Ιαπωνία: Επιβεβαιώνει τη νομισματική παρέμβαση 62 δισ. δολαρίων για να σώσει το γιεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Επιβεβαιώνει τη νομισματική παρέμβαση 62 δισ. δολαρίων για να σώσει το γιεν
Την πρώτη νομισματική παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης από το 2022, μετά τη βουτιά του γιεν σε χαμηλό 34 ετών τον Απρίλιο, επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Παρασκευή. 

Την πρώτη νομισματική παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης από το 2022, μετά τη βουτιά του γιεν σε χαμηλό 34 ετών τον Απρίλιο, επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε, η Ιαπωνία δαπάνησε 9,7885 τρισ. γιεν (62,25 δισ. δολάρια) σε συναλλαγματική παρέμβαση μεταξύ 26 Απριλίου και 29 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση που μεταφράστηκε από την Google.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική κυβέρνηση λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου.

Το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού βήματος συμπίπτει με μια απότομη ανάκαμψη του ιαπωνικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πτώση του γιεν στο χαμηλό 34 ετών, συγκεκριμένα στα 160,03 ανά δολάριο στις 29 Απριλίου.

Αργότερα στην ίδια συνεδρίαση ανέβηκε στα επίπεδα των 156 γιεν ανά δολάριο, ενισχύοντας τις εικασίες για πιθανή παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές. Το νόμισμα ενισχύθηκε περαιτέρω κατά περισσότερο από 2% μέσα σε λίγες μέρες.

Τότε, οι αναλυτές της Bank of America Global Research υπολόγισαν ότι το μέγεθος της πρώτης ύποπτης παρέμβασης θα μπορούσε να ήταν μεταξύ 5 τρισ. και 6 τρισ. γιεν (32,7 δισ. δολάρια έως 39,2 δισ. δολάρια), με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Το γεν δέχεται συνεχείς πιέσεις από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε τη νομισματική πολιτική αρνητικών επιτοκίων τον Μάρτιο. Σήμερα Παρασκευή έφτασε να διαπραγματεύεται στα 157,25 γιεν έναντι του δολαρίου στις 11:55 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki υποστήριξε την ανάγκη για παρεμβάσεις, εάν οι απότομες νομισματικές κινήσεις αρχίσουν να επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Αρνήθηκε να σχολιάσει εκείνη τη στιγμή εάν το υπουργείο είχε παρέμβει για να στηρίξει το γιεν.

Η Ιαπωνία παρενέβη για τελευταία φορά για να σταθεροποιήσει το νόμισμα τον Οκτώβριο του 2022, όταν το γιεν έπεσε σε χαμηλά επίπεδα περίπου 152 ανά δολάριο. Οι αρχές παρενέβησαν τρεις φορές εκείνο το έτος για να σταθεροποιήσουν το νόμισμα, δαπανώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 9,2 τρισ. γιεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Εντός προβλέψεων ο αγαπημένος «δείκτης» της Fed - Στο 2,7% ο PCE τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί στις βίζες για αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ-Κονγκ

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων μισού δισ. ευρώ στις 5 Ιουνίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider