Κέρδη και τεχνολογικό ράλι 5% στις ευρωαγορές ενόψει ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη και τεχνολογικό ράλι 5% στις ευρωαγορές ενόψει ΕΚΤ
Με ισχυρά κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν την αυριανή ετυμηγορία της ΕΚΤ σχετικά με την άσκηση της νομισματικής πολιτικής και τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων.

Yψηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη με τους επενδυτές να έχουν πλέον στα χέρια τους τα στοιχεία για τον δείκτη PMI της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, που έδειξε βελτιωμένη για την επιχειρηματική δραστηριότητα, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,13% με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσαν ράλι με κέρδη 5,2%, ενώ οι ενεργειακές μετοχές έκλεισαν στο +2%. Ο Eurostoxx 50 πραγματοποίησε άλμα 2,15% στις 4.561 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 1,58% στις 16.889 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,60% στις 7.530 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,92% στις 7.455 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 βρέθηκε στο +1,11% στις 9.970 μονάδες και ο FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 30.305 μονάδες με +0,76%.

Στο ταμπλό ο γερμανικός κολοσσός SAP κέρδισε 7,41%, μετά την ανακοίνωση αύξησης εσόδων 5% σε ετήσια βάση για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης 8.000 θέσεων εργασίας, στρέφοντας την προσοχή της στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της SAP ενισχύθηκε 50% στη διάρκεια του 2023, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοσή της από το 2012. Έως τώρα φέτος, έχει σημειώσει άνοδο 15%.

Επίσης, η ολλανδική εταιρεία ASML, εκτινάχθηκε 9%, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο και τα οποία ξεπερνούν τις προβλέψεις της αγοράς όσο αφορά έσοδα και κέρδη. Η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη: 2,05% δισ. ευρώ έναντι 1,86 δισ. ευρώ των προβλέψεων.

Μάκρο

Στο πεδίο της οικονομίας, ελαφρά ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης PMI που καταρτίζει η S&P Global αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 47,6 τον Δεκέμβριο, οριακά χαμηλότερα από τις προσδοκίες για αύξηση στις 48 μονάδες, όπως ανέμεναν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, ο σύνθετος PMI βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, αν και συνεχίζει για όγδοο μήνα να παραμένει κάτω από το 50 το οποίο αποτελεί το όριο μεταξύ της συρρίκνωσης και της ανάπτυξης.

Παράλληλα, ανάπτυξη μόλις 0,7% προβλέπει για την γερμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, αναθεωρώντας επί τα χείρω την αρχική πρόβλεψή του για αύξηση κατά 0,9%. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την κατάσταση της οικονομίας και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με τις τράπεζες «απούσες» σε νέα πολυετή υψηλά το Χρηματιστήριο - Στο στόχαστρο οι 1.380 μονάδες

Οι αναπτυξιακοί στόχοι της κυβέρνησης – Έρχονται προσκλήσεις 3,9 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027

Στις κορυφαίες επιλογές της Optima η Aegean - Στα 14,70 ευρώ η τιμή στόχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider