Σε χαμηλό τέμπο κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά μετά τη χθεσινή αργία, με κάπιους τελευταίους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν κέρδη στο υψηλό ημέρας λόγω και των επακόλουθων αργιών με τη δράση στο ΧΑ να επανέρχεται ξανά από την Τετάρτη.
Συνεπώς υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το πως θα κινηθούν οι αγορές και κυρίως η Wall Street τις επόμενες ημέρες, αρκετοί Έλληνες επενδυτές πέρασαν από το ταμείο, ενώ κάποιοι ξένοι προχώρησαν σε κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, κυρίως σε ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΕΕΕ. Ο τζίρος όπως ήταν λογικό χαμήλωσε σημαντικά σε πολλές μετοχές (ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, π.χ) με κινήθηκαν γενικά σε ένα στενό εύρος.
Παράλληλα, βηματισμό καλούνται να βρουν ξανά οι διεθνείς αγορές, μετά τα όσα δήλωσε χθες ο Τ. Πάουελ και η Fed διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια και αναμένοντας την εξέλιξη του πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, λεπτές ισορροπίες κράτησε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, ο οποίος τελικά δεν εμφανίστηκε τόσο επιθετικός όσο ανέμεναν οι αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επιτοκιακές μειώσεις απλά θα καθυστερήσουν χωρίς να «φύγουν από το τραπέζι». Απλά δεν διευκρίνισε πόσο θα καθυστερήσουν. Αυτό ωστόσο που καθησύχασε την αγορά ήταν η δήλωσή του πως είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια, ένα σενάριο που είχε αρχίσει να συζητείται τον τελευταίο καιρό, μετά τα υψηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Τόσο στην ομιλία Πάουελ όσο και στο ίδιο το ανακοινωθέν της Fed υπογραμμίζονται εμφατικά οι νέες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς στις αρχές του 2024 η πρόοδος αποκλιμάκωσης περιήλθε σε στασιμότητα. Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται προς το στόχο του 2% για να μπορέσει να αποκτήσει το βαθμό εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να κάνει κίνηση μείωσης των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε ξεκάθαρα ο Πάουελ, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου διάστημα. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζεται», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα, διατηρώντας αμφίβολη την χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων.
Στα εγχώρια τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Πειραιώς και Εθνική δίνουν ρυθμό στην αγορά, με την τελευταία μάλιστα να αποτελεί σηματωρό για τον κλάδο, σπάζοντας τα κοντέρ σήμερα, φτάνοντας σε νέα πολυετή υψηλά, τη στιγμή που η Πειραιώς και η Alpha Bank συνέχιζαν να υστερούν σημαντικά.
Όπως αναφέρει το insider.gr την πλήρη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα επισφραγίζουν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2024. Πέραν της κερδοφορίας, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ισχυρές επιδόσεις που ευθυγραμμίζονται ή υπερβαίνουν τους στόχους των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών και ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέτουν τις ελληνικές τράπεζες σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές. Ενδεικτικό παράδειγμα ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ο οποίος διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επίσης και οι δείκτες ρευστότητας.
Συγκεκριμένα, ισχυροποίηση της κεφαλαιακής της θέσης και υψηλή δυναμική στα βασικά της μεγέθη, βάζοντας πλώρη για υπέρβαση των φετινών της στόχων, παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Εθνική Τράπεζα. Από την άλλη, ένα θετικό σετ αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για μια υπεραπόδοση έναντι των φετινών στόχων που έχει θέσει η διοίκηση.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τις 1.450 μονάδες, βλέποντας μέχρι και επίπεδα άνω των 1.460 μονάδων στο πρώτο μισό της συνεδρίασης. Εν τέλει ο ΓΔ κατέγραψε ήπια άνοδο 0,26% στις 1.452,29 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει κοντά στα 123 εκατ. ευρώ λόγω του front running που κάνουν αρκετά desk.
Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 3.523,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε λόγω ΕΤΕ στο 0,97% και τις 1.249,43 μονάδες.
Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ξεχώρισε καταγράφοντας ράλι 3,31% στα 7,81 ευρώ, με τζίρο πέριξ των 12 εκατ. ευρώ. Θετικό κλείσιμο αλλά που περιορίστηκε σημαντικά για την ΕΥΡΩΒ στο 0,5% και τα 2,02 ευρώ. Δε μπόρεσαν να ακολουθήσουν Πειραιώς και Alpha Bank που παρά την αρχική άνοδο έκλεισαν με νέες απώλειες 0,61% και 0,44% αντίστοιχα.
Στα υπόλοιπα, νέα υψηλά 52 εβδομ. κατέγραψε η ΕΕΕ με κέρδη 1,45% στα 30,80 ευρώ, με τη Jumbo επίσης σε αντίστοιχο mood στο 1,03% και τα 29,48 ευρώ (νέα υψηλά).
Ισχυρή άνοδο και νέο ράλι για την Optima στο 1,5% και τα 10,80 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ στο 1,4%, και τη ΜΟΗ στο 0,22%.
Σταθερή στα 38,20 ευρώ η Μυτιληναίος παρότι πριν τις δημοπρασίες βρέθηκε στα 38,38 ευρώ.
Νέες απώλειες προς τις δημοπρασίες για τη ΔΕΗ στο -0,71% και τα 11,16 ευρώ, με τη μετοχη να προβληματίζει αρκετά το τελευταίος διάστημα.
Στο κόκκινο με απώλειες άνω του 1,5% ο ΟΤΕ στα 14,06 ευρώ, όπως και η Τιτάν στο -1,51% και τα 29,30 ευρώ. Βέβαια η δεύτερη έκανε μια στάση για ανάσες περισσότερο, ενώ η δεύτερη δε λέει να ορθοποδήσει. Απώλειες άνω του 1% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ με ήπια άνοδο έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή, όπως και η Aegean.
Με θετικό πρόσημο η Viohalco στα 5,84 ευρώ, με την ΕΛΧΑ στο 0,83% και την Cenergy στο 0,76% και τα 8 ευρώ που σηματοδοτούν νέα ιστορικό υψηλό για τη μετοχή.