Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες μετά τα νέα από το Νταβός - «Βουτιά» 9,65% της Hugo Boss

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες μετά τα νέα από το Νταβός - «Βουτιά» 9,65% της Hugo Boss
Χαμηλότερα έκλεισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναλύουν τις δηλώσεις που καταφθάνουν από το Νταβός.

Χαμηλότερα έκλεισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναλύουν τις δηλώσεις που καταφθάνουν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με τους επικεφαλής των φορέων και των οργανισμών να επισημαίνουν σε όλους να μην βιάζονται όσο αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων. Πιο χαρακτηριστική ήταν εκείνη του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος τόνισε πως είναι αδύνατον να προδικάσουμε σε ποια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια φέτος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γκίτα Γκόπιναθ, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου επισήμανε πως οι προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων είναι λίγο πρόωρες επειδή η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη τελειώσει. Από την άλλη, ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιοακίμ Νάγκελ, παραδέχτηκε πως είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, μπερδεύοντας για μία ακόμη φορά τους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,30% στις 472 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τις υπηρεσίες να ηγούνται των απωλειών κατά 1,2%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαπραγματεύθηκε στις 4.444 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,22%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη απώλεσε 0,30% στις 16.571 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώθηκε 0,18% στις 7.398 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 έχασε 0,50% στις 7.556 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 30.337 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 9.994 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,82%.

Μάκρο

Aισθητή μείωση εμφάνισαν οι διάμεσες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες και για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ ανάμεσα σε καταναλωτές. Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν ελαφρώς λιγότερο αρνητικές, ενώ το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες μειώθηκε. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, ο διάμεσος ρυθμός εκτιμώμενου πληθωρισμού τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε αισθητά στο 7%, από 7,8% τον Οκτώβριο.

Στο 3,8% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Δεκέμβριο.

Απότομη επιβράδυνση παρουσίασε η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο αν και παρέμεινε σε επίπεδο που είναι ακόμα πιθανό να διατηρήσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Τράπεζα της Αγγλίας. Η τακτική αύξηση των μισθών, χωρίς τα μπόνους, μειώθηκε στο 6,6% τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μέτρηση που ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και μειώθηκε από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 7,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιχειρήσεις

Τα δεξαμενόπλοια της πετρελαϊκής εταιρείας Shell δεν θα περνούν, μέχρι νεωτέρας, από την Ερυθρά Θάλασσα, γράφει σήμερα η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, λόγω της απειλής που υφίσταται από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Επίσης, ο βρετανικός κολοσσός αναμένεται πως θα ολοκληρώσει σχεδόν έναν αιώνα εργασιών στις χερσαίες εκµεταλλεύσεις κοιτασµάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, αφού συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της εκεί σε μια κοινοπραξία πέντε κυρίως τοπικών εταιρειών για έως και 2,4 δισ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,30%, ενώ στο χρηματιστήριο της Wall Street χάνει πάνω από 2,5%.

Μεγάλη αύξηση της τάξεως του 18% στις προκαταρκτικές πωλήσεις της για το σύνολο του έτους σε σταθερές τιμές, ανακοίνωσε η Hugo Boss. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,20 δισ. ευρώ το 2023, από 3,65 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 4,19 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, 121 από 129 εκατ. ευρώ, κάτι που έριξε τη μετοχή της εταιρείας κατά 9,65%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δει το 75% του αντίκτυπου από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed

ΔΝΤ στο Νταβός: Προσγείωση για τις αγορές - «Πρόωρες οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider