Θετικά λειτούργησε η πληθώρα των εταιρικών ανακοινώσεων και των μάκρο στοιχείων για την οικονομία της ηπείρου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, αφού έκλεισαν με κέρδη, ενώ δεν μπορεί να υποτιμηθεί η αύρα της Nvidia που δίνει μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις των επενδυτών διεθνώς.
Η αυξανόμενη ζήτηση για μετοχές megacap έδωσε ώθηση στους δείκτες, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,82% στις 495, 10 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 494,35 μονάδων που είχε καταγράψει στις 5 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την LSEG.
Οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Αυτός του αυτοκινήτου ενισχύθηκε κατά 2,9% ενώ εκείνος των τροφίμων και των ποτών υποχώρησε 1,3%. Ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,69% στις 4.855 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη o DAX ενισχύθηκε 1,47% στις 17.370 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κέρδη 0,30 στις 7.685 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,27% στις 7.911 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 0,31% στις 10.138 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιήθηκε 1,06% στις 32.356 μονάδες.
Στο ταμπλό η μετοχή της Rolls-Royce έκλεισε στο +8,29% καθώς η βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών οχημάτων είδε τα κέρδη της στην διάρκεια του 2023 να υπερδιπλασιάζονται, ενώ ισχυρό είναι το guidance και για την τρέχουσα χρονιά.
Στον αντίποδα, απώλειες σχεδόν 4,65% κατέγραψε η μετοχή της Nestle, καθώς η εταιρεία ανέφερε ετήσιες πωλήσεις χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς. Η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων να αυξηθούν κατά περίπου 4% φέτος,
«Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προσελκύσει αυξανόμενη προσοχή από τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αμερικανική αγορά προχωρά ψηλότερα, αφήνοντας τις αποτιμήσεις των παγκόσμιων εταιρειών που είναι εισηγμένες στην Ευρώπη να φαίνονται όλο και πιο ελκυστικές», δήλωσε σε σημείωμα η Lindsay James της Quilter Investors.
Μάκρο
Συνέχισε να απομακρύνεται από την οικονομική ύφεση τον Φεβρουάριο η ευρωζώνη, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία από τον βασικό βιομηχανικό της βραχίονα, τη Γερμανία.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης (HCOB) - ένας δείκτης δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών - αυξήθηκε στις 48,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 47,9 τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν μια μικρότερη άνοδο στις 48,5 μονάδες.
Ενώ ο δείκτης για τις υπηρεσίες ανέκαμψε στις 50 μονάδες - σηματοδοτώντας το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης- ο μεταποιητικός υποχώρησε απροσδόκητα στις 46,1.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σημείωσε περαιτέρω ύφεση στον προβληματικό μεταποιητικό τομέα της.