Τελ. ενημέρωση 13:45
Ισχυροποίηση της ανοδικής τάσης στις διεθνείς αγορές και ακολούθως και στο ΧΑ φέρνει το δυνατό guidance της NVIDIA και το κύμα του AI.
H εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 22,1 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο (έναντι 20,4 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές), που αντιπροσωπεύει μια εκτόξευση κατά 265% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Πέραν αυτού, Jensen Huang, CEO της NVIDIA έδωσε καθοδήγηση για έσοδα 24 δισ. δολάρια για το τρέχον τρίμηνο (αρκετά υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 21,9 δισ. δολάρια), με τον ίδιο να επισημαίνει πως βρισκόμαστε σε ένα «σημείο αιχμής» για την τεχνητή νοημοσύνη. Η μετοχή αναμένεται να καταγράψει ισχυρό ράλι, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίαζε στο after market (άνω του 14%), ενώ δυναμώνει τη θέση των «ταύρων» συμπαρασύροντας πλήθος, μετοχών, κλάδων και χρηματιστηρίων προς τα πάνω.
Τα futures του S&P 500 ενισχύονται κατά σχεδόν 1,4%, ενώ ο Nikkei χτύπησε νέα πολυετές υψηλό από το μακρινό 1989. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ορόσημο και με το δείκτη να συνεχίζει στους ρυθμούς υπεραπόδοσης, έχοντας σημειώσει άνοδο 16,5% από τις αρχές του έτους. Παρόμοια ρεκόρ καταγράφονται και στην Ευρώπη, κυρίως από τον DAX (ράλι 1,4%) και τον CAC 40 (σχεδόν 1% υψηλότερα) ενώ και τα spreads του Euro HY έφθασαν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Στο Χρηματιστήριο αρκετοί επενδυτές άρχιζαν να εμφανίζουν τάσεις υψοφοβίας και προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους, κατοχύρωναν μέρος αυτών, παραβλέποντας πως ο ΓΔ σήμερα κράτησε τις 1.415 μονάδες. Βέβαια, μια «τρύπα στο νερό» κάνουν μιας και στις επόμενες συνεδριάσεις που η αγορά συνεχίζει την ανιούσα εισέρχονται και κυνηγούν, κύκλος που επαναλαμβάνεται συχνά - πυκνά. Το insider.gr έχει επισημάνει πολλάκις πως δεν έχει φτάσει η ώρα της διόρθωσης και οι επενδυτές δε θα πρέπει να κατακλίζονται από αίσθημα φόβου στην πρώτη ενδοσυνεδριακή διόρθωση της αγοράς, μιας και οι traders θέλουν να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα ώστε να αγοράσουν ξένοι παίκτες φθηνότερα αλλά και να επιβιβαστούν και άλλοι στο «τρένο της ανόδου» που μόλις έχει ξεκινήσει για τους long term. Χθες να σημειωθεί πως για μια ακόμη φορά οι δημοπρασίες απογοητεύτησαν τους profit takers και τους λιγοστούς που προσπαθούν απεγνωσμένα να κλείσουν τις short θέσεις τους στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ από το πτωτικό gap που άνοιξε να κλείνει σε υψηλό ημέρας. Γιατί υπάρχουν και αυτοί... σε ένα ισχυρό bull run, όπως αυτό του ΧΑ.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «η αφομοίωση των πρόσφατων κερδών του ΧΑ αποτελεί ευπρόσδεκτο σενάριο, καθώς το προηγηθέν ράλι "χρειάζεται ανάσες" και οι επόμενοι μεγάλοι ανοδικοί στόχοι ενδέχεται να "προκαλέσουν" τους νικητές στο να "περάσουν απ'το ταμείο". Η συνολική εικόνα της δευτερογενούς ελληνικής Αγοράς (μετοχές και ομόλογα) παραμένει στα καλύτερά της, με το spread του ελληνικού δεκαετούς σε σχέση με το γερμανικό bund να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εικοσαετίας, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των διεθνών Επενδυτών προς το ελληνικό Αξιόχρεο.
Οι διεθνείς Αγορές επιδεικνύουν μεγάλη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ως απότοκο της χθεσινοβραδινής δημοσίευσης εξαιρετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τον Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Nvidia, ενώ η μέτρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, που χρησιμεύει ως "βαρόμετρο" του επενδυτικού "κλίματος" της Wall Street, δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας. Πάντως, τη στιγμή που το bullish συναίσθημα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές φοβούνται να μείνουν "εκτός νυμφώνος", η υπερβολική κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην αποτίμηση του S&P 500 εγείρει ανησυχίες για την υγεία και το εύρος της Αγοράς. Αλλού, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έφτασε το ιστορικό του υψηλό μετά από 35 χρόνια και η Κίνα μείωσε το 5ετές βασικό στεγαστικό επιτόκιο στην προσπάθειά της να τονώσει την Αγορά κατοικίας.
Δεδομένων των συνθηκών, θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, διεθνώς αλλά και στο ΧΑ, την πιθανότητα εξέλιξης μίας διόρθωσης οφειλόμενης στο προηγηθέν "too far, too fast" ράλι του δείκτη Nasdaq υψηλής τεχνολογίας αλλά και στο Πετρέλαιο, το οποίο έχει επιστρέψει σε υψηλά τριμήνου».
Παράλληλα, όλα κινούνται στους ρυθμούς του placement της Πειραιώς με το Μ. Μαξίμου να αποφασίζει αν τελικά θα δοθεί το 22% ή το 27% και σε τι εύρος τιμής. Η διοίκηση της τράπεζας και φυσικά οι ανάδοχοι θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με την ΕΤΕ να ακολουθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση ενώ αρχικώς έβλεπε καλύτερα την πώληση του 20% με το υπόλοιπο 7% να μεταφέρεται προς το δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα και σε υψηλότερες τιμές, πλέον φαίνεται να κλειδώνει προς την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ απο την Πειραιώς (20%+7% εάν υπάρξει πολύ ισχυρή ζήτηση).
Στα αποτελέσματα, αύξηση κατά 36,8% στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε ο ΟΤΕ αλλά και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές που φτάνουν στα 501 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,71 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένου κατά 23%, αλλά και νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης χτυπάει νέα πολυετή υψηλά δίνοντας μάχη στο να βγει από το πάνω μέρος του καναλιού των 1.425 - 1.430 μονάδων, στοχεύοντας προς τις 1.500 μονάδες. Ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,29% στις 1.424,33 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,29% και τον τραπεζικό δείκτη στο 0,31% και τις 1.237,87 μονάδες.
Συγκεκριμένα, στις τράπεζες, σταθερή στα 1,712 ευρώ η Alpha, κέρδη 0,58% για τη Eurobank, με την ΕΤΕ στο 0,33% και τα 7,254 ευρώ. Σταθερή και η Πειραιώς στα 3,968 ευρώ.
Ισχυρή άνοδο για την Τιτάν στο 1,75% και τα 26,15 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο 1% και τα 8,08 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στο 0,68% και τη Μυτιληναίο με τη ΔΕΗ στο 0,49% και 0,34% αντίστοιχα.
Κέρδη άνω του 1% για ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ και Aegean, ενώ ράλι 2,87% καταγράφει η Σαράντης.
Πάνω από τα 29 ευρώ περνά η ΕΕΕ με κέρδη 0,45% στα 29,13 ευρώ. Υψηλή μεταβλητότητα στην Ελλάκτωρ και την Intracom.
Ήπιες απώλειες λόγω κατοχύρωσης κερδών για ΜΟΗ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ δε φαίνεται να έπεισε ιδιαίτερα ο ΟΤΕ υποχωρεί και σήμερα κατά 0,94%.