Δεν άφησαν και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης οι long στο Χρηματιστήριο, καθώς με το δυναμικό μπάσιμο σε τράπεζες και ΔΕΗ κατά κύριο λόγο, επανέφεραν τον ΓΔ πάνω από τις 1.400 μονάδες, διαψεύδοντας εμφατικά τους όποιους «φιλόδοξους» short.
Το θετικό μομέντουμ των διεθνών αγορών βοήθησε και το ΧΑ, που αναμένει πλέον τα αποτελέσματα της ΔΕΗ αύριο, μετοχής σηματωρού, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται θετικές εξελίξεις με την έκβαση ενός μεγάλου ντιλ για την αγορά. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς αναμένουν θετικές εξελίξεις και από τη Mytilineos πιθανότατα όχι μόνο στα αποτελέσματα αλλά και σε ντιλς.
Έτσι, οι long φαίνεται φαίνεται να έστησαν ενέδρα στους επίδοξους short καθώς κάτι η μιζέρια των τελευταίων ημερών κάτι η σύντομη διόρθωση έδωσαν πάτημα στους τελευταίους, που σήμερα προσγειώθηκαν απότομα και ειδικά στις τράπεζες αρχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις που αν τους αναγκάσει να κλείσουν θέσεις πιθανώς να δούμε και ένα μεγαλύτερο κύμα ανόδου.
- Διαβάστε ακόμα - Goldman Sachs: Γιατί οι ελληνικές μετοχές μπορούν να διατηρήσουν το μοτίβο υπεραπόδοσης
Παράλληλα, αναμένεται εβδομάδα μεγάλων εξελίξεων και σημαντικών νέων και καταλυτών για τις αγορές και το Χρηματιστήριο, καθώς εκτός της αυριανής ημέρα που ανακοινώνει αποτελέσματα η ΔΕΗ, την Τετάρτη υπάρχουν οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της Fed, σήμα της ΕΚΤ την Πέμπτη και αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών τραπεζών την Παρασκευή (JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo, BlackRock).
Επιστρέφοντας στο ΧΑ, η υπέρβαση των 1.393 μονάδων, και η ανάκτηση του 1.402+ εντός εβδομάδας επαναφέρει την αγορά στο ανοδικό της κανάλι που σε συνδυασμό με τα μεγάλα ντιλς θα οδηγήσουν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.
Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «όλοι αναζητούσαν διόρθωση η οποία ήρθε και πλέον όλοι φοβούνται...»!
«Στην παρούσα τα επίπεδα που δοκιμάστηκαν-νται είναι ικανά να ανακόψουν την παρούσα τους πωλητές και να δοκιμάσουν μία ανοδική αντίδραση και πάλι ή να φτιάξει ένα επίπεδο στήριξης και ισορροπίας. Μόνο σε περίπτωση που κατοχυρωθούν σε κλείσιμο τα χαμηλά εβδομάδας θα μπορούσαν να δώσουν άμεσα συνέχιση της κίνησης.
Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να δώσει τον τόνο στην αγορά μιας και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. Αν εξαιρέσουμε τον τίτλο της Εθνικής λόγω και του Placement που θα ακολουθήσει οι υπόλοιποι τίτλοι έχουν βγάλει σημαντικές διορθώσεις με την ΑΛΦΑ να έχει κάνει την διαφορά απέχοντας πλέον λίγο από την τιμή του πακέτου. Το καλό είναι ότι όλα τα επίπεδα τιμών έχουν δουλευτεί οπότε δύσκολα θα δούμε και απότομές πτωτικές κινήσεις.
Τεχνικά η διάσπαση του 1414 όπως σχολιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η αφορμή για την κίνηση στην ζώνη του 1.360. Πλέον το 1.410 επίπεδο γίνεται αντίσταση και το πιο πιθανό είναι την εβδομάδα που υπάρξει μία προσπάθεια αντίδρασης ή ισορροπίας».
Ο μήνας θα δώσει την νέες αλλαγές στον FTSE 25 με την QUEST και ΕΥΔΑΠ να φαίνεται ότι χάνουν τις θέσεις τους και τον Βενιζέλο, την Optima και την Intrakat να ψάχνουν μία θέση στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Να σημειωθεί πως Έλληνες και μικροεπενδυτές κυρίως πούλαγαν την Παρασκευή φοβούμενοι το οτιδήποτε, αλλά όσοι επενδυτές είχαν χάσει το ράλι και περίμεναν υπομονετικά στη γωνία να βρουν ευκαιρίες φάνηκαν την Παρασκευή, που τράβηξαν με χαρακτηριστική άνεση την προσφορά που έβγαινε. Τα χαρτιά που «έκαιγαν» βραχυπρόθεσμοι πέρασαν στα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμων που ήθελαν ακόμη πιο χαμηλές τιμές σε μετοχές όπως στις τράπεζες, στον κλάδο ενέργειας αλλά και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, διυλιστήρια.
Σήμερα λοιπόν, αυτοί που πέταγαν έτσι απλά τα χαρτιά τους έτρεχαν ξανά να τα μαζέψουν σε υψηλότερες τιμές, με την Alpha Bank και την Πειραιώς που έχουν πιεστεί και περισσότερο το τελευταίο διάστημα να υπεραποδίδουν, όπως και η Optima που συνεχίζει με το πόδι στο γκάζι. Μάλιστα, η Pantelakis έδωσε τιμή στόχο στα 11 ευρώ για την Optima, παρά τον «πόλεμο» που δέχεται η χρηματιστηριακή από μέσο ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη μετοχή.
Πέρα από το τραπεζικό ράλι και την εκτίναξη της ΔΕΗ, ανοδικά συνέχισαν τα ΕΛΠΕ, ενώ μετά το 8μερο αρνητικό σερί, χαμηλή αντίδραση προς ώρας έβγαλε και η Mytilineos, παρότι πραγματοποίησε ξανά χαμηλότερο κλείσιμο στις δημοπρασίες, προσπαθώντας να φτάξει ξανά τη διαγραμματική του εικόνα σε εβδομαδιαίο και ημερήσιο γράφημα, ώστε να ξαναδώσει δυνατό long σήμα.
Παράλληλα, το rerating συνεχίζει για πολλές μετοχές, με Pantelakis να αυξάνει την τιμή στόχο για την Optima στα 11 ευρώ (overweight) τη Jefferies να αναβαθμίζει τη Eurobank και η Euroxx τη Cenergy, ενώ θετικό σήμα για τις ελληνικές μετοχές έστειλε σήμερα και η Goldman Sachs συγκαταλέγοντας τες στο γκρουπ που θα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν.
Επιπλέον, άκρως θετικά θα αρχίζουν να προσμετρώνται οι νέες εκτιμήσεις που έδωσε η ΤτΕ. Συγκεκριμένα, στο 2,3% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας κατά την ΓΣ της ΤτΕ πως η «επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία».
Παρουσιάζοντας την έκθεση για το 2023 ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως «παρά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εμπέδωση δημοσιονομικής επίγνωσης στους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,29% στις 1.401,35 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 113 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,39% στις 3.374,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,68% στις 1.195,96 μονάδες.
Στις τράπεζες η Optima χτύπησε νέα υψηλά με ράλι 4,66% μόνο σήμερα στα 9,20 ευρώ. Από τις αρχές του έτους η μετοχή καταγράφει άνοδο 17,95%. Εκτίναξη κατά 4,28% για την Alpha Bank στα 1,62 ευρώ, με την Πειραιώς να ακολουθεί στο 2,93% και 3,8333 ευρώ και τη Eurobank στο 1,66% και τα 1,81 ευρώ.
Παράλληλα, αντίδραση ελατηρίου για τη ΔΕΗ με άνοδο 4,76% στα 11,89 ευρώ, με την ΕΛΧΑ στο 3,3%, τη ΒΙΟ στο 2,5% κι την Ελλάκτωρ στο 2,22%.
Όπως προείπαμε το πτωτικό σερί επιτέλους έσπασε για τη Mytilineos με άνοδο 1,36% στα 34,34 ευρώ, με χαμηλό τζίρο καθώς πολλοί αγοραστές διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις μέχρι να δουν τι γίνεται. Η μετοχή λίγο πριν τις δημοπρασίες έφτασε και τα 34,60 ευρώ. Αποφασιστικό πέρασμα για αρχή πάνω από τα 34,48 ευρώ και των 35,75 ΚΜΟ 30 θα δώσει ισχυρό σήμα σε long με στόχο τα 36,16 με 36,18 που αποτελούν μια ισχυρή αντίσταση πλέον. Διάπσαση του επιπέδου θα οδηγήσει προς τα 44 ευρώ.
Κέρδη άνω του 2% για τα ΕΛΠΕ στα 8,31 ευρώ, ενώ αντίδραση από τα χαμηλά έβγαλε το ΔΑΑ.
Εκτόξευση για την ΑΒΑΞ στο 5,97% και τα 1,526 ευρώ, αλλά και για Ideal (3,77%), Κρι Κρι (6,42%), ΕΧΑΕ (1,74%), Ιντραλότ (2,34%) και Premia (2,66%). Κέρδη 2,18% και για τη Fourlis.