Περισσότερα χρήματα από ποτέ μοιράζουν οι κολοσσοί του πετρελαϊκού κλάδου στους επενδυτές και υπόσχονται ακόμα περισσότερα κέρδη στο μέλλον, σε μία προσπάθεια να δείξουν πως παραμένουν ανθεκτικές σε ένα περιβάλλον γεμάτη αβεβαιότητα όσο αφορά τα ορυκτά καύσιμα.
Οι κορυφαίες πέντε δυτικές εταιρείες, BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και Total Energies, επέστρεψαν στους επενδυτές πάνω από 111 δισ. δολάρια σε μερίσματα και επαναγορά μετοχών το 2023, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters.
Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τα 110 δισ. δολάρια που επέστρεψαν το 2022, όταν τα κέρδη του γκρουπ εκτινάχθηκε στα 196 δισ. δολάρια μετά την άνοδο των τιμών ενέργειας που προκάλεσε η εισοβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν σημαντική πτώση το 2023 στα 123 δισ. δολάρια. Και οι πέντε εταιρείες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα.
Η BP ανακοίνωσε ελαφρώς χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ετήσια κέρδη την Τρίτη, μετά την πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Η ενεργειακή εταιρεία σημείωσε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιείται ως δείκτης καθαρού κέρδους, 13,8 δισ. δολαρίων για το 2023, μια απότομη πτώση από το ρεκόρ των 27,7 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 13,9 δισ. δολαρίων για το πλήρες έτος 2023, σύμφωνα με μια πρόβλεψη από την LSEG. Επιπλέον, ανακοίνωσε αύξηση 10% στο μέρισμά της και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1,75 δισ. δολαρίων.
Η Chevron με τη σειρά της κατέγραψε ραγδαία μείωση εσόδων κατά το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβαρυνθείσα από μια σειρά χρεώσεων απομείωσης, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει ρεκόρ μετρητών στους μετόχους της το 2023. Η Chevron επέστρεψε 23,6 δισ. δολάρια στους επενδυτές καταβάλλοντας μερίσματα 11,3 δισ. δολαρίων και αγοράζοντας μετοχές 14,9 δισ. δολαρίων πέρυσι. Το κατάφερε παρόλο που τα κέρδη της μειώθηκαν περίπου 40% στα 21,3 δισ. δολάρια από 35,5 δισ. δολάρια το 2022. Η Chevron είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε αύξηση 8% στο τριμηνιαίο μέρισμα στα 1,63 δολάρια από τον Μάρτιο.
Καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν τα κέρδη που κατέγραψε η Exxon Mobil για το 2023. Συγκεκριμένα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 36 δισ. δολαρίων, αυξημένα από το εμπόριο καυσίμων και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα αποτελέσματα της Exxon περιελάμβαναν χρέωση απομείωσης 2,5 δισ. δολαρίων για ακίνητα στην Καλιφόρνια τα οποία προσπαθεί να πουλήσει για περισσότερο από ένα χρόνο. Χωρίς αυτή τη χρέωση, το ετήσιο εισόδημα μειώθηκε κατά 35% στα 38,57 δισ. δολάρια.
Τα ετήσια κέρδη της Shell ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών με τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό να ανακοινώνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3,5 δισ. δολαρίων. Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 28,25 δισ. δολαρίων για το έτος 2023 με το προηγούμενο έτος να σημειώνεται ρεκόρ ύψους 39,9 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη της Shell για το πλήρες έτος 2023 θα ανερχόντουσαν στα 27,5 δισ. δολάρια.
«Μείνετε μαζί μας και θα σας επιβραβεύσουμε»
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ένα χάσμα στις στρατηγικές που ακολουθούν οι Big Oil. H Chevron και η Exxon εστιάζουν στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ η BP, η Total Energies και η Shell επενδύουν περισσότερο στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, το μήνυμα προς τους επενδυτές μέσω των αποδόσεων ήταν κοινό τις τελευταίες ημέρες: «Μείνετε μαζί μας και θα σας επιβραβεύσουμε».
Η Shell, η Chevron και η TotalEnergies αύξησαν το μέρισμά τους στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, ενώ η BP αύξησε το ποσοστό των εξαγορών της. Η Exxon επέστρεψε 32 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους πέρυσι, το υψηλότερο του κλάδου.
«Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας, ο στόχος μας παρέμεινε αμετάβλητος: να προσφέρουμε υψηλότερες αποδόσεις και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, στους επενδυτές.
Οι επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, παραδοσιακά κρατούν τις μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών λόγω των σταθερών, μακροπρόθεσμων μερισμάτων τους.
Ωστόσο, η άνοδος του τεχνολογικού τομέα, η απότομη πτώση στην απόδοση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών την τελευταία δεκαετία λόγω των υπερβολικών δαπανών και της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, καθώς και οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες οδήγησαν σε μείωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο.
Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει το 4,4% του συνολικού μεγέθους του S&P 500 μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, μία πτώση περίπου 14% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του S&P.
«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο λιγότερο αγαπημένος τομέας των επενδυτών, επομένως η δαπάνη δισεκατομμυρίων σε μεγάλα μεγάλα έργα για ταμειακές ροές σε 5 χρόνια με αβέβαιες τάσεις ζήτησης είναι πολύ δύσκολο να αγκαλιαστεί από την πλειονότητα των επενδυτών», δήλωσε ο αναλυτής της Berstein Oswald Clint.
«Μέσα στις εταιρείες, θυμούνται απόλυτα τις αμαρτίες των περασμένων επενδυτικών κύκλων και είναι αρκετά αποφασισμένοι να μην τις επαναλάβουν», πρόσθεσε.