Eπίσημο αίτημα από Τουρκία να ενταχθεί στους BRICS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eπίσημο αίτημα από Τουρκία να ενταχθεί στους BRICS
Η άποψη της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται σταδιακά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Την ένταξή της στους BRICS με κάθε επισημότητα ζήτησε η Τουρκία, καθώς η άποψη της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται σταδιακά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Ως εκ τούτου, η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία αντανακλά τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, από τη μία να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, και από την άλλη να εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει», πρόσθεσε.

Η ομάδα των BRICS, που έχει ως ιδρυτικά μέλη τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει πλέον μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του 2024, με την ένταξη του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου.

Η ενδεχόμενη περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας των BRICS θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

Η ομάδα των BRICS προβάλλεται ως εναλλακτική λύση για τα κράτη που θέλουν να αποφύγουν «θεσμούς που κυριαρχούνται από τη Δύση», όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα νέα μέλη μπορούν δυνητικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας της ομάδας ενώ παράλληλα διευρύνουν τις πολιτικές και εμπορικές τους σχέσεις.

Η Τουρκία, η οποία ακροβατεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπέβαλε την αίτηση ένταξης στις BRICS πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην επί δεκαετίες προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ. Η τουρκική υποψηφιότητα για τους BRICS έχει επίσης να κάνει με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ εξαιτίας της διατήρησης στενών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Volkswagen: Μελετά «λουκέτο» σε εργοστάσια στην Γερμανία για πρώτη φορά στην ιστορία της

Η Stellantis διαψεύδει την πώληση των Chrysler και Dodge

Νέο «χτύπημα» του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ στο real estate

gazzetta
gazzetta reader insider insider