, με τη Μυτιληναίος να μαζεύει δυνάμεις για την υπέρβαση των ιστορικών υψηλών στα 38,30 με άλλα χαρτιά όπως την Intracom και την Intralot να συνεχίζουν ολοταχώς προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ Intrakat και ΑΒΑΞ συμπληρώνουν τις σταθερές δυνάμεις στα mid caps, όπως και η Entersoft από τον κλάδο της πληροφορικής.

Στις διεθνείς αγορές, ο S&P 500 (+0,59%) χτύπησε χθες ένα ακόμη υψηλό 23 μηνών, γεγονός που αφήνει τον δείκτη βαρόμετρο κάτι λιγότερο από 1% χαμηλότερα από τα υψηλά όλων των εποχών που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2022. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο δείκτης έχει πλέον ενισχυθεί κατά +15,8% σε λιγότερο από δύο μήνες, που σηματοδοτεί μια ασύλληπτη επίδοση που έχει να καταγραφεί από τη γρήγορη ανάκαμψη τον Μάρτιο - Μάιο του 2020, μετά το αρχικό sell off λόγω covid. Παρά το ήπιο profit taking που καταγράφεται σήμερα και τις «ανάσες» που λαμβάνονται μετά το ανοδικό σερί από τις 7 Δεκεμβρίου, οι «ταύροι» δείχνουν να κυνηγούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ευρύτερα, οι traders συνέχισαν να τιμολογούν με ισχυρές πιθανότητες μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed μέχρι τον Μάρτιο, με την πιθανότητα να αυξάνεται από το 75% στο 83%. Και για την ΕΚΤ, η πιθανότητα μειώσης τον Μάρτιο αυξήθηκε από το 35% στο 49%, ακόμη και όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού». Τα νεά από τον πληθωρισμό είναι θετικά καθώς ακόμη και στη Βρετανία έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών, στο 3,9%, από 4,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές έπεσαν τελείως εκτώς αναμένοντας πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 4,4%.

Στα ενδότερα θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της ενέργειας, αλλά και από τον τραπεζικό κλάδο («βομβαρδισμός» θετικών ειδήσεων και αναβαθμίσεων) με την Τρ. Πειραιώς να ζεσταίνει τις μηχανές για την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Επιπλέον, ισχυρότερη ανάπτυξη από ό,τι στην Ευρωζώνη την επόμενη 2ετία, αλλά με ελαφρά αναθεωρημένες προβλέψεις προς τα «κάτω» σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του Ιουνίου (από το 3% σε 2,4% ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ λόγω υψηλότερου κόστους δανεισμού αλλά και των τριγμών στην οικονομία της ΕΕ) προβλέπει για την Ελλάδα η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023 που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Βλέπει επίσης ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος στο 2,4% και στο 2,5% το 2025, αλλά και στο 2,3% το 2026.

Παράλληλα, καταγράφει 4 κινδύνους και αβεβαιότητες για το μέλλον, τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η οικονομία με κυριότερους αυτούς του πληθωρισμού, του υψηλού δημόσιου χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παραθέτει 11 προτάσεις πολιτικής περιλαμβανομένης της επιτάχυνσης της απορρόφησης και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της περαιτέρω ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα και της ρευστοποίησης μη βιώσιμων δανειοληπτών.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance επισημαίνει ότι «σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1.600 που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους, ενώ το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull»

Τα ενεργά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις παρότι οι ξένοι έχουν κλείσει βιβλία αλλά από αρχές έτους ετοιμάζονται να καταστρώσουν τις στρατηγικές τους, ανιχνεύοντας τόσο αυτές όσο και οι χρηματιστηριακές τις κορυφαίες επιλογές τους για το 2024. Μετοχές όπως η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Τιτάν και οι τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των ισχυρών ξένων θεσμικών. Επιπλέον και κάποιοι τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να αποτελέσουν συμπληρωματικές επιλογές για χαρτοφυλάκια που αναζητούν ενδεχομένως μετοχές με ένα υψηλότερο upside.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με ήπια άνοδο 0,26% στις 1.301,81 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει λόγω και των ημερών και της πιο χαμηλής δραστηριοποίησης των επενδυτών, στα 79,94 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 3.152,96 μονάδες, με τον τραπεζικό να διορθώνει ελαφρώς κατά 0,22% στις 1.085,28 μονάδες.

Στις τράπεζες, πτωτικά κινήθηκαν Πειραιώς (-0,91%), Alpha (-0,03%) και Eurobank (-0,24%), εν μέσω ενός χαμηλού profit taking, με την ΕΤΕ να σταθεροποιείται στα 6,46 ευρώ.

Από την άλλη, ΔΕΗ (1,78%) Τιτάν (2,10%), Jumbo (2,86%) και Aegean (1,58%) με ΟΠΑΠ (1,38%) φρόντισαν να στείλουν την αγορά πάνω από τις 1.300 μονάδες, κρατώντας την εκεί.

Η ΔΕΗ έφτασε στα 11,42 ευρώ και νέα υψηλά, με κεφαλαιοποίηση 4,36 δισ., ο ΟΠΑΠ στα 5,72 δισ. και η Τιτάν στα 1,71 δισ. ευρω. Κέρδη 0,11% για τη Μυτιληναίος στα 36,94 ευρώ, φλερτάροντας με τα 5,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση (από τα 5,28 δισ. τώρα).

Ράλι 1,72% για την ΕΛΧΑ στα 1,888 ευρώ, με την Ελλάκτωρ στο 3,21% και τα 2,575 ευρώ.

Συνέχισαν χαμηλότερα ΜΟΗ (-1,22%), ΟΤΕ (-1,02%) και Viohalco (-0,74%).

Στα mid caps ξεχώρισαν Intralot (3,72%) Intracom (3,79%), Ideal (0,80%) και Premia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Το placement της ΕΤΕ θέτει τον πήχη για την αποεπένδυση του ΤΧΣ – «Πλεόνασμα» επενδυτικού ενδιαφέροντος

Τι βλέπουν 254 διαχειριστές με κεφάλαια 691 δισ. δολάρια για τις ευρωαγορές το 2024

Επί τα χείρω αναθεώρηση ανόδου ΑΕΠ από ΤτΕ: Στο 2,5% το 2024 - 11 συστάσεις και 4 κίνδυνοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider