Διπλασιάστηκε η τιμή του χυμού πορτοκαλιού σε έναν χρόνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλασιάστηκε η τιμή του χυμού πορτοκαλιού σε έναν χρόνο
Σε νέα υψηλά έχουν οδηγήσει τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έχουν οδηγήσει τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που είναι ιδιαίτερα επίμονες στην προσφορά, οδηγώντας τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης. Πολλοί παραγωγοί μάλιστα, αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν και άλλα φρούτα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον κατεψυγμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού έκλεισαν την Τετάρτη στα 4,77 δολάρια ανά λίβρα στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για διπλάσια τιμή διαπραγμάτευσης σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Οι τιμές του πορτοκαλιού, του φρούτου που σπάνια παραλείπεται στο πρωινό γεύμα, διαγράφουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής στη Φλόριντα - του κύριου προμηθευτή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ - αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων από την κλιματική αλλαγή, στις κύριες παραγωγικές περιοχές της Βραζιλίας. Η πανίσχυρη αγροτική δύναμη της Νότιας Αμερικής, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα του χυμού στον κόσμο.

Ο αναλυτής αγοράς εμπορευμάτων στην Mintec, Harry Campbell, ανέφερε ότι οι αυξανόμενες τιμές αναγκάζουν τους παραγωγούς αλλά και όσους φτιάχνουν μίγματα χυμού, να προσαρμοστούν στην κατάσταση «επιστρατεύοντας» άλλα φρούτα.

«Πολλοί μειώνουν τη ποσότητα του χυμού που προσθέτουν στο μείγμα τους και αυξάνουν το ποσοστό άλλων φρούτων όπως αχλάδι, μήλο, σταφύλι ώστε να μην βασίζονται εξ' ολοκλήρου στο πορτοκάλι», αναφέρει.

Ξηρασία, ασθένειες και ζήτηση

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus, οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη Βραζιλία κατά το προηγούμενο έτος, βάζουν πιθανόν τη χώρα σε πορεία να καταγράψει μια από τις χειρότερες σοδειές πορτοκαλιού της εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Σε μία έκθεση που δημοσίευσε στις 10 Μαΐου, η ένωση παραγωγών εσπεριδοειδών προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα παράξει 232,4 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκαλιών (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) για την περίοδο 2024 - 2025, με μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο παραγωγής.

Η Βραζιλία παράγει περίπου 300 κιβώτια σε κάθε παραγωγικό κύκλο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αν και η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει σημαντικά την ποσότητα στις καλλιέργειες.

Τέλος, το Fundecitrus τονίζει ότι τα έντονα κύματα καύσωνα στη Βραζιλία συνέβησαν σε μια κρίσιμη φάση της ανθοφορίας και του πρώιμου σχηματισμού των καρπών, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι και επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή.

«Οι τιμές των χυμών πορτοκαλιού αυξάνονται εξαιτίας των τριών παραγόντων: Ξηρασία, Ασθένειες και Ζήτηση», ανέφερε ο Dave Reiter, trader της Reiter Capital Investments LLC στο CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς έγινε θετικό το διατροφικό μας ισοζύγιο: Μικρά τυροκομεία, αναβίωση καλλιεργειών, «ρομποτικά» μηχανήματα και κυρίως άφθονη δουλειά!

gazzetta
gazzetta reader insider insider