Στο κόκκινο το ταμπλό του Χρηματιστήριου με φτωχό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο το ταμπλό του Χρηματιστήριου με φτωχό τζίρο
Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο. Απώλειες άνω του 1,5% για τις τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 13:50

Οι αστειότητες της αγοράς επανέρχονται ξανά στο προσκήνιο με δύο τρεις χρηματιστηριακές να κάνουν παιχνίδι και market making, ενώ κάποια Α/Κ βγάζουν πωλήσεις για να στηρίξουν το IPO του ΔΑΑ...! Φυσικά όταν είσαι ρηχή αγορά και μπορεί και με την απουσία της Ε/Κ να υπάρξει κερδοσκοπισμός στο έπακρο αυτά γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Γιατί είναι διαφορετικό μια αγορά να βουλιάζει με τζίρο και άλλο να διορθώνει με ούτε 40 εκατ. ευρώ σε 2,5 ώρες συνεδρίασης!

Από την άλλη, μέρα που θα φέρει νέα δεδομένα σε πολλά μέτωπα είναι η σημερινή για το Χρηματιστήριο, με τη βιτρίνα του ΧΑ να λάμπει στη Νέα Υόρκη καθώς ξεκινάει το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, τα αποτελέσματα της Mytilineos αποτελούν μαγνήτη για όλο το ταμπλό και το Ελευθέριος Βενιζέλος ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Λ. Αθηνών.

Η Mytilineos, κατέγραψε εκτίναξη των καθαρών κερδών κατά 34%, στα 623 εκατομμύρια ευρώ από 466 εκατ. ευρώ το 2022 και έσοδα 5,5 δισ. ευρώ το 2023, υπογραμμίζοντας πως οι επιδόσεις της εταιρείας άγγιξαν νέα υψηλά, ενώ μάλιστα τα EBITDA για πρώτη φορά υπερβαίνουν το ύψος του 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 4,50 ευρώ έναντι 3,41 ευρώ το 2022, ενώ αύξηση 23% καταγράφηκε στα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 1,014 δισ. ευρώ, έναντι 823 εκατ. το 2022. O Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε 5,492 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 6,306 δισ. ευρώ το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Ταυτόχρονα, το προτεινόμενο μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή (Με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος). Επίσης, ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1,453 δισ. ευρώ, μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 440 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt).

Παράλληλα, ο «κύβος ερρίφθη» για το μεγαλύτερο IPO στο Χρηματιστήριο Αθηνών των τελευταίων ετών. Μετά από την έγκριση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την 1 Φεβρουαρίου η συνδυαστική δημόσια προσφορά για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Στην πραγματικότητα, τους Έλληνες ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές αφορά το 4,5% του «Ελ. Βενιζέλος» καθώς η διαδικασία είναι διπλή με μια «Ελληνική Δημόσια Προσφορά» στην οποία θα διατεθεί το 15% των συνολικά 90.000.000 μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και μια «Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά» που θα τρέξει παράλληλα και στην οποία θα διατεθεί το υπόλοιπο 85% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το εύρος τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί μεταξύ των 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Η Τιμή Διάθεσης που θα ανακοινωθεί αφού κλείσει το βιβλίο προσφορών μπορεί να οριστεί εντός ή κάτω από το εύρος τιμής διάθεσης, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τη μέγιστη τιμή διάθεσης. Σε κάθε περίπτωση η τιμή διάθεσης θα είναι ίδια και στην ελληνική και στη διεθνή προσφορά.

Την ίδια στιγμή, στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια της Νέας Υόρκης βρίσκεται η βιτρίνα του ΧΑ, όπου διεξάγεται το roadshow JP Morgan - ΕΧΑΕ. Στη Ν. Υόρκη βρίσκονται οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που θα ξεχωρίσουν ξανά, έχοντας τα περισσότερα κλεισμένα ραντεβού με επενδυτές, της Aegean, της Attica Bank, της ΔΕΗ, της ΕΧΑΕ, της Τράπεζα Κύπρου, της ΓΕΚ Τέρνα, και των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, HelleniQ Energy, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Titan. Επιπλέον, το παρών θα δώσουν η CVC, η Grivalia Properties, το Olympia Group και η Peoplecert, καθώς και οι διοικήσεις του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα διεθνή τα βλέμματα στρέφονται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου η Λαγκάρντ θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια, χωρίς πιθανότατα να αλλάξει το επικοινωνιακό της προφίλ, δίνοντας έμφαση στα οικονομικά δεδομένα που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει πως «όταν το επίπεδο που κατοχυρώθηκε χθες, χάθηκε (το 2010) είδαμε ίσως από τις μεγαλύτερες και πιο αναπάντεχες πτωτικές κινήσεις στην αγορά. Έτσι λοιπόν, τεχνικά, μόλις αυτό το επίπεδο κατοχυρωθεί η αγορά δεν έχει ουσιαστικές αντιστάσεις προς τα πάνω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι από το 2008 έως το 2012 η αγορά κατέρρευσε χωρίς ανάσα. Είναι εφικτό τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και με οικονομικά δεδομένα να δούμε μια κίνηση σε μέγεθος και ένταση που δεν θα περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος. Ήταν 2010 όταν ο ΓΔ έχασε το μαγικό επίπεδο που αυτή την στιγμή δοκιμάζουμε για τρίτη φορά την τελευταία 10ετία».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,10% στις 1.347,04 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,34% στις 3.276,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει κατά 1,55% στις 1.126,37 μονάδες.

Στος κόκκινο και οι τρεις συστημικές, με τη EUrobank στο -1,85% και τα 1,727 ευρώ, την ΕΤΕ στο -1,37% και την Πειραιώς στο -1,45%. Απώλειες 1,53% καταγράφει η Alpha Bank, με τζίρους στα τάρταρα και μεγάλο θόρυβο από τους traders.

Στο κόκκινο επίσης ΔΕΗ (-1,92%), Μυτιληναίος (-1,77%), και ΟΠΑΠ - ΟΤΕ, με απώλειες της τάξεως του 1,16% και του 2,18%. Κατά 2,35% υποχωρεί η ΕΧΑΕ ενώ υψηλότερα κινείται μόνο η ΤΕΝΕΡΓ και η Autohellas από τα blue chips.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ τα EBITDA - Μέρισμα 1,5 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider