Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα για Dow Jones από τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα για Dow Jones από τον Μάιο
Ο S&P 500 σημείωσε ενδοημερήσιο ρεκόρ στις 5.505,53 μονάδες και εβδομαδιαία άνοδο 0,6%. Ο Nasdaq ολοκλήρωσε flat την εβδομάδα, ενώ ο Dow Jones με κέρδη 1,45% βίωσε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάιο.

Μεικτά πρόσημα και την Παρασκευή στην Wall Street, με τον Dow Jones να «διασώζεται» καθώς πέτυχε την καλύτερα εβδομάδα του από τον Μάιο, ενώ η Nvidia για δεύτερο 24ωρο άσκησε πιέσεις στον S&P 500 και τον Nasdaq. Επίσης, οι επενδυτές αξιολογούν τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ο Dow Jones κέρδισε 0,04% στις 39.150 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 απώλεσε 0,16% στις 5.464 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,18% στις 17.689 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε ενδοημερήσιο ρεκόρ στις 5.505,53 μονάδες και εβδομαδιαία άνοδο 0,6%. Ο Nasdaq ολοκλήρωσε flat την εβδομάδα, ενώ ο Dow Jones με κέρδη 1,45% βίωσε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάιο.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, απώλειες για 2h διαδοχική ημέρα κατέγραψε η μετοχή της Nvidia. Mετά την χθεσινή πτώση κατά 3,5% που συμπαρέσυρε σχεδόν το σύνολο της αγοράς, σήμερα ο τίτλος του τεχνολογικού κολοσσού υποχώρησε 3,22% τρεις μόλις ημέρες αφότου ξεπέρασε την Microsoft και έγινε η πολυτιμότερη εισηγμένη στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των 3,3 τρισ. δολαρίων. Μέχρι στιγμής φέτος, η Nvidia καταγράφει ράλι 155%.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν κοντά σε υψηλά δέκα μηνών τον Μάιο, οι δείκτες στην Wall Street έκλεισαν με μικτά πρόσημα. Ο Dow Jones κέρδισε 0,77%, ο S&P 500 υποχώρησε 0,25%, έχοντας αγγίξει και τις 5.500 μονάδες ενδοσυνεδριακά ενώ o Nasdaq απώλεσε 0,79%.

Μάκρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από δύο χρόνια, σύμφωνα με δύο έρευνες της S&P, εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μειώσεις επιτοκίων από Fed. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών S&P ανέβηκε σε υψηλό 26 μηνών στο 55,1 τον Ιούνιο από 54,8 τον Μάιο. Οι αριθμοί πάνω από το 50 σηματοδοτούν την ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών στο 51,7 τον Ιούνιο από 51,3 τον Μάιο. Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες, σημάδι των μελλοντικών πωλήσεων, ενισχύθηκαν με ήπιο ρυθμό τον Μάιο, ενώ τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν επίσης για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Κρις Γουίλιαμσον, δήλωσε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση στις τιμές πώλησης των επιχειρήσεων θα βοηθήσει την Fed να επιτύχει τον στόχο της για ετήσιο πληθωρισμό 2%. Αξίζει να σημειωθεί πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκε λίγο μετά από ένα κύμα ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αλλά οι έρευνες της S&P υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ελάχιστες ανησυχίες, με τις τις επιχειρήσεις να είναι πιο αισιόδοξες για την πιθανότητα μείωσης του κόστους δανεισμού αργότερα μέσα στο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες πάνω από 1,5% για τον χρυσό

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με άρωμα Μέσης Ανατολής

«Στοπ» σε Airbnb και βραχυχρόνιες μισθώσεις από Βαρκελώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider