Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου - Αγγίζει τα 90 δολάρια το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου - Αγγίζει τα 90 δολάρια το Brent
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

Οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου την Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις διαταραχές που προκαλεί η επιδείνωση του γεωπολιτικού τοπίου, αν και η άνοδος των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αμβλύνει ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, βρίσκοντας υποστήριξη στα στοιχεία που έδειξαν μεγάλη πτώση στα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ και στη αύξηση ζήτησης καυσίμων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που ευνοεί τα ταξίδια με αυτοκίνητο.

Το West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου κέρδισε 28 σεντς, ή 0,33%, για να διαμορφωθεί στα 85,43 δολάρια το βαρέλι. Eνδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 86 δολάρια.

Το Brent παράδοσης Ιουνίου πρόσθεσε 43 σεντς, ή 0,48%, στα 89,35 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων. Το Brent έχει καταγράψει άνοδο 16% σε ετήσια βάση.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από ένα δολάριο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά υποχώρησαν αφού η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε αύξηση 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μέσα στους επόμενους μήνες το Brent θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή του έτους τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι αλλά ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα φαίνεται να ασκούν ανοδικές πιέσεις.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στις νέες απειλές για την προσφορά εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ύστερα από την επίθεση ουκρανικού drone σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο.

«Ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο ξεκίνησαν με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση ιρανική εμπλοκή», ανέφερε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM, σε σχετικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε το Ισραήλ για την θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση της Τεχεράνης για αντίποινα. Ο Varga της προειδοποίησε ότι η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Η J.P. Morgan, αναμένει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια φέτος, εάν δεν βελτιωθούν τα γεωπολιτικά προβλήματα που προκαλούν αύξηση της τιμής του αργού. Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου είναι ένας από τους λόγους που η επενδυτική τράπεζα αναμένει άνοδο του αργού. Όπως εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του αργού στα 90 δολάρια τον Απρίλιο, στα 95 δολάρια έως τον Μάιο και κοντά στα 100 δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Ακάθεκτος σε νέο υψηλό στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις στον απόηχο του πληθωρισμού

Νέο SOS για κρίση χρέους στις ΗΠΑ - Ο φαύλος κύκλος με τις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider