Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στασιμότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή του 2024
Δύο συνεδριάσεις μακριά από την έλευση του 2024. «Χρυσές» αποδόσεις για το ΧΑ το 2023.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Μεταξύ profit taking και stock picking συνεχίζει να πορεύεται το Χρηματιστήριο λίγο πριν την έλευση του νέου έτους (δύο συνεδριάσεις μακριά - σήμερα και αύριο) που θα ενεργοποιήσει κιόλας περισσότερους κωδικούς, θεσμικούς και funds του εξωτερικού.

Στις μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης συνεχίζονται οι window dressing κινήσεις και το rotation, ενώ αρκετά blue chips που παρέμεναν σε ένα στενό εύρος συσσώρευσης αρχίζουν να βγάζουν δυνάμεις για μια κίνηση προς νέα υψηλά (βλ. Μυτιληναίος), ενώ άλλα όπως η Τιτάν και η ΔΕΗ μετά από ένα σύντομο profit taking βάζουν πλώρη για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Το κλίμα παράλληλα, στις διεθνείς αγορές παραμένει θετικό με τη Wall Street (θετικά futures) να συνεχίζει το σερί και να κοιτάει νέα υψηλά, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που βοηθά και το ΧΑ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Χαζαράκη της Fast Finance, «το 2023 είχε αρκετές συγκινήσεις, σημαντικά deals αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από πολλά χρόνια. Πλέον οι προσδοκίες μεγαλώνουν σε μία οικονομία που οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα καταφέρει κόντρα στο ρεύμα να έχει σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ με τους συμμετέχοντες να αυξάνονται εκθετικά τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο. Από την άλλη οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αγορά αν και καλό θα ήταν σε αυτό το κομμάτι να κρατάμε μικρό καλάθι έχοντας την πολυτέλεια και χωρίς μειώσεις επιτοκίων να έχουμε πρόβλεψη για 2,5% αύξηση στο ΑΕΠ».

Τεχνικά το 1.258 συνεχίζει να είναι το stop μας σε ημερήσιο γράφημα και επόμενο μέλημα μας να είναι η κατοχύρωση του υψηλού του 2023 που είναι στις 1.350 μονάδες. Η αγορά κινείται χωρίς υπερβολές και με rotation ανά κλάδο μιας και οι τζίροι είναι σε χαμηλές πτήσεις. Η ζώνη του 1.325-1.350 είναι το κλειδί για την συνέχεια στον Βορρά και το 1.258 το μαξιλαράκι μας».

Το 1.300 ανθίσταται στο να κατοχυρωθεί και να μας δώσει το 1.330. Το 1.287 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να βγάλει πωλητές θυμίζοντας ότι το 1.258 είναι κύρια στήριξη και στοπ στο long. Ο ταλαντωτής μας προβληματίζει ψάχνοντας διόρθωση.

Παράλληλα, μάχη σώμα με σώμα εξελίσσεται μεταξύ των κορυφαίων εισηγμένων του ταμπλό, καθώς από τη μία η Μυτιληναίος απέχει λιγότερο από 200 εκατ. σε κεφαλαιοποίηση από τον ΟΤΕ και η ΕΤΕ κάτι περισσότερο από 170 εκατ. ευρώ για να περάσει στην πρώτη θέση των τραπεζών, μπροστά από τη Eurobank που βρίσκεται στα 6,04 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,12% στις 1.294,80 μονάδες, με τον τζίρο οριακά να ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,07% στις 3.123,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί οριακά κατά 0,24% στις 1.066,44 μονάδες.

Στις τράπεζες profit taking βγαίνει σε Πειραιώς (-0,68%), ΕΤΕ (-0,25%), ενώ πιο ήπιες μεταβολές καταγράφει η Eurobank και η Alpha.

Συνεχίζουν ανοδικά ΕΕΕ (0,95%) και Μυτιληναίος (0,11%) στα 36,70 ευρώ πλέον, ενώ κέρδη καταγράφουν Τιτάν, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Νέα άνοδος για την Ελλάκτωρ σε ρυθμούς window dressing, ενώ profit taking βγαίνει σε ΕΛΧΑ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Ποιες φορο-δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή – Πιέζουν για δίμηνη παράταση οι λογιστές

Ενέργεια: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης – 55 προσφορές στον 2ο διαγωνισμό

ΟΑΣΑ: «Εκτροχιάστηκε» και επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός των 400 εκατ. ευρώ για τις 63 γραμμές στην Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider