Ευρωαγορές: Γύρισαν σε θετικά πρόσημα και επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους την αρνητική πρώτη εβδομάδα του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Γύρισαν σε θετικά πρόσημα και επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους την αρνητική πρώτη εβδομάδα του 2024
Είναι «νωπές» ακόμη οι ανακοινώσεις της Eurostat για ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Τελευταία ενημέρωση: 17:12

Προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους και να μαζέψουν τις απώλειες που κατέγραψαν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς είναι «νωπές» ακόμη οι ανακοινώσεις της Eurostat για ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη η οποία και απομακρύνει τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως γκάζι στο 2,9% «πάτησε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η απόσταση μεγαλώνει από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, ωστόσο το μέγεθος του Δεκεμβρίου ήταν χαμηλότερο από το 3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον περιμένουν οι διεθνείς αγορές αντίστοιχες ανακοινώσεις και για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,27% στις 477,69 μονάδες ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,40% στις 4.481 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,58% στις 16.689 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,16% στις 7.667 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πλέον κέρδη 0,24% στις 7.438 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 της Μαδρίτης κινείται στο +0,29% και τις 10.194 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,29% και τις 30.531 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Νοέμβριο, καθώς η ζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Στον αντίποδα ωστόσο οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία της Δευτέρας για τις παραγγελίες των εργοστασίων δείχνουν πως σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης κατά μόλις 0,3%, ποσοστό κατώτερο των προσδοκιών των αναλυτών που «έβλεπαν» άνοδο 1,1%.

Η εικόνα στην Ασία

Νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα αρχικά τους κέρδη με το Χονγκ Κονγκ να είναι οδηγός στις απώλειες, κάτω και από το βάρος των ανησυχιών για ενδεχόμενο ντόμινο στην αγορά της Κίνας και δη στο real estate, με την αίτηση πτώχευσης από την σκιώδη τράπεζα, Zhongzhi Enterprise. Το χρηματιστήριο του Τόκιο έμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,50%, στην Κίνα ο Shanghai διολίσθησε 1,42%, ο SZSE Component 1,85%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 1,93%. Στην Σεούλ ο KOSPI υποχώρησε ηπιότερα κατά 0,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Quest Holdings: Επένδυση 7,7 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκό σταθμό

Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για ΔΕΗ

Tesla και BYD θα παραμείνουν για χρόνια μπροστά από τη VW στον αγώνα της ηλεκτροκίνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider