Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισαν οι επενδυτές που έριχναν σκιά στην επενδυτικό story της χώρας, σύμφωνα με την AXIA.
Μέχρι στιγμής, η ελληνική οικονομία έχει τη δυναμική να υπεραποδώσει του μέρου ευρωπαϊκού όρου τα επόμενα χρόνια, παρά τις εξωτερικές αδυναμίες και τις γεωπολιτικές αντιξοότητες, η έννοια του πολιτικού κινδύνου δεν είναι πλέον ανησυχητική, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί, η Ελλάδα ανέκτησε το καθεστώς του «investment grade», ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει να μειώνεται με σημαντικό ρυθμό.
Παρά την ανάγκη υλοποίησης περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της οικονομίας, ο βασικός μοχλός του αποσυγχρονισμού του οικονομικού κύκλου της Ελλάδας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή το πλαίσιο υποεπένδυσης, απέχει πολύ από το να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τους αναλυτές. Έτσι, οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να υπερισχύσουν σημαντικά έναντι των υπόλοιπων χωρών στην Ευρωζώνη, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παρά τις ισχυρές επιδόσεις του δείκτη κατά το 2023, ο δείκτης P/E του δείκτη FTSE Large Cap παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στο 8,1x έναντι του MSCI EΜ που είναι στο 11,3x και του δείκτη Stoxx 600 στο 12,3x.
Η ΑΧΙΑ αναμένει ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς λόγω της αυξανόμενης λειτουργικής μόχλευσης και της επίδρασης από τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες επενδύσεις. Ένα άλλο έναυσμα που θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή των επενδυτών για εισηγμένες κατά τις επόμενες περιόδους είναι ο χρόνος επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων αγορών.
Ο οίκος συνεχίζει να προτιμά τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς όπως σημειώνει, σε ένα περιβάλλον υψηλότερων, για μεγαλύτερο διάστημα, επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο μετά από πολλά χρόνια υποαπόδοσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ζήτηση λόγω της αύξησης των εσόδων και της κερδοφορίας τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των διαρθρωτικών θετικών καταλυτών (πολιτική σταθερότητα, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομιας που συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι αυτής των υπόλοιπων χωρών). Για αυτούς και άλλους λόγους, αναμένει σημαντικές αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών τράπεζων που θα βοηθήσουν στο περαιτέρω re-rating των μετοχών τους, από το τρέχον P/TE του 2025 στο 0,64x, κάτι που υποδηλώνει ανοδικά περιθώρια του 28% που θα τις φέρει ακόμη πιο κοντά στον μέσο όρο των τραπεζών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Υπό αυτό το πρίσμα θέτει σύσταση «buy» και αυξάνει τις τιμές στόχους, για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ από 2 προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,50 ευρώ από 2,30 ευρώ, για την Εθνική στα 8,80 ευρώ από 7,40 και για την Πειραιώς διατηρεί σταθερή την τιμή στόχο στα 5 ευρώ, μετά την τελευταία αναβάθμιση με την ανακοίνωση του guidance.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, εξαιρουμένων των διυλιστηρίων, η AXIA αναμένει ότι θα διατηρήσουν τη δυναμική ανάπτυξης των EPS σε όλους τους τομείς. Συνεπώς, στις κορυφαίες επιλογές της τοποθετεί τις κάτωθι:
- ΔΕΗ με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή στόχο τα 24,80 ευρώ από 21,20 ευρώ
- Mytilineos με τιμή στόχο στα 43,10 ευρώ από 34,90 ευρώ προηγουμένως
- Jumbo με τιμή στόχο στα 31,40 ευρώ
- EXAE με τιμή στόχο στα 6,40 ευρώ.