Wall Street: Η καλύτερη ημέρα του Dow το 2024 - Κερδοφόρος ο Μάιος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η καλύτερη ημέρα του Dow το 2024 - Κερδοφόρος ο Μάιος
Πάτησε γκάζι στο φινάλε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τους τρεις δείκτες να καταγράφουν έξι θετικούς μήνες στους επτά.

Πάτησε γκάζι στο φινάλε της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα η Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 570 μονάδες και τους επενδυτές να κλείνουν έναν ισχυρό μήνα, αφού ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό δεν έκανε την έκπληξη και δικαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,51% ή 574 μονάδες στις 38.686 μονάδες. Ο διευρυμένος S&P 500 κέρδισε 0,92% στις 5.283 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq που πάλεψε γερά με τις ισχυρές πιέσεις σε όλη τη συνεδρίαση, έκλεισε τελικά σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%) στις 16.735 μονάδες, αφού όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί υποχώρησαν.

Οι S&P 500 και Nasdaq έβαλαν τέλος στο θετικό σερί των πέντε εβδομάδων υποχωρώντας κατά 0,51% και 1,1% αντίστοιχα. Ο Dow διολίσθησε 0.98%, καταγράφοντας την δεύτερη σερί εβδομάδα απωλειών.

Παρά τη δύσκολη εβδομάδα, ήταν ένας νικηφόρος Μάιος, με καθένα από τους τρεις δείκτες να καταγράφει τον έκτο θετικό μήνα στους τελευταίους επτά.

Σε μηνιαία βάση ο Dow κέρδισε 2,3%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 4,8%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 6,8%, στον καλύτερό του μήνα από τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, ο PCE εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο, ευθυγραμμισμένος με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, ο «δομικός» PCE «τσίμπησε» λίγο και επιτάχυνε κατά 2,8%, ή 0,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αποδόσεις του 2ετούς, 10ετούς και 30ετούς ομολόγου σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση ενός μήνα από τον περασμένο Δεκέμβριο την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία PCE του Απριλίου αποκάλυψαν μια ψύχραιμη μηνιαία ένδειξη του βασικού πληθωρισμού.

Το επιτόκιο του 2ετούς μειώθηκε κατά 15,2 μονάδες βάσης στο 4,891% αυτόν τον μήνα, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά 17,1 μονάδες βάσης στο 4,512%. Το 30ετές επιτόκιο μειώθηκε κατά 13,7 μονάδες βάσης στο 4,652% τον Μάιο.

«Η αγορά θα παραμείνει ασταθής», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, επικαλούμενος μεταβλητές όπως οι επερχόμενες εκλογές, οι αποδόσεις των ομολόγων και οι καταναλωτικές δαπάνες. «Υπάρχουν ερωτήματα ως προς: πού πάμε; Πού πάει η οικονομία;»

Στο ταμπλό αν και η μετοχή της Nvidia έπεσαν 0,8% την Παρασκευή, οι μετοχές έκλεισαν τον μήνα σχεδόν 27% υψηλότερα. Tesla και Netflix υποχώρησαν επίσης την Παρασκευή, βάζοντας δύσκολα στον Nasdaq

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, «βουτιά» σχεδόν 18% σημείωσε η μετοχή της Dell παρά το γεγονός ότι διέλυσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις τριμηνιαίες επιδόσεις της καθώς συνέχισε να επωφελείται από την εκρηκτική ζήτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμα περισσότερο, κατά 23,5%, διολίσθησε η μετοχή της MongoD.

Στον αντίποδα, «άλμα» πάνω από 28.6% σημείωσε η μετοχή της Gap αφού ανακοίνωσε τη Πέμπτη θετικές πωλήσεις και στα τέσσερα brands της, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει ανοδικά το guidance της για ολόκληρο το έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέταρτος μήνας κερδών για το χρυσό

Πετρέλαιο: Οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες του 2024 εν αναμονή της συνεδρίασης του OPEC+

Ευρωαγορές: Ενισχυμένος κατά 2,3% τον Μάιο ο Stoxx

gazzetta
gazzetta reader insider insider