Πιέσεις στην Wall Street μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στην Wall Street μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού
Οι επενδυτές αναλύουν τα σημαντικά μάκρο στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τελευταία ενημέρωση: 20:16

Στα χέρια τους πήραν την Πέμπτη οι επενδυτές τα σημαντικά μάκρο στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και προσπαθούν να δώσουν κατεύθυνση στους δείκτες της Wall Street, καθώς αναλύουν τα δεδομένα που δείχνουν μία οριακή μεταβολή στον πληθωρισμό και μία ανθεκτική αγορά εργασίας, στοιχεία που θα λάβει υπόψη της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να καθορίσει τα επόμενα της βήματα σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων και τη χρονική στιγμή που αυτές θα συμβούν μέσα στο 2024.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έτρεξε» τον Νοέμβριο με ρυθμό 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ηπιότερη αύξηση κατά 3,2%. Ο δομικός CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 3,8%.

Οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγουμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών , μία ακόμα ένδειξη της ανθεκτικότητας που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, παρά τους φόβους για ανώμαλη προσγείωση μετά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου 202.000 Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των νέων αιτήσεων σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,27% στις 37.595 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στο -0,40% στις 4.764 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο -0,40% και στις 14.909 μονάδες.

Οι αποδόσεις αυξήθηκαν με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται περισσότερο από 3 μονάδες βάσης στο 4,064%.

«Με τον CPI οριακό υψηλότερα από το αναμενόμενο, γίνεται δυσκολότερο για την Fed να πει πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν έχουν τιθασευτεί, ειδικά ενόψει μιας ισχυρής αγοράς εργασίας» δήλωσε ο Giuseppe Sette, πρόεδρος της Toggle AI.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον αύριο τις ανακοινώσεις για τα οικονομικά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου, με τους τραπεζικούς κολοσσούς Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο μετά την πειρατεία στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ST NIKOLAS της εταιρείας Empire Navigation στα ανοιχτά του Ομάν, στο οποίο επιβαίνουν 19 ναυτικοί (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας). Τα WTI futures για το συμβόλαιο Φεβρουαρίου κερδίζει 1.38% στα 72,85 δολάρια. Το futures του αργό για το συμβόλαιο Μαρτίου σημειώνει άνοδο 1,94% και διαπραγματεύεται στα 78,29 δολάρια το βαρέλι. Το περιστατικό είναι το τελευταίο από μια σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στη Μέση Ανατολή στον απόηχο του πολέμου στη Γάζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Κάτω από τις εκτιμήσεις οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Επιτάχυνε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Αύξηση 3,4% σε ετήσια βάση

Βρετανία: Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider