Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο
Εύλογο profit taking στη Wall Street μετά από ένα ισχυρό ράλι. Οι «καταλύτες» του ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 14:15

1,5 ώρα ήταν αρκετή στη Wall Street για να υπάρξει μια αρκετά επιθετική ρευστοποίηση κερδών, καθώς οι μετοχές έφτασαν σε επίπεδα αντίστασης και υποχώρησαν αρκετά απότομα δημιουργώντας ωστόσο ελκυστικά σημεία για επιβίβαση και άλλων παικτών.

«Υπήρχε παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός traders που έψαχναν για κάποιο είδος rollover στην αγορά για να πουλήσουν. Οι νευρικοί long ήταν πιο πρόθυμοι να αρχίσουν να κάνουν επιθετικές πωλήσεις με το πρώτο σημάδι οποιασδήποτε αδυναμίας. Ορισμένοι traders σημείωσαν μεγάλες αγορές βραχυπρόθεσμων δικαιωμάτων πώλησης - put options- στον S&P 500 χθες, συμπεριλαμβανομένων συμβολαίων που θα προφυλάσσονταν από πτώση κάτω από το επίπεδο των 4.755 του δείκτη μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως πιθανό παράγοντα που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του sell off», αναφέρει σε σημείωμά του ο Michael James, Managing Director στο trading μετοχών της Wedbush Securities.

Άρα ο συνδυασμός profit taking - μετά από ένα διαρκές ράλι, η «ανάγκη για ανάσες» μετά από αυτό, που κρίνονται αναγκαίες - το noise που δημιουργήθηκε από τους traders λόγω hedging και η έλλειψη αγοραστών έφεραν μια απότομη διόρθωση. Φυσικά, στην πρώτη πτώση και δη μετά από ένα 8μερο ανοδικό σερί με κέρδη πάνω από 4,5% για τον S&P 500, έφεραν στο προσκήνιο ξανά τους γνωστούς καταστροφολόγους. Οι αγορές χρειάζονται να χαμηλώνουν κιόλας ακόμη και με αυτόν τον τρόπο για να πετούν έξω διάφορους «γρήγορους» και κυρίως για να μη διαμορφώνονται φούσκες.

Στα ενδότερα και τα της Ευρώπης, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κατέληξε σήμερα σε ομόφωνη συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με βασικούς στόχους του νέου πλαισίου την εξασφάλιση τις δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, και την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Η νέα συμφωνία εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία για τις δημοσιονομικές προσαρμογές, ενώ το Βερολίνο πέτυχε να εισαγάγει διασφαλίσεις για την κοινή μείωση του χρέους και τη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας για την απορρόφηση μελλοντικών κραδασμών.

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του Economist ως η χώρα της χρονιάς, αποτελώντας το μεγαλύτερο turnaround story. «Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από τον «TheEconomist» ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα αγγλικά για τον Economist που ανέδειξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023.

Στα επιχειρηματικά, το ντιλ ΔΕΗ - Intrakat τραβά τα βλέμματα των επενδυτών, με τη Mytlineos να ολοκληρώνει την απορρόφηση της Watt+Volt αλλά και της Imerys Βωξίτες καθιστώντας την το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ταμπλό, η αγορά κατάφερε να υπερβεί το εμπόδιο των 1.300 μονάδων, αλλά το noise που προκάλεσε η Αμερική μπορεί να φέρει μια ήπια κατοχύρωση κερδών. Βέβαια, με την ένταξη των ελληνικών ομολογων στους κορυφαίους δείκτες από την έναρξη του νέου έτους και την προβολή που γίνεται από κορυφαία μέσα και επενδυτικούς οίκους λίγοι είναι αυτοί που θα διακινδυνεύσουν να κλείσουν θέσεις και να μείνουν εκτός τρένου.

Ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), αναφέρει πως «η συνεδρίαση της Τετάρτης 20/12 "αφύπνισε" απότομα τη Wall Street, υπενθυμίζοντας ότι οι Αγορές δεν είναι one-way και ότι με τον Dow στα ιστορικά υψηλά του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.Ενόσω το θέμα Επιτόκια χωνεύεται" από τις Αγορές, οι traders προεξοφλούν επιθετικές μειώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες στο κόστος του χρήματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο - μένει να φανεί αν "τρέχουν πιο γρήγορα και από τη σκιά τους".

Σε αυτά τα πλαίσια, τα κρατικά Ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έχουν ανακόψει την επικών διαστάσεων κατρακύλα της τελευταίας διετίας. Στον αντίποδα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και πάλι όταν οι νέες εκδόσεις κρατικών χρεών ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Θετικό το περιβάλλον για το ΧΑ, το οποίο επωφελείται τόσο από την αναβάθμιση του δικού του status ως Αγορά Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, όσο και από την αργοπορία Κεφαλαίων να εισέλθουν σε αυτό, υπό την έννοια ότι δεν έχει "κουράσει" και αποτελεί ένα ενδιαφέρον investment theme για το 2024. Άλλοι πάλι, συνεκτιμώντας την "πρωταθληματική" χρόνια αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη, εύλογα ίσως αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου και ενίσχυσης θέσεων. Προσοχή, πάντως, στην επιβράδυνση των οικονομικών δεικτών της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τη ματιά των εκτός-ΕΕ Επενδυτών και από τη Λεωφόρο Αθηνών».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση 0,29% στις 1.298,02 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,30% και τον τραπεζικό δείκτη στο -0,18% και στις 1.083,30 μονάδες.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,19% στα 6,472 ευρώ, με την Alpha Bank στο -0,55% και την Πειραιώς στο -0,67%. Πτώση 0,06% για τη Eurobank 1,655 ευρώ.

Από την άλλη, κατοχύρωση κερδών βγαίνει σε Μυτιληναίο (-0,70%), ΕΕΕ (-0,64%) και Τιτάν (-0,69%). Πτώση 0,40% για την Jumbo και -2,01% για τη ΔΕΗ.

Ενισχύονται Autohellas, Viohalco και Cenergy.

Από την άλλη διαφοροποίηση καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 1,66% και κατά 0,84% ενισχύονται τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα η μετοχή του ΟΤΕ κρατά τη θέση στη μάχη των κεφαλαιοποιήσεων αφήνοντας πιο πίσω τη Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης: Ιδιωτικοποίηση, συμμαχία με Unicredit και μέρισμα, ορόσημα για την Alpha Bank

Intrakat: Τι σηματοδοτεί το deal στις ΑΠΕ με ΔΕΗ - Προσδοκά ισχυρές ροές/EBITDA με μεγάλο «συμπαίκτη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider