Ευρωαγορές: Στα κόκκινα οι δείκτες καθώς το θετικό momentum υποχωρεί - «Βουτιά» 5% στην Ινδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Στα κόκκινα οι δείκτες καθώς το θετικό momentum υποχωρεί - «Βουτιά» 5% στην Ινδία
Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και η συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων σημειώνουν απώλειες.

Τελευταία ενημέρωση: 17:22

Σε κόκκινο έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, καθώς η θετική δυναμική των τελευταίων ημερών μοιάζει να υποχωρεί. Την Δευτέρα έκλεισαν με κέρδη την συνεδρίαση, επεκτείνοντας το ράλι της περασμένης εβδομάδας και αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,20% στις 518 μονάδες με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν πτώση 1,4% ενώ τα οικιακά αγαθά καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνοντας αύξηση 0,1%. Ο Eurostoxx 50 διαπραγματεύεται στις 4.977 μονάδες στο -0,50%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βρίσκεται στο -0,69% και στα επίπεδα των 18.483 μονάδων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,34% στις 7.969 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διολισθαίνει κατά 0,24% στις 8.243 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,78% στις 34.401 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 11,334 μονάδες, στο -0,54%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν την Πέμπτη. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν πώς η ελαφρώς ανοδική κίνηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μπορεί να αλλάξει την πορεία της τράπεζας προς τα εμπρός.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η Γερμανία αναμένεται να δημοσιεύσει τα τελευταία στοιχεία της ανεργίας για τον Μάιο την Τρίτη.

Ασία: Όλα τα μάτια στραμμένα στην Ινδία - Απότομη πτώση των μετοχών

Οι μετοχές της Ινδίας υποχώρησαν την Τρίτη, οδηγώντας τις αγορές της Ασίας χαμηλότερα καθώς η χώρα συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων για τις γενικές εκλογές του 2024. Η συμμαχία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι οδεύει προς μια πλειοψηφία στα αρχικά στάδια της καταμέτρησης των ψήφων στο τέλος ενός εκλογικού μαραθωνίου, όμως οι αριθμοί υπολείπονται πολύ από τη σαρωτική επίδοση που προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στην χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα ο δείκτης Nifty 50 να υποχωρήσει περίπου 5% και ο BSE Sensex πάνω από 5%, φτάνοντας κοντά να σβήσουν όλα τα κέρδη της χρονιάς. Το Nifty είχε σημειώσει άνοδο περισσότερο από 20% πέρυσι, ενώ το Sensex είχε αυξηθεί σχεδόν 19% το 2023.

Οι δείκτες είχαν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ τη Δευτέρα, αφού τα τοπικά exit poll το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα κέρδιζε μια σπάνια τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία με τεράστια πλειοψηφία.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 0,35% έκλεισε στις 38.804 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix έκλεισε με πτώση 0,38%.

O Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,76% για να κλείσει στις 2.662,10 μονάδες και ο Kosdaq μικρότερης κεφαλαιοποίησης έκλεισε 0,13% υψηλότερα στις 845,84 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κινείται 0,27% υψηλότερα, ενώ ο δείκτης CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,75% για να κλείσει στις 3.615,67 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,31% κλείνοντας στις 7.737,10 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Πώς τα επιτόκια της ΕΚΤ θα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider