Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 που «ξεπέρασε» την πτώση της Tesla

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 που «ξεπέρασε» την πτώση της Tesla
Κέρδη άνω των 240 μονάδων για τον Dow Jones. Βουτιά 12% για την Tesla μετά την προειδοποίηση του Έλον Μασκ για τις πωλήσεις.

Σε τροχιά ανόδου βρέθηκε για έκτη διαδοχική ημέρα ο S&P 500, ξεπερνώντας την πτώση της Tesla αφού όλα τα υπόλοιπα στοιχεία «έδειξαν» ότι η οικονομική ανάπτυξη διατηρείται. Ο ευρύτερος δείκτης σημείωσε άνοδο 0,53% κι έκλεισε στις 4.894 μονάδες σημειώνοντας άλλο ένα ρεκόρ.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,64% ή 242 μονάδων, στις 38.049 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά μόλις 0,18%, στις 15.510 μονάδες, καθώς παρασύρθηκε από την πτώση των μετοχών της Tesla. Παρά τη σημερινή «χλιαρή» απόδοση, ο τεχνολογικός δείκτης έχει υπεραποδώσει αυτή την εβδομάδα, διεκδικώντας εβδομαδιαία άνοδο 1,2%. Ο S&P 500 συγκεντρώνει κέρδη 0,9% από την αρχή εβδομάδας, ενώ ο Dow βρίσκεται στο +0,3%. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq έχουν ολοκληρώσει με κέρδη τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3% το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη οικονομική ανθεκτικότητα παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η έκθεση της Πέμπτης περιλάμβανε επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών για τις καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση, από 5,9% το προηγούμενο έτος. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 3,2%, από 5,1%. «Οι καταναλωτές συνέρχονται από το επίπονο σοκ του πληθωρισμού. Η σημερινή έκθεση φαίνεται να επιβεβαιώνει τη μεγάλη βελτίωση του κλίματος τον Δεκέμβριο καθώς οι Αμερικάνοι αρχίζουν να δρέπουν τα οφέλη της σφικτής νομισματικής πολιτικής», σχολιάζει ο David Russell, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην χρηματιστηριακή TradeStation.

Στα καλά νέα της ημέρας προστίθεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσιο ρυθμό. Το Δεκέμβριο πουλήθηκαν 664.000 από 615.000 που είχαν πουληθεί τον προηγούμενο μήνα. Ο ρυθμός αυτός ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών θα ανέρχονταν σε 649.000 τον Δεκέμβριο.

Εταιρείες

Η Tesla είδε βουτιά της μετοχής της (-12,13%) χάνοντας πάνω από 70 δισ. δολάρια κεφαλοποίησης που μάλιστα διογκώνουν τη μηνιαία απώλεια χρηματιστηριακής αξίας στα περίπου 200 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της IBM σημείωσαν αντίθετα άνοδο 9,49% αφού η εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε θετική τροχιά και η Comcast, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις και στα κέρδη και στα έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο , καθώς έχασε λιγότερους ευρυζωνικούς συνδρομητές από το αναμενόμενο, κάτι που την οδήγησε να αυξήσει το μέρισμά της κατά 3,36%. Η American Airlines κέρδισε περισσότερο από 10%.

Περισσότερες από το ένα πέμπτο των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη για την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και σχεδόν το 74% αυτών έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street, σύμφωνα με αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι 3% για το αμερικανικό αργό

Ομόλογα Ευρωζώνης: Γίνεται η Ελλάδα Γαλλία και η Γαλλία Ελλάδα;

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ΕΚΤ - Άλμα 11,23% για τη Νokia

gazzetta
gazzetta reader insider insider