Wall Street: Υποχωρεί ο S&P 500 μετά το ρεκόρ των 5.500 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Υποχωρεί ο S&P 500 μετά το ρεκόρ των 5.500 μονάδων
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,95% στις 39.017 μονάδες ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,14% στις 5.478 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 0,73% στις 17.733 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 21:45

Προσπάθεια για δυναμική «επιστροφή» πραγματοποιούν στις συναλλαγές της Πέμπτης οι δείκτες στη Wall Street, μετά από μία μέρα που η αγορά παρέμεινε κλειστή για τον εορτασμό του Juneteenth. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με νέο ρεκόρ για τον S&P 500 που ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 5.500 μονάδες, με ώθηση από το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ τα νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ (αιτήσεις ανεργίας, ενάρξεις κατοικιών) φέρνουν πιο κοντά τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται 0,95% στις 39.017 μονάδες ενώ ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί 0,14% στις 5.478 μονάδες, μετά το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε νωρίτερα. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,73% και ανέρχεται στις 17.733 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nvidia υποχωρεί 4% αφού προηγουμένως επέκτεινε τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης που την καθιέρωσαν ως την κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της κατασκευάστριας τσιπ έχει εκτοξευθεί κατά 160%, ενώ έχει σχεδόν εννιαπλασιάσει την αξία της από το 2022, όταν και ξεκίνησε η κούρσα για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να ωθεί την αγορά προς τα πάνω και δεν εμφανίζει σημάδια εξασθένισης. Ορισμένοι σχολιαστές παρ΄ όλα αυτά εκφράζουν την ανησυχία τους για εύρους στην αγορά αν εξαιρεθούν οι εταιρείες τεχνολογίας.

Επίσης, το selloff της Trump Media επιταχύνεται καθώς η μετοχή της αποδυναμώνεται 8%, ενώ για τον μήνα βρίσκεται 40% κάτω, με το κόστος ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα 49 δολάρια. Η πτώση αντιπροσωπεύει σίγουρα μεγάλες απώλειες για τον Ντόναλντ Τραμπ που είναι κύριος ιδιοκτήτης της.

Η μετοχή ακολουθεί πτωτική πορεία από την καταδίκη του πρώην προέδρου για 34 κατηγορίες από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 30 Μαΐου, η οποία ενισχύθηκε όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακήρυξε ασφαλή την καταχώρηση πρόσθετων μετοχών. Αυτό επιτρέπει στους αρχικούς επενδυτές της Trump Media να ασκήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης που κατέχουν και στους μετόχους να μεταπωλούν τίτλους που καλύπτονται από τη δήλωση καταχώρησης.

Η μετοχή της Salesforce κερδίζει 3%, συμβάλλοντας σημαντικά στο ράλι του Dow. Ενώ άνω του 1% ενισχύονται και οι Amazon, Chevron, Intel και Nike.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν το Μάιο, παραμένουν όμως κοντά σε υψηλό 10 μηνών, συμβάλλοντας στις ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι νέες απαιτήσεις για επίδομα μειώθηκαν σε 238.000 από 243.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Ο αριθμός των αιτήσεων πριν από δύο εβδομάδες ήταν ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2023.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει 235.000 αιτήσεις συνολικά το επταήμερο που έληξε στις 15 Ιουνίου, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.

Οι ενάρξεις κατοικιών τον Μάιο ανήλθαν σε 1,277 εκατ. δολάρια, με μείωση 5,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κάτω από την εκτίμηση για 1,38 εκατ. Οι οικοδομικές άδειες ήταν 1.386 εκατομμύρια μειωμένες κατά 3,8% υπολειπόμενες της εκτίμησης για 1,45 εκατ. δολάρια.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφεια υποχώρησε στις 1,3 μονάδες τον Ιούνιο από 4,5 τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αλλά παραμένουν κοντά σε υψηλό 10 μηνών

BoE: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο στόχο 2%

Κίνα: «Άνευ προηγουμένου» οι πληροφορίες που απαιτεί η ΕΕ για την έρευνα στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider