Τελευταία ενημέρωση 13:29
Πτωτικές πιέσεις καταγράφονται στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τρίτη με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο προς το Νταβός όπου μεταξύ ποικίλων συζητήσεων οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, και όχι μόνο, εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων, περιπλέκοντας συχνά τις προοπτικές.
Για πρώτη φορά από τότε που το κόστος δανεισμού έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Σεπτέμβριο, ο Νάγκελ παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη στο Bloomberg ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι η κατάλληλη συγκυρία για να συζητηθεί εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός έχουν αποδυναμωθεί αρκετά ώστε να χαλαρώσει η πολιτική. Ωστόσο, ο Γερμανός τραπεζίτης επέμεινε ότι το θέμα είναι πρόωρο προς το παρόν για να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση.
Και αυτό γιατί υπάρχουν επιφυλάξεις: ο Νάγκελ επεσήμανε τους μισθούς ως «το μεγάλο άγνωστο», ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, προειδοποίησε ότι οι περικοπές δεν είναι καθόλου εγγυημένες το 2024 λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, τόνισε ότι ακόμη και μετά από απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, η δουλειά εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί καθώς οι αγορές εργασίας παραμένουν σφιχτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, χαρακτήριζοντας έτσι πρόωρες τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων.
Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις και ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος δήλωσε πως είναι αδύνατον να προδικάσουμε σε ποια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια φέτος.
Στον αντίποδα, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά του πληθωρισμού φάνηκε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Σεντένο. «Στοχεύουμε τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, δεν στοχεύουμε τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου και η τροχιά είναι πολύ θετική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σεντένο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Στη σκιά αυτών των δηλώσεων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,63% στις 471,21 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,58% στις 4.428 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 0,63% στις 16.517 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,46% στις 7.559 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,57% στις 7.369 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 χάνει 1,01% στις 9.975 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,61% στις 30.143 μονάδες.
Μάκρο
Στο 3,8% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές στην ενέργεια τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν 4,1% σε ετήσια βάση μετά από μείωση 4,5% τον Νοέμβριο ενώ το κόστος των τροφίμων ενισχύθηκε 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβραδύνοντας περαιτέρω από την αύξηση 5,5% του Νοεμβρίου. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 3,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022. Για ολόκληρο το 2023, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,9%, από το υψηλό του 6,9% το 2023.
Απότομη επιβράδυνση παρουσίασε η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο αν και παρέμεινε σε επίπεδο που είναι ακόμα πιθανό να διατηρήσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Τράπεζα της Αγγλίας. Η τακτική αύξηση των μισθών, χωρίς τα μπόνους, μειώθηκε στο 6,6% τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μέτρηση που ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και μειώθηκε από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 7,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ ήταν η πρώτη ανάγνωση κάτω από το 7% σε οκτώ μήνες, η BοE είπε ότι η αύξηση των μισθών είναι πολύ πάνω από το επίπεδο που είναι συμβατό με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η BοE θα στραφεί προς μειώσεις επιτοκίων τον Μάιο, καθώς η προσοχή στρέφεται μακριά από τον πληθωρισμό και προς τη στασιμότητα της οικονομίας. Ωστόσο, ο διοικητής Andrew Bailey επέμεινε λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν δρόμο να διανύσουν προτού μπορέσουν να βεβαιωθούν ότι έχουν περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές.
Η εικόνα στην Ασία
Απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με την ιαπωνική αγορά να διακόπτει το ράλι το οποίο «έτρεχε» από την αρχή του έτους.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 0,66% ενώ στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 διολίσθησε 1,09%. Στην Κίνα αντιθέτως ο Shanghai κέρδισε 0,27% και ο SZSE Component ενισχύθηκε 0,31%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng «κατρακύλησε» 2% και στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 1,12%.